24
  • Sequoyah
    #24
    Igy van, ez adhat hosszutavu remenyt a cegnek.
    De jelen pillanatban a profit donto tobbseget a telefonos uzletag adja.
  • M2 #23
    Az Apple épp gőzerővel dolgozik rajta, hogy ne egy telefongyártó cég legyen. Erre mutat a szolgáltatások folyamatos erősítése, a viselhető eszközök piacának kiépítése (Watch, AirPods, szemüveg) és a szoftveres fejlesztések (AR, AI, Apple Car) és mindezek megtámogatva egy nagyon gyorsan fejlődő saját processzorral.
  • Sequoyah
    #22
    Amit en irtam az arra az esetre vonatkozik, hogy tovabbi novekedese ugyan nem lesz (ami manapsag sajnos rossz hirnek szamit...), "csak" tartja a poziciojat es a profitjat.

    Ha a tovabbi iPhone modellek bukasara szamitasz, es igy arra hogy a profitjuk csokkenni fog a mostanihoz kepest, akkor valoban nem jo hosszutavu befektetes. De ez mar egyeni dontes, semmilyen racionalis es objektiv tenyadat nincs ami alapjan ez eldontheto lenne.

    Amugy egy normal cegnel tokeletesen eleg lenne ha nem csinalna tobbet semmilyen forradalmit, hanem csak evente kiadna a frissitett iPhonet. De ez itt a technologiai ipar, ezzel gyakorlatilag a Nokia utjat jarna be...
    Szoval bar papiron teljesen jo ceg, de erzesre en sem latom benne hogy 5-10 ev folotti tavlatban mi tartana az elvonalban, az ilyen ertek-alapu cegek pedig evtizedes tavlatokban szoktak nagyon jol termelni penzt...
    Rovid tavra pedig novekedesi-alapu ceget erdemes venni, amin az Apple mar tul van...

    Amugy erdemes megnezni a Microsoft peldajat. Ok sem csinalnak mar semmi forradalmit, megis vagonszamra termelik a penzt... Szoval az Apple szamara sem lehetetlen a hosszutavu ertekteremtes. De ok mar egy olyan iparagban vannak, ahol nem cserelik le az emberek a cuccukat 2-3 evente, es nekik sokkal fenntarthatobb a termekpalettajuk.
  • Tetsuo
    #21
    A cég értékét kiszámolni egy dolog, Steve Jobbs halála utáni, vállalati agonizáció elfedése meg egy másik.
    Szerintem rövid távra érdemes Apple-t venni, hosszú távú befektetésnek nem vennék.
  • Tetsuo
    #20
    Így már érthető. Kezdhetted volna ezzel. ;-) Tudomásom szerint a felsőközép kategóriában is még sok a kompromisszum pl. a memória sebességével stb., bár konkrétan nem néztem utána.

    Engem a megbízhatóság hiánya zavar. A felsőbb kategóriákban, minden modellnél a vékonyításra, anyagi redukálásra törekednek ahelyett, hogy nem csak egy gyenge középkategóriában lenne ütésállóság stb. De ez ma már mindennel így van - sajnos.
  • Sequoyah
    #19
    Ez a tőzsdén minden cégről, minden időpillanatban kijelenthető. :-)


    A feneket. Az Apple PE-je most kb 15, ami kb 6-7% nyereseget jelent a reszvenyarhoz kepest. Ez egy tisztesseges nyereseg.
    Pl az Amazon PE-je 85, ami alig tobb mint 1% nyeresegnek felel meg. Tehat mi az Apple a mai napon is termeli nekem a profitot, addig az Amazon az csak egy jovobeli igeret, hogy talan majd evek mulva termel nekem profitot.

    Nagyon keves ceg van ahol az ar es az ertek megegyezik... Ha nem igy lenne, akkor folosleges lenne gondolkozni, tok mindegy lenne mit veszunk, mert minden ugyis pont annyiba kerul amit er:)


    Profitból vagy kapsz, vagy nem. Attól függ, hogy van-e kedvük osztalékot fizetni.

