Gyurkity Péter

Domináns szerephez juthat az 5G-t erőltető nagyhatalom

Erre figyelmeztet egy amerikai tábornok, aki a kínai veszélyre hívja fel a figyelmet.

Az ötödik generációs mobiltechnológia közeljövőben esedékes rajtja, illetve várhatóan gyors elterjedése kapcsán nemcsak a különböző fejlesztésekről, a rendelkezésre álló platformokról, az első ilyen okostelefonokról, de a szemünk előtt zajló kínai-amerikai ellentétekről is gyakran olvashatunk – itt elsősorban a Huawei van a célkeresztben, de ez nyilván csak a kirakat, miközben a háttérben folyik a párharc, ami többek között a kereskedelmi háborúban való pozíciószerzést szolgálja.

Amerikai sajtóbeszámolók szerint Obama elnök egykori nemzetbiztonsági tanácsadója arról beszélt, hogy Kína egyértelműen az USA előtt jár, már ami az 5G-technológia népszerűsítését illeti. A müncheni biztonságpolitikai konferencián kifejtette, hogy a kínai állam komoly támogatással segíti a belföldi szolgáltatókat, akik ennek köszönhetően alacsonyabb áron kínálják saját megoldásaikat, ami nem pusztán kereskedelmi jellegű kifogásokat válthat ki, hiszen az 5G szerepe miatt itt nemzetbiztonsági szempontok is megjelennek. Tekintettel arra, hogy az ötödik generáció akár hússzoros csúcssebesség-növekedést is jelent majd az LTE-hez képest, ez számos különböző területen nyújt majd áttörést, legyen szó az egészségügyről, a pénzügyekről, vagy akár az okosvárosokról.

Az amerikai tábornok szerint az USA-ban kifejlesztett 5G-technológia biztonságosabb lesz, ez az állampolgárok számára valóban privát hívásokat, a vállalatoknak a szabadalmak jobb védelmét, a kormányzatok szempontjából pedig megemelt biztonságot jelenti majd – ami persze magyarra lefordítva valószínűleg azt jelenti, hogy a kínaiak helyett ők hallgatnak majd le mindenkit. Az alacsonyabb kínai ár kétségkívül hatalmas vonzerőt jelent, az európai NATO-szövetségesek nyilván elsősorban emiatt részesítik előnyben ezen megoldásokat, ami ellen persze az amerikai fél minden lehetséges módon küzd, a számukra hazai pályán pedig nemes egyszerűséggel megtiltják azt, hogy az ottani szolgáltatók kínai eredetű felszerelést alkalmazzanak – Trump elnök hamarosan aláírhatja ezt a beadványt.

Azt még nem tudjuk, mi lesz a jelenlegi párharc kimenetele, de nyilvánvaló, hogy a mobiltechnológia terén ez komoly hatással lesz a fejleményekre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #6
    "Amíg a tudódok kivizsgálják az 5G hátrányait, addig az EU-nak is erősen fejlesztenie kellene az 5G-t és ha az 5G "biztonságos" akkor a saját EU-s 5G-t használni."

    Az 5G biztonsagos ha:
    -nem hasznaljak egyszerre tul sokan, tehat a halozat joreszt keszenletben van
    -nem hasznaljak az iranyitott sugaru uzemmodot

    Az 5G sugarzasban megfelel a jelenlegi 3G-nek ha:
    -nem hasznaljak a masodik frekvenciatartomanyt (egyaltalan)

    A fenti esetekben viszont nem is igazan jobb mint a 3G, csak picit kisebb a ping ido. A nagy sebessegnovekedest a nagyfrekvencias, iranyitott sugarzasu modoktol varjak. Kb. mint a hagyomanyos iranyitott mikrohullamu linkek eseten, csak parabolaantennak helyett sokkal kisebb antennakkal.

    Jelenleg az osszes amerikai es europai eles szabadteri teszt a regi 3G-s tartomanyban zajlik, csak 5G-s protokollokkal. Ez sugarzas szempontjabol ugyanazt hozza mint a 3G. A millimeteres hullamhosszok eles tesztelesehez egyreszt frekvenciaengedely, masreszt megfelelo bazisallomasok es keszulekek kellenek. Ezek eppen most allnak ossze az elso kinai laborokban. A vodafone fele europai tesztek siman 3G-s halozaton es tartomanyban futtatjak az 5G-s protokollokat. Szoftvert tesztelni es integralni jo, a masodik (millimeteres) sav egeszsegugyi hatasait viszont nem lehet igy vizsgalni.
  • fejlodes #5
    Itt írnak az 5G sugárzásával kapcsolatos veszélyekről, ami a 48 ezer tudós szerint emberkísérlet mindaddig, amíg nem bizonyosodik be, hogy mennyire káros ez az erősebb sugárzás. Tehát addig nem lenne szabad bevezetni, míg nem tisztázódik az 5G egészségkárosító hatása. Kína nyilvánvalóan minél hamarabb szeretné bevezetni, mivel jelenleg úgy tűnik előnyben van. Az USA sem akar lemaradni. Amíg a tudódok kivizsgálják az 5G hátrányait, addig az EU-nak is erősen fejlesztenie kellene az 5G-t és ha az 5G "biztonságos" akkor a saját EU-s 5G-t használni.

    [URL=https://www.napi.hu/tech/emberkiserlet_lehet_az_5g_bevezetese_tudosok_kerik_allitsak_le_a_bevezetest.679298.html][/URL]
    https://www.napi.hu/tech/emberkiserlet_lehet_az_5g_bevezetese_tudosok_kerik_allitsak_le_a_bevezetest.679298.html
  • Csaba161 #4
    Hát az sem lehet véletlen, hogy lehallgatható az 5g kommunikáció:

    https://index.hu/techtud/2019/02/25/sulyos_biztonsagi_hibakra_bukkantak_az_uj_mobilhalozatban/
  • kvp #3
    Maga a technologia nem lenne annyira karos, de nem veletlen, hogy az amerikaiak tomegoszlato mikrohullamu fegyvere is pont ezen a frekvencian mukodik. Raadasul a jobb adatatviteli sebesseg erdekeben lehetoseg van az elektronikus beam steering-re, azaz ilyenkor phased array-kent mukodnek a bazisallomasok antennai, ami lehetove teszi hogy tusugarban fokuszaltan iranyitsak a teljesitmenyt a mobil antennajara. Persze ha ebbe a vonalba barmi bekerul, pl. egy ember, akkor az mar az antennatol valo tavolsag fuggvenyeben nagyobb energiaszinten kapja a sugarzast mint ami az egyebkent megengedett lenne. Raadasul mivel nagyon sok, atlapolva elhelyezett antenna kell, ezeket akar szoftverbol egy pontra lehet iranyitani. Mindenki masnal persze megszunik a netkapcsolat, de a fokuszpontban mar vizet lehet forralni az adott ossz energiaszinttel. Ez a fokuszpont lehet akar egy tetszoleges emberen belul is. Persze a fenti problemak csak szoftverhiba vagy szandekos hack-eles eseten johetnek elo, amik idealis esetben soha nem kovetkeznek be.

    Na es akkor egy ilyen rendszert akarnak letelepiteni mindenhova a fejlett vilagban, kinai vagy amerikai titkosszolgalati kulcsokkal egyutt. Mert biztosan nem fogja soha senki tamadasra hasznalni a technologiat...

    https://en.wikipedia.org/wiki/Active_electronically_scanned_array
    https://en.wikipedia.org/wiki/Active_Denial_System
    https://en.wikipedia.org/wiki/5G

    Mindket technologia millimeteres hullamhosszt hasznal, iranyithato antennakkal, csak mig az ADS 1 watt/cm2-t hasznal, addig az 5G 4 watt/cm2-t enged meg mint maximum antennankent (jo vetel eseten kevesebbet hasznal), viszont egy atlagos bazis az korulbelul 50 wattal tud adni. Harom cella egy pontba fokuszalva siman tudja hozni a 150 watt/cm2-t is, mar amennyiben az antennak elektronikusan iranyithatoak (a 3G-nel fixek). Ez boven eleg leegetni a bort barkirol...
  • nlght #2
    a másik cikkben meg 47 ezer mérnök/tudós írta alá, hogy szüneteltessék a kiépítést amíg kiderül, hogy káros-e a 300 méterenkénti lerakott, baszott sok GHz-n kommunikáló torony, mert addig egy emberkísérlet csak az egész
  • ostoros #1
    https://www.youtube.com/watch?v=qTlKPJVsUBM
    Vazze durva ez a természet