Berta Sándor

Nem dolgozhat az ausztrál 5G-hálózat felépítésén a Huawei

A helyi hatóságok úgy ítélték meg, hogy a kínai vállalat részvétele a projektben túl nagy kockázatot jelentene.

Az ausztrál kormány bejelentette, hogy a Huawei nemzetbiztonsági okokból nem vehet részt a helyi 5G-hálózat kiépítésében és működtetésében. Az ok az, hogy a társaság esetében fennáll annak a gyanúja, hogy egy külföldi - vagyis a kínai - kabinet irányítása alatt áll. Érdekesség, hogy a hír bejelentésekor az illetékesek nem nevezték meg név szerint a Huawei-t, de a kormány képviselői azt mondták, hogy a fellépés a kínai társaságok ellen irányul, amelyeket kizártak a programból.

Az ausztrál biztonsági hatóságok attól tartottak, hogy a készülő 5G-hálózat a Huawei szerepvállalása esetén sebezhetővé válna és ki lenne téve a kémakcióknak. Februárban az amerikai ügynökségek jelezték az aggályaikat és azt, hogy tartanak a Huawei által gyártott okostelefonoktól, míg márciusban Kanada esetében vált ismertté, hogy tart a kínai óriástól. Az ausztrál projekt a legnagyobb infrastruktúra-beruházás az ország életében és a teljes költségvetése 37,4 milliárd ausztrál dollár.

A Huawei ausztrál leányvállalata a Twitteren úgy kommentálta a hírt, hogy a bejelentés rendkívül nagy csalódást okoz a fogyasztóknak. Lu Kang, a kínai külügyminisztérium szóvivője kifejezte Kína súlyos aggodalmait, s hozzátette, hogy Ausztráliának nem kifogásokat kellene keresnie akadályok mesterséges létrehozása, valamint a diszkriminatív gyakorlatok végrehajtása érdekében. Ők arra ösztönzik az ausztrál kormányt, hogy hagyjon fel az ideológiai előítéleteivel és biztosítson tisztességes versenykörnyezetet a kínai vállalkozások helyi tevékenységéhez.

John Watters, a FireEye Inc. internetes biztonsági társaság ügyvezető alelnöke és vállalati stratégiai vezetője kiemelte, hogy ez a reakció arra, ha egy kínai cégnek a pekingi kormánnyal összehangolt stratégiája van. Ausztrália pedig úgy döntött, hogy az eddigi összegnél többet fordít a nemzeti kommunikációs rendszerére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #5
    Sajnos éppen Ámerika nem tesz különbséget, ha kémkedésről van szó.
  • prometheus13 #4
    :D most jót röhögtem, tudod normális országok különbséget tesznek szövetséges és nem szövetséges országok között. Az USA Ausztrália szövetségese, Kína nem hogy nem szövetségese, de többször az ausztrál parlament elé került, h Kína ideológiai hadviselést folytat az országukban, próbálja csökkenteni a demokratikus teret, főleg a diktatúrával kapcsolatos kritikus hangokat.
    Tudom Magyarországon az a divat, h a saját szövetségi rendszereinket kell támadni (EU, NATO), de ez nem éppen normális dolog.
  • wraithLord #3
    Jó, de azért a kínai és amerikai eszközök nem ugyanolyanok. Mondjuk az is igaz, hogy az csak a kozmetika, a végén mindkettő ugyanúgy fáj.
  • Tetsuo #2
    Pontosan.
  • fonak #1
    Az aggodalmak lehet hogy jogosak, csak hát persze ugyanezek amerikai cégek esetében ugyanúgy felvetődnek. Csak hát az USA a jó oldal, ha ők csinálják, az mehet... Ausztrália az Öt Szem országainak egyikeiként amúgy is teljesen ki van szolgáltatva az USA-nak ilyen téren, azt is tudják Langleyben, hogy puhát vagy keményet szart-e legutóbb az ausztrál miniszterelnök (ha kíváncsiak rá).