    Semmi sem veszelyezteti jobban az arfolyamot es a vezetok poziciojat, mint egy elvart, de aztan ki nem fizetett olsztalek... Aon cegek amik rendszeresen fizetnek osztalekok nagyon ovakodnak ennek a csokkentesetol, hamarabb vesznek fel hitelt csak hogy osztalokot fizethessenek...
  • M2 #18
    "az Apple reszvenyek ara most kb epp annyi, amennyit ernek"

    Ez a tőzsdén minden cégről, minden időpillanatban kijelenthető. :-)

    "ha most veszek belole, akkor csak a profittal mar jol jarok"

    Profitból vagy kapsz, vagy nem. Attól függ, hogy van-e kedvük osztalékot fizetni.
  • Sequoyah
    #17
    Ez igaz. Viszont az Apple reszvenyek ara most kb epp annyi, amennyit ernek. Tehat ha most veszek belole, akkor csak a profittal mar jol jarok, meg ha tovabbi novekedes nem is lesz. Es lathatolag a reszvenyesek nem is nagyon araznak mar be tovabbi novekedest.

    Szoval ha fenntarthato palyara akarjak allitani a ceget, azt most kell megtenni.
  • SanMaster
    #16
    Hát erre kíváncsi leszek. Amikor le kell cserélnem a laptopot, újra meg újra eszembe jut, hogy veszek egy MacBook-ot... már 10 éve. És soha nem sikerült! :D Mert kibxxxott drága! Még mindig! A használt is!
    Tényleg jó lenne, ha az Apple felébredne, és nem 3x, 5x áron adná u.a. a hardvert MacOS-el. Simán lehetne, ha már MacOS gépen nyomulnék Iphone-t vennék mellé, de az Apple már a beugrást is szabotálja, bármilyen szinten.
    Egyébként kamu az egész, nem fognak változtatni semmin...
  • lipovics
    #15
    Az Iphone is hamarosan annyit fog érni, mint a többi mobil, kezd elmúlni a hype és technikailag már nem kiemelkedő.
    Persze Magyarországon még lassan tanulnak a prolik, de majd...
  • kvp
    #14
    "Nem fogják az árakat csökkenteni."

    Valoszinuleg keszitenek butabb, hasonlo minosegu, de kisebb tudasu keszulekeket, hogy akik szegenyebbek azok is megengedhessek maguknak. Persze a kevesbe draga keszulekek a marka hatasa miatt kevesbe lesznek menok, ezert nem biztos, hogy annyit el tudnak adni belole amennyit szeretnenek. Alternativa meg a korabbi termekek (aramkorok), kis kulso design modositas utani tovabbi arusitasa mint belepo szintu modellek. Ezzel az elavult technologiat meg alacsonyabb aron el tudnak adni, viszont az ar/ertek arany is eleg rossz lenne, raadasul amit az elsore nem rendelnek raktarra, az mar nem rendelheto utanna, azaz az Apple is minden termeket egy szeriaban gyart le. Megrendelik hozza az osszes alkatreszt ami a valaha gyartott osszes peldanyhoz kelleni fog, beleertve a potalkatreszeket, majd ebbol a raktarkeszletbol szerelik ossze a kesztermekeket a gyartas soran. Ha egy adott processzorbol vagy kijelzobol rendelnenek meg egy peldanyt, akkor az mar picit mas specifikacioval lenne csak leszallithato. Egyetlen azsiai uzem se tud ugyanabbol az alkatreszbol ket szeriat teljesen azonosra kesziteni.
  • monk00
    #13
    Ez csak duma. Nem fogják az árakat csökkenteni. Ha meg igen akkor meg a minőség fogja megsínyleni. Nekem xs maxom van, és teljesen megvagyok vele elégedve. Ha ettől lejjebb adják minőségben, akkor az már nem iphone lesz. Magyarországon az áfa magas, meg a viszont eladók pénzéhsége határtalan. Én new yorkból hozattam, és 335 ezerbe került. De akkor még magyarországon 360 ezer volt a legolcsóbb, amit a telekomtól kihoztak. Ami ugye nem = az eredeti függetlenekkel, mert tilthatják őket. És ezt még ebben az évben simán elfogom tudni adni 250 ezerért. És jöhet megint a legújabb. Szóval aki teheti inkább külföldről vegye meg, mert rengeteget lehet vele spórolni. Arról nem is beszélve hogy a samsung is kb ilyen áron adja a csúcs mobiljait, és közel sem tartja úgy meg az árát mint az iphone. A biztonságról meg nem is beszélve. Egyébként nem tudom hogy milyen csodát vártok a kihajtható telefonoktól, mert szerintem nem egy nagy szám az egész. Nálam pl az igazi áttörés egy hologramos telefonnál kezdődne. Vagy ha lenne benne egy tökéletes fordító program, ami hang alapján is fordít. Akár filmekhez is lehetne feliratot készíteni. Vagy vérnyomást lehetne vele mérni, akár 24 órában is. Vagy átvilágítaná az embert mint a pet ct, és sejt szinten minden elváltozást kimutatna, amit az orvosodnak tovább tudnál küldeni, és kitudnák elemezni. Persze káros sugárzás nélkül. Na ezek számítanának áttörésnek, és nem az hogy addig hajlítgatom a telefont, míg el nem romlik. Ami valószínűleg így is lesz...
    Utoljára szerkesztette: monk00, 2019.03.04. 04:46:05
  • wraithLord
    #12
    Nem írtam olyat, hogy a hajtogatható telefon nem lesz elterjedt. Azt írtam, lehetséges, hogy sem a Samsung, sem a Huawei elképzelése nem fog bejönni. Ezen a két cégen kívül léteznek még mások is. Lehet, hogy pont az Apple csinálja meg a hajtogatható telefont úgy, hogy az elterjedjen. Vagy pl. egy másik kínai cég.
    A hajtogatható telefon jelenlegi ára csak azt jelenti, hogy ez egy teljesen új technológia. Idővel le fog menni az ára.

    Problémám pedig nincsen. Igen, a Samsung flagshipjei is drágák. Nem vagyok senkinek a "fanja".
    Régebben, ha valaki normálisan akart használni egy telefont, kétségtelenül csúcstelefont volt kénytelen venni. Manapság viszont elég egy közép-, felsőközép kategóriásat vennie. Ugyanis ahogy a hajtogathatós telefon el fog jutni egy olyan szintre, hogy aránylag olcsón szinte bárki hozzájuthat, a hagyományos okostelefon már eljutott erre a szintre. A flagshipek pedig a trendekkel, az "innovációkkal" és az árakkal elszálltak szép magasra. Olyan magasra, hogy legfeljebb azért érdemes megvenni a flagshipeket is, amiért pl. egy Vertut vagy Tonino Lamborghini okostelefont vesz meg valaki. Csak a flagshipek ezekhez képest lényegesen elérhetőbbek.
  • nkmedve
    #11
    Annyival javítanám ki, hogy az Apple tulajok soha sem cserélték évente a telefonjaikat (na jó, kivéve egy szűk réteget akinek mindig a legújabb kellett). Mindig is 2 éves ciklusban gondolkoztak úgy a vásárlók, a szolgáltatók, mint az Apple. Ezért is született ez 3/3S, 4/4S, 5/5S, 6/6S modellszámozás (a 7/8 is belle illene ebbe a sorba csak ott kicsit felkavarták a számozást, pedig a 8 simán elment volna 7S-nek is).
    Mostanában annyi változott, hogy a vásárlók már két évente sem cserélnek, hanem ez kitolódott 3-4 vagy több évre (az én 5S-em majdnem 5.5 éves, pedig újonnan vettem a megjelenésekor, nem egy több tulajon végigment darab, eddig nem is nagyon éreztem késztetést, hogy lecseréljem).
    Utoljára szerkesztette: nkmedve, 2019.03.04. 00:35:29
  • Tetsuo
    #10
    Nem tudom mi a problémád. Sok gyártó kínál nagy palettán modelleket. Amelyik neked megfelel ár/értékben, azt veheted meg. Egyrészt az iPhone semmilyen lélektani határt nem lépett át, mert olyan nincs, hiszen mindenkinek más a büdzséje, másrészt az Apple árazását más is "megjátaszotta", többek között a Samsung. Hogy szerinted a hajtogatós nem lesz elterjed, az egy dolog, de mégis létezik és drágább, mint az iPhone. Lehet, pont az ára miatt nem fog elterjedni, helyette majd veszik az olcsóbb iPhone XS-t. :-D Nem mellesleg a Galaxy zászlóshajó árcédulája sincs vékony ceruzával írva.
  • wraithLord
    #9
    Pl. a tök átlagos flagship telefonoknál reális árat?

    Az, hogy egy új technológia kiadásra szánt "prototípusát" mennyiért adják, nem teljesen tartozik ide. Nyilván nem abból akarnak megélni, csak megmutatják, hogy ilyenjük is van már.
    Ha az Apple-nél lenne ilyen kategória, akkor az lenne a legdrágább. De majd akkor lesz, ha a többi cég bebizonyítja, hogy jó valamire ez a technológia, és kiderül, a jelenlegi elképzelések közül melyik a nyerő. (A közönségkedvenc a Huawei hajtogatható telója, ésszerűség és időtállóság alapján a Samsung megoldása a jobb. De lehet, hogy egyik se jut messzire.)
  • Ender Wiggin #8
    Egy Apple PC vagy laptop hányszorosa az azonos teljesítményű más winfosos márkának? A telefon a legkisebb baj az árpolitikával...
  • Danecay
    #7
    Nem is értem!
  • Mosdatlanfalusi
    #6
    De az iPhone csak egyszer hajtható! :'D
  • Tetsuo
    #5
    A Samsung hajtogatós telója 2000 dollár (és így kb. ugyanannyi font) meg a Note, illetve valami Huawei 2300 dollár? Ezekhez képest most már milyen határt lépett át az Apple? :-D
  • Tetsuo
    #4
    Ötödölni fognak minden árcédulát? :-)
    Jó reklám.
  • Magnum PI
    #3
    Az a baj, hogy azzal hogy ők tőzsdén vannak a befektetőknek nem elég az hogy bőven marad profit. A befektetők a növekedésre izgulnak és ha nincs növekedés akkor viszik a pénzt más cégbe ahol majd lesz. Ezért tesznek meg a tőzsdén lévő cégek mindent a növekedés érdekében (pl részvény felvásárlás). Ez egy nem fenntartható folyamat és előbb utóbb minden cég elér egy határt ahol már nem tud tovább nőni és akkor a részvények jelentősen bezuhannak.
    Utoljára szerkesztette: Magnum PI, 2019.03.01. 21:35:52
  • bakkerman
    #2
    Az Apple mostmár átlépte azt a lélektani határt a telefonjaik árazásánál,amit a hardcore fanok is már túlzásnak tartanak,és visszalépnek az évenkénti telefoncserétől,amit régen megtehettek/megtettek (6-ról 6S,arról 7,arról 8 és így tovább...) . És ez ha világszerte elindult,azt bizony a számok kidobják. Kiváncsian várom az őszi árazásaikat az új telefonoknál,visszább vesznek-e,vagy erőszakkal is követni fogják az eddigi árpolitikát.
  • Sequoyah
    #1
    Az, hogy valaki összeszámolja az egyes alkatrészek árát és abból levezeti, hogy mennyi a vállalat nyeresége, túlzott leegyszerűsítése az ármeghatározás folyamatának.

    Haha, persze ez igaz, de ha ugy szamolom ahogy kell, a vallalat osszes nyeresege osztva az osszes bevetelevel, akkor is az jon ki hogy van boven teruk engedni az arbol hogy meg mindig maradjon rajta boven profit...

    En alapvetoen kapitalista vagyok, szoval szerintem normalis az hogy egy kompetitiv piacon annyiert adnak el valamit, amennyit hajlandoak fizetni erte az emberek.
    De nagyon ugy tunik hogy ennyir mar nem hajlandoak adni erte az emberek. Es tekintve azt hogy mindenfele modszerrel szamolva a telefon sokkal kevesebbe kerul nekik mint az eladasi ara, mondhatjuk hogy ez pusztan marketing dontes...