Berta Sándor

Akár 35 millió európai YouTube-csatornát is bezárhatnak

A videomegosztó az európai uniós szerzői reform ellen harcol, képtelenek ellenőrizni a tartalmakat.

Susan Wojcicki 2014 óta a YouTube vezérigazgatója. A Google-t abban a garázsban alapították, amelyet ő adott ki a keresőcég alapítóinak, Larry Page-nek és Sergey Brinnek. Susan lett az új cég 16. munkatársa és ő javasolta anno a YouTube megvételét is a két menedzsernek. Wojcicki most Strassburgba utazott, hogy az európai parlamenti képviselőket meggyőzze arról, hogy a tervezett szerzői jogi reform, különösen annak 13. cikkelye rossz elgondolás. A cikkely ugyanis azzal a kérdéssel foglalkozik, hogy a jövőben kinek kellene felelnie a tartalmakért: a felhasználóknak vagy a szolgáltatásoknak.

"Számunkra megoldhatatlan feladat az, hogy minden egyes olyan apró dolgot megtaláljunk, amely potenciálisan szerzői jogilag védett lehet" - jelentette ki a YouTube vezetője. Ha nem sikerül megegyezni a kérdésben az európai parlamenti képviselőkkel, akkor a videómegosztó adott esetben akár 35 millió európai csatornát is bezár, s csak a professzionális anyagokat valamint a nagy szolgáltatók tartalmait engedi majd át a szűrőjén. "Nem akarom, hogy ez történjen, de megtesszük, ha nem tehetünk mást. Túl nagy lenne ugyanis a kockázat" - érvelt a menedzser.

Az Európai Bizottság visszautasította azokat a felvetéseket, hogy a tervezet az egyszerű YouTube-felhasználók ellen irányulna. Wojcicki viszont úgy vélte, hogy a probléma nem csupán a nyilvánvalóan jogsértő tartalmakat érinti, hanem a mozifilmek részleteit vagy az együttes teljes zenei albumait is, továbbá számos videobloggert is, akik az irodákból vagy a gyerekszobákból sugározzák a műsoraikat. A YouTube vezetője szerint abszurd az, hogy minden egyes videót meg lehetne vizsgálni, különösen azért, mert percenként 400 órányi anyag kerül fel az oldalra. Ráadásul mi van akkor, ha valaki mögött egy szerzői jog által védett festmény látható vagy ha a háttérben egy dal hallható, esetleg valaki egy teljes fejezetet olvas fel egy könyvből?

Wojcicki leszögezte, hogy a YouTube már eddig is komoly erőfeszítéseket tett a szerzői jogsértő felvételek kiszűrésére. Saját Content ID nevű szűrőrendszerük például eddig több mint 100 millió dollárba került. A megoldás riaszt, ha jogvédett tartalmat talál és a jogtulajdonos eldöntheti, hogy töröljék-e a fájlt vagy inkább részesedne a bevételekből. Az utóbbi esetekben a jogtulajdonosok eddig több mint 3 milliárd dollárt kaptak.

A YouTube a mesterséges intelligenciára támaszkodik az illegális tartalmak eltávolításakor, azonban ezek a megoldások néha túl aktívan végzik a feladatukat, így olyan felvételeket is töröltek, amelyek háborús jogsértéseket dokumentáltak. Áprilisban az is ismertté vált, hogy az algoritmusok a gyerekvideók szűrésében sem elég jók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #9
    A birodalom építés örömei. Távol költöztetheted a kormányzó elitet a lakosságtól, (vagy mondjuk ágyúcsövek mögé) ezzel a lakosságot elvágod a tiltakozási lehetőségtől.
  • zola2000 #8
    A netadó inkább egy furcsa wtf volt, főleg a 150 forint/gigabyte miatt...

    Egyébként itt a Googlet sem kell védeni, egyre furább dolgokat művel, én már rég átállítottam az eszközeimet duckduckgora (sajnos az is amerikai mint az összes Google alternatíva)
  • Danecay #7
    Igen, Így néz ki
  • Caro #6
    Aki nem hajlandó küzdeni a jogaiért, nem is érdemli meg azt. Ezt valamikor tudták az amerikaiak is, csak azóta már rég elfelejtették.
    Hányan tüntettek a szerzői jogi reform ellen?

    Igen a netadó az jó példa, akármilyen keménykezűnek is mutatkozik a kormányunk, amikor ekkora ellenállás bontakozik ki, ott ők is meghajlottak. De itt nem volt semmi.

    Ezért sunyi és alattomos dolog az EU törvényhozás. Brüsszelbe senki nem fog elmenni tünteni. A törvényhozást elvinni az emberektől senkinek sem jó, csak a lobbiérdekeknek, és így is működik.
  • wraithLord #5
    A Google News egy böngészős és androidba épített híraggregátor, ami ugyanúgy figyelembe veszi a account tulajdonos böngészési előzményeit és érdeklődési körét, mint a legtöbb közösségi oldal/ közösségi app, aszerint gyűjtve össze a netről a releváns híreket.
    Nem olvassa azt senki, a Google News nem hírújság.

    ----
    Röhej, ami megy itt...
  • bPatrik0521 #4
    van aki google newst olvas? lén sose hallottam olyanról.
  • kvp #3
    Tehat az elmult hetek infoi alapjan az unio vezetese azt szeretne ha bezarnak Europaban a youtube-ot es a google news-t. Legalabbis azokat a reszeket, amik europai tartalmakat tartalmaznak. Vagy a google fizesse a teljes cenzurat es a reklambeveteleket az eredeti jogtulajdonosok helyett utalja az eu-nak jogdij neven.

    Es ezek utan csodalkoznak, ha a youtube-on es a google news-ban ujabban az eu ellenes tartalmak lettek kiemelten ajanlottak minden eu-s felnott allampolgarnak aki odateved? Megis mire szamitottak, hogy a google elobb fizet aztan kivonul es atadja a helyet? (nem mintha lenne kinek)

    Ahogy en latom egyre inkabb afele megy el az irany, hogy a nagy tartalom szolgaltatok sajat uzleti erdekbol beallnak a szamukra gazdasagilag elonyosebb csoportok moge, akik jelen helyzetben az eu szabalyozasat ellenzik. Nem anyagilag, csak nagyobb mediafigyelmet adnak nekik, kvazi ingyen reklamot, a tobbit meg szepen csendben letiltjak. Es utanna a politikusok egy resze csodalkozik, hogy a kozhangulat valami megmagyarazhatatlan modon ellenuk fordult.

    ps: A magyar kormany a netado utan belatta, hogy rossz otlet es inkabb ugyancsak beallt az embereknek elonyos szabalyozas moge. Mondjuk populistakent ez a minimum, de azert barmilyen rendes politikustol az lenne az elvarhato, hogy a szavazok tobbsegenek tetszo donteseket hozzon.
  • jozsi031 #2
    Gratulálok az Uniós vízfej társaságnak.
  • jkedzs #1
    lol
    jó lenne már, ha valami drasztikus történne, hogy a pórnép is észrevegye már, hogy mennyire kibaszottul elbaszott szerzői jogi törvényeket hoznak a média cégek megrendelésére ezek az élősködő bürokraták.

    teljesen jól látható és nyilvánvaló, hogy a tartalom előállító giga cégek és a tartalom megosztó giga cégek között egy ellentét áll fent. a tartalom előállítók pedig ebben a játszmában egy új fegyvert hoztak létre a 13-as cikkely személyében, amivel keményen megszopathatják és ellehetetleníthetik a tartalom megosztó cégeket. a kis cégeket, oldalakat, egyéni videósokat ezzel egy időben pedig teljesen ki is nyírják.

    ebben a harcban pedig megint a felhasználók járnak a legrosszabbul, válnak egyre kiszolgáltatottabbá, amikor a tartalom előállító cégek elkezdenek tartalom megosztó cégekké is válni.