Gyurkity Péter

Nem érdekli az embereket az 5G

Egy felmérés arra mutatott rá, hogy a többség nem is tud az ötödik generációról.

Az új technológiák terén általában jelentős mértékben előttünk járó Egyesült Államokban készült egy új felmérés, amelyben már kifejezetten az 5G várható teszteléséről, a platform bevezetéséről, valamint a remélt előnyökről kérdezték az embereket. Az eredmény különösen annak fényében érdekes, hogy az utóbbi időszakban egymást érték a korai kísérletekről és a hamarosan megvalósuló bevezetésről szóló hírek.

A napokban közzétett felmérés ugyanis arra mutat rá, hogy a felhasználók többsége még a tengerentúlon sincs tisztában a közelgő változásokkal. A megkérdezett 1039 felnőtt felhasználó, akik az országos szintű, reprezentatív kutatásként értékelt anyag elkészüléséhez járult ezzel hozzá, nagyrészt nem tudja, hogy hamarosan érkezik az ötödik generációs mobilplatform, arról meg pláne nincs fogalmuk, hogy itt milyen remélt előnyökről beszélhetünk. Érdekes módon a T-Mobile ügyfelei esetében mérték a legjobb arányt (48 százalékuk hallott már az 5G érkezéséről), miközben a Verizon, amely a piac nagy részét uralja, ennek megfelelően pedig hamarosan a korlátozott teszteket is elindítja, csak jóval kevesebb felhasználónak tudta eddig elmagyarázni, hogy ez miért lesz jó.

A megkérdezettek csaknem kétharmada nem is hallott még arról, hogy a nagy szolgáltatók hamarosan immár az ügyfelek egy részének bevonásával is elindítják a teszteket, mint ahogy azzal sincsenek tisztában, hogy a jövő év első felében már befuthatnak az első, a technológiát megfelelő módon támogató készülékek. Ezt persze részben magyarázhatjuk a visszafogott marketinggel, a T-Mobile például azzal érhette el az említett jobb szintet, hogy agresszív módon reklámozta az 5G közeledését és annak előnyeit, ennek ellenére azonban országos szinten még mindig csak 20 százalék ismeri a gyakran ismételgetett pozitívumokat, 38 százalékot pedig egyáltalán nem is érdekel a platformváltás.

Számunkra kevésbé érdekes, hogy az amerikai felhasználók átlagosnak írják le a térerőt, ez odaát azonban jóval összetettebb kérdés, mert jóval magasabb azok aránya, akik távoli, gyéren lakott régiókban laknak. Kétségtelen viszont, hogy az 5G Európa ezen táján még kevésbé ismert, itt évekbe telik majd, míg az új technológia eléri a megfelelőnek tartott ismertségi szintet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Andrevv #13
    Ezt a neoncsöves dolgot mi is kipróbáltuk a suliban :)
    De miért lenne lopás, ha senkit nem károsítasz vele? Napelemmel se lopom a nap energiáját. Az se lenne legális, hogy káros sugárzásoknak teszik ki az embereket, mégis magasról tojnak mindenkire.
  • t_robert #12
    úgy tudom hogy a dolog törvénytelen........ már mint megcsapolni energianyerési céllal a adók teljesítményét. Amúgy a dolog klasszikus. régen már mutattak olyat, hogy ha közel álltak, mondjuk a Lakihegyi rádióadó mellé egy feltartott neon csővel, akkor az világított az adó energiájától. Lopásnak számít egy adó energiájának megcsapolása.
  • takysoft #11
    Hát a sávszélesség-dolog az épp megoldódik majd.
    Az 5G pont ezt hivatott segíteni. Olyan a technológiai háttere, hogy könnyen bővíthető, skálázható, nem akad össze saját magával, mint a 4G sokszor.

    Csak ez árakban sokkal-sokkal később csapódik majd le ugye.

    cateran:
    úú, a UK is egy rettenet. Igaz 12-ben voltam ott utoljára, de akkor még nem hogy mobilnet, de térerő se volt a metróban :S (London)

    Vidékről csak annyit tudok, hogy okosan kell szolgáltatót választani, mert ők nem licencelték körbe a dolgot, mint itt nálunk.

    A birodalmi mértékegységeket amúgy már eldobták.
    Nyilván az utcán még van, de az iskolákban nem azt tanítják már, és a tudományos intézményekben sem azzal számolnak :)
  • bPatrik0521 #10
    Hmm.. valóban. Erről lemaradtam. Akkor így a mostani ajánlatuk már nem olyan jó, ára is magasabb. Nekem szerencsére még korlátlant mutat. Gondolom többet mobilneteztek az emberek mint előre gondolták. Szerződéskötéskor pl mondta a hölgy hogy volt aki szerverhez használta és több terrát nyomott föl-le, és hogy azt nem díjazzák :)
  • Major #9
    A mai nappal (2018. október 16.) minden előzetes tájékoztatás nélkül visszavonta az értékesítésből a tavaly májusban promóciós jelleggel bevezetett, korlátlan mobiltelefonos adatfogyasztást lehetővé tevő Hello Data tarifacsaládját a Telenor Magyarország. A most kivezetett konstrukciók helyébe új ajánlat kerül Blue+ néven, 100 gigabájtos adatopcióval, korlátlan adat pedig mostantól csak a legdrágább díjcsomag mellé jár.
  • bPatrik0521 #8
    november óta használom a korlátlan mobilnetet...telenor
  • Andrevv #7
    Egyik volt osztálytársam egy elektronikai zseni, képes építeni olyan házi világítást ami a mobil-antenna sugárzását használja. Az utóbbi években olyan nagy mértékű lett, hogy meg lehet valósítani az ingyen világítást. Az 5G-vel már szerintem a telefonok saját magukat képesek lesznek tölteni :)
  • dyra #6
    Most mit mondjak :D Múlt héten voltam a szolgáltatómnál és egy fantasztikus új csomagot ajánlottak 3GB adatforgalommal! Mondtam is a csajnak, hogy ez fantasztikus kb 2 - 3 óra alatt elhasználom :D Mondtam neki inkább maradok a WIFI-nél. (szerencse a céges telómra van 25GB)
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2018.10.18. 07:30:44
  • Alien69 #5
    Me az egész egy hablaty. Mint a sávszélesség. Hiába qrva "nagy", ha nem lehet mondjuk csak havi pár gigát kapni sok-sok pénzért. Inkább ebben kellene lépniük.Korlátlan net 4-5E forintért, de ez ma legalább a duplája.
    Vezetékes oldalon is, nyomják a bullshitt marketinget a szolgáltatók. 1-2 gigás netet adnak már. De sokszor olyanokra is rá sózzák kamu dumával, akiknek még a 10-20 mega is bőven elegendő lenne. :-D Amúgy is, normál embernek tök felesleges gigás net ma még...
    Utoljára szerkesztette: Alien69, 2018.10.17. 19:18:04
  • Nos #4
    Koszi, jobb volt olvasni, mint a cikket.