Berta Sándor

500 millió euró adót fizet utólag az Apple Francia­országban

A kaliforniai konszern bepótolja az elmúlt 10 évben elmulasztott kötelezettségeit.

Franciaország egy ideje komoly harcot folytat a nagy internetes és technológiai társaságokkal szemben, amelyek az európai uniós államban alig fizetnek adót, annak ellenére, hogy nagy bevételeket és nyereségeket könyvelhetnek el. Az érintett vállalatok sokszor arra hivatkoznak, mint amire eddig az Apple is, hogy az adózási székhelyük Írországban van. Most egy bennfentes arról tájékoztatta az AFP hírügynökséget, hogy az Apple és az illetékes francia adóhatóság képviselői megállapodtak egymással arról, hogy a technológiai óriáscég 500 millió euró elmaradt adót fizet be a francia költségvetésbe. Mindez megerősítette a L'Express által korábban nyilvánosságra hozott információkat.

Ez már a francia hatóságok második komoly sikere rövid idő alatt, hiszen egy évvel ezelőtt az Amazon fizetett be utólag - a 2006 és 2010 közötti időszakra vonatkozóan - 202 millió euró elmaradt adót. 2017 júliusában a Google esetében is felmerült, hogy adóelkerülés miatt büntetést kaphat, de a párizsi közigazgatási bíróság a webes konszern javára ítélt. A L'Express egyébként azt írta, hogy 2009-ben 6,6 milliárd euró volt az Apple európai bevétele, míg 2017-ben már 47,7 milliárd euró.

Az Apple eddig nem erősítette meg a hírt, miként a kifizetett összeget és azt sem, hogy a pénz egy 10 éves időszakra vonatkozna, csak azt hangsúlyozta, hogy büszke arra, hogy ilyen módon hozzájárulhat a francia gazdaság erősítéséhez. Adótitokra hivatkozva a francia hatóságok sem erősítették meg az értesüléseket. A francia kormány február végén el akar fogadtatni egy törvénytervezetet az új digitális adóról. A jogszabály az adófizetést elkerülő óriáscégekre vonatkozna és Franciaország azt reméli, hogy csak az idén 500 millió eurót szedhet be az új adónak köszönhetően.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!