Berta Sándor

Ujjlenyomat-szenzoros bankkártyát tesztelnek

A megoldást egy brit bank próbálja ki.

A National Westminster (NatWest) Bank olyan bankkártyát tesztelt, amelybe ujjlenyomat-szenzort integráltak. Ennek köszönhetően elkerülhetővé válik a PIN-kód megadása a 30 brit fontnál nagyobb összegek kifizetésekor, ráadásul sokkal gyorsabb lehet az érintés nélküli fizetés. A bankkártyát a Gemalto nevű holland cég készíti. Jelenleg még körülményes az ujjlenyomat elhelyezése az azonosítón, a minták beszerzéséhez ugyanis az ügyfeleknek el kell látogatniuk az egyik bankfiókba. A jövőben viszont már lehetőség lesz arra, hogy a felhasználók akár egy mobilalkalmazás segítségével megadják az ujjlenyomat-mintájukat.

Biztonsági okokból az ujjlenyomat-mintákat a bankkártyán tárolják, a gyártó így akarja megakadályozni azt, hogy egy esetleges adatszivárgás vagy -lopás, illetve kibertámadás esetén a személyes adatok eltűnjenek a központi szerverről. A biometriai információkat titkosítva őrzi a bankkártya és azokat egyetlen fizetési tranzakció esetén sem továbbítják. A tesztüzemet 200 ügyfélre korlátozták le. Amennyiben az eredmények megfelelőek lesznek, akkor kiterjesztik a programot. Érdekesség, hogy k

Korábban a Gemalto már korlátozott teszteket végzett Indiában és Olaszországban, tavaly decemberben pedig az Intesa Sampaolo, a legnagyobb olasz pénzintézet próbálta ki a rendszert. A vállalat szerint a tapasztalatok azt mutatták, hogy az ujjlenyomatos fizetések biztonságosabbak és gyorsabbak. A technológia támogatói szerint az ujjlenyomat sokkal biztonságosabb a PIN-kódnál, például utóbbit bárki ellesheti a felhasználó válla fölött átnézve. Bár vannak módszerek az ujjlenyomat hamisítására, de azok bonyolultak. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy más államokban mikor jelenhet meg az ujjlenyomat-mintát tartalmazó bankkártya.

2017 áprilisában a MasterCard mutatott be olyan bankkártyát, amelynél a chiptechnológiát ötvözték az ujjlenyomattal. Így a kártyabirtokosok a bolti vásárlások során biztonságosan és minden eddiginél kényelmesebben tudták igazolni a személyazonosságukat. Az új technológiát először Dél-Afrikában tesztelték.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #3
  A bankok meg olyan allasponton, hogy inkabb eltennek a kartyaszolgaltatok reszesedeset. Ezert lehet ujabban nallunk is email cim es telefonszam alapjan utalni, meg elvileg majd fizetni is. Igy nem kell bankkartya csak bankszamla.
 • Macropus Rufus #2
  teljesen jogos a meglátásod.
  Viszont a kártya gyártók más állásponton vannak ;) lévén ha bejön az amit írtál, akkor rájuk aztán egyáltalán nem lesz szükség.
 • kvp #1
  Nem a pin kodot lehetne levaltani az ujjlenyomattal, hanem magat a kartyat, mivel az ujjlenyomat mindig a felhasznalo nevet adja meg es alapvetoen publikusnak kell tekinteni.