Berta Sándor

Szigorúbb fellépés jöhet Nagy-Britanniában a közösségi oldalak ellen

A brit egészségügyi miniszter akár a platformok időszakos betiltását is elképzelhetőnek tartja.

A szigetországban azután erősödött fel a Facebook, az Instagram, a Pinterest és a többi portál elleni kritika, hogy öngyilkos lett egy 14 éves kislány, Molly Russell. Halála után a családja megpróbálta kideríteni a halála okait és rengeteg kérdéses tartalmakat találtak a közösségi portálokon. Gyorsan világossá vált, hogy a lány számos szabálysértő felhasználót követett az Instagramon. Ezek az emberek az önpusztító magatartást, a depressziót és az öngyilkosságot dicsőítették. Az apa, Ian Russell azt mondta, hogy nincsenek kétségeik azzal kapcsolatban, hogy az Instagram segített megölni a lányukat.

A Papyrus nevű nem kormányzati szervezet, amely kifejezetten az öngyilkosság által veszélyeztetett fiataloknak segít, közel 30 család kereste meg azért, hogy a hasonló tapasztalataikról számoljanak be. Hancock ezután fordult az olyan amerikai vállalatokhoz, mint az Apple, a Facebook, a Google, a Pinterest, a Snapchat és a Twitter, s azt követelte, hogy tegyenek még többet a probléma megoldásáért. Többek között azt írta, hogy ideje egy lépést tenniük előre és örökre eltávolítani ezeket a tartalmakat.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter közölte, hogy az ilyen és hasonló esetek nem maradnak következmények nélkül. Ha