Berta Sándor

Átgondolja árpolitikáját az Apple

A gyártó pontosan tisztában van azzal, hogy a felhasználók egy része túl drágának tartja a termékeit, ezért változtatna a jelenlegi árképzésén.

Az Apple évről - évre folyamatosan egyre nagyobb összegeket kért el az aktuális iPhone készülékeiért. Mindez azt eredményezte, hogy ugyan a nyereség az egekbe hágott, az eladási számok azonban folyamatosan csökkentek, még a legfontosabb értékesítési időszaknak számító karácsonyi szezonban is. Most azonban úgy tűnik, hogy törésponthoz értek, a további áremelésből származó haszon nem tudná ellensúlyozni az eladott mennyiség csökkenése miatti kiesést. Mivel a cég nyereségessége csökkenhet, ezért változtatnak az árpolitikán, és lefelé igyekeznek bővülni.

Jeff Williams, az Apple ügyvezető igazgatója az észak-karolinai Elon Egyetemen tartott beszédében elmondta, hogy el akarnak távolodni a róluk kialakult "elit vállalat" képtől. A közelmúltban lefolytatott egyeztetéseknek köszönhetően pontosan tisztában vannak azzal, hogy magasak az áraik. Azt akarják, hogy az eszközeik mindenki számára megfizethetők és hozzáférhetők legyenek, ez ugyanis a fejlődő országokra és a feltörekvő piacokra finoman szólva sem jellemző. Éppen ezért mérsékelték már Kínában némileg az árakat és ugyanez az elképzelésük India esetében is.

Williams ugyanakkor ezzel párhuzamosan kritizálta az elemzőket és az iPhone készülékek áráról szóló tudósításokat. Szerinte az elemzők nem értik meg, hogy mennyi pénzt fektettek be a termékeikbe és ez micsoda erőfeszítésekbe került a számukra. Az, hogy valaki összeszámolja az egyes alkatrészek árát és abból levezeti, hogy mennyi a vállalat nyeresége, túlzott leegyszerűsítése az ármeghatározás folyamatának. A menedzser egyébként nem csupán a magas árakra vezette vissza a csökkenő eladásokat, hanem arra is, hogy a felhasználók az eddiginél hosszabb ideig alkalmazzák az eszközeiket és kivárnak az új modellek megrendelésekor. Emellett a gazdasági recesszió is felelős a bevételek visszaeséséért.

Az már 2017 áprilisában kiderült, hogy az Apple távolodik a luxusimázstól és lassan letesz arról, hogy megpróbálja luxusmárkaként pozicionálni magát. Tim Cook vezérigazgató pedig 2017 szeptemberében azt nyilatkozta, hogy nem csupán a gazdagoknak akarnak termékeket készíteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #24
    Igy van, ez adhat hosszutavu remenyt a cegnek.
    De jelen pillanatban a profit donto tobbseget a telefonos uzletag adja.
  • M2 #23
    Az Apple épp gőzerővel dolgozik rajta, hogy ne egy telefongyártó cég legyen. Erre mutat a szolgáltatások folyamatos erősítése, a viselhető eszközök piacának kiépítése (Watch, AirPods, szemüveg) és a szoftveres fejlesztések (AR, AI, Apple Car) és mindezek megtámogatva egy nagyon gyorsan fejlődő saját processzorral.
  • Sequoyah #22
    Amit en irtam az arra az esetre vonatkozik, hogy tovabbi novekedese ugyan nem lesz (ami manapsag sajnos rossz hirnek szamit...), "csak" tartja a poziciojat es a profitjat.

    Ha a tovabbi iPhone modellek bukasara szamitasz, es igy arra hogy a profitjuk csokkenni fog a mostanihoz kepest, akkor valoban nem jo hosszutavu befektetes. De ez mar egyeni dontes, semmilyen racionalis es objektiv tenyadat nincs ami alapjan ez eldontheto lenne.

    Amugy egy normal cegnel tokeletesen eleg lenne ha nem csinalna tobbet semmilyen forradalmit, hanem csak evente kiadna a frissitett iPhonet. De ez itt a technologiai ipar, ezzel gyakorlatilag a Nokia utjat jarna be...
    Szoval bar papiron teljesen jo ceg, de erzesre en sem latom benne hogy 5-10 ev folotti tavlatban mi tartana az elvonalban, az ilyen ertek-alapu cegek pedig evtizedes tavlatokban szoktak nagyon jol termelni penzt...
    Rovid tavra pedig novekedesi-alapu ceget erdemes venni, amin az Apple mar tul van...

    Amugy erdemes megnezni a Microsoft peldajat. Ok sem csinalnak mar semmi forradalmit, megis vagonszamra termelik a penzt... Szoval az Apple szamara sem lehetetlen a hosszutavu ertekteremtes. De ok mar egy olyan iparagban vannak, ahol nem cserelik le az emberek a cuccukat 2-3 evente, es nekik sokkal fenntarthatobb a termekpalettajuk.
  • Tetsuo #21
    A cég értékét kiszámolni egy dolog, Steve Jobbs halála utáni, vállalati agonizáció elfedése meg egy másik.
    Szerintem rövid távra érdemes Apple-t venni, hosszú távú befektetésnek nem vennék.
  • Tetsuo #20
    Így már érthető. Kezdhetted volna ezzel. ;-) Tudomásom szerint a felsőközép kategóriában is még sok a kompromisszum pl. a memória sebességével stb., bár konkrétan nem néztem utána.

    Engem a megbízhatóság hiánya zavar. A felsőbb kategóriákban, minden modellnél a vékonyításra, anyagi redukálásra törekednek ahelyett, hogy nem csak egy gyenge középkategóriában lenne ütésállóság stb. De ez ma már mindennel így van - sajnos.
  • Sequoyah #19
    Ez a tőzsdén minden cégről, minden időpillanatban kijelenthető. :-)


    A feneket. Az Apple PE-je most kb 15, ami kb 6-7% nyereseget jelent a reszvenyarhoz kepest. Ez egy tisztesseges nyereseg.
    Pl az Amazon PE-je 85, ami alig tobb mint 1% nyeresegnek felel meg. Tehat mi az Apple a mai napon is termeli nekem a profitot, addig az Amazon az csak egy jovobeli igeret, hogy talan majd evek mulva termel nekem profitot.

    Nagyon keves ceg van ahol az ar es az ertek megegyezik... Ha nem igy lenne, akkor folosleges lenne gondolkozni, tok mindegy lenne mit veszunk, mert minden ugyis pont annyiba kerul amit er:)


    Profitból vagy kapsz, vagy nem. Attól függ, hogy van-e kedvük osztalékot fizetni.

    Semmi sem veszelyezteti jobban az arfolyamot es a vezetok poziciojat, mint egy elvart, de aztan ki nem fizetett olsztalek... Aon cegek amik rendszeresen fizetnek osztalekok nagyon ovakodnak ennek a csokkentesetol, hamarabb vesznek fel hitelt csak hogy osztalokot fizethessenek...
  • M2 #18
    "az Apple reszvenyek ara most kb epp annyi, amennyit ernek"

    Ez a tőzsdén minden cégről, minden időpillanatban kijelenthető. :-)

    "ha most veszek belole, akkor csak a profittal mar jol jarok"

    Profitból vagy kapsz, vagy nem. Attól függ, hogy van-e kedvük osztalékot fizetni.
  • Sequoyah #17
    Ez igaz. Viszont az Apple reszvenyek ara most kb epp annyi, amennyit ernek. Tehat ha most veszek belole, akkor csak a profittal mar jol jarok, meg ha tovabbi novekedes nem is lesz. Es lathatolag a reszvenyesek nem is nagyon araznak mar be tovabbi novekedest.

    Szoval ha fenntarthato palyara akarjak allitani a ceget, azt most kell megtenni.
  • SanMaster #16
    Hát erre kíváncsi leszek. Amikor le kell cserélnem a laptopot, újra meg újra eszembe jut, hogy veszek egy MacBook-ot... már 10 éve. És soha nem sikerült! :D Mert kibxxxott drága! Még mindig! A használt is!
    Tényleg jó lenne, ha az Apple felébredne, és nem 3x, 5x áron adná u.a. a hardvert MacOS-el. Simán lehetne, ha már MacOS gépen nyomulnék Iphone-t vennék mellé, de az Apple már a beugrást is szabotálja, bármilyen szinten.
    Egyébként kamu az egész, nem fognak változtatni semmin...
  • lipovics #15
    Az Iphone is hamarosan annyit fog érni, mint a többi mobil, kezd elmúlni a hype és technikailag már nem kiemelkedő.
    Persze Magyarországon még lassan tanulnak a prolik, de majd...