• kvp
    #6
    "Amíg a tudódok kivizsgálják az 5G hátrányait, addig az EU-nak is erősen fejlesztenie kellene az 5G-t és ha az 5G "biztonságos" akkor a saját EU-s 5G-t használni."

    Az 5G biztonsagos ha:
    -nem hasznaljak egyszerre tul sokan, tehat a halozat joreszt keszenletben van
    -nem hasznaljak az iranyitott sugaru uzemmodot

    Az 5G sugarzasban megfelel a jelenlegi 3G-nek ha:
    -nem hasznaljak a masodik frekvenciatartomanyt (egyaltalan)

    A fenti esetekben viszont nem is igazan jobb mint a 3G, csak picit kisebb a ping ido. A nagy sebessegnovekedest a nagyfrekvencias, iranyitott sugarzasu modoktol varjak. Kb. mint a hagyomanyos iranyitott mikrohullamu linkek eseten, csak parabolaantennak helyett sokkal kisebb antennakkal.

    Jelenleg az osszes amerikai es europai eles szabadteri teszt a regi 3G-s tartomanyban zajlik, csak 5G-s protokollokkal. Ez sugarzas szempontjabol ugyanazt hozza mint a 3G. A millimeteres hullamhosszok eles tesztelesehez egyreszt frekvenciaengedely, masreszt megfelelo bazisallomasok es keszulekek kellenek. Ezek eppen most allnak ossze az elso kinai laborokban. A vodafone fele europai tesztek siman 3G-s halozaton es tartomanyban futtatjak az 5G-s protokollokat. Szoftvert tesztelni es integralni jo, a masodik (millimeteres) sav egeszsegugyi hatasait viszont nem lehet igy vizsgalni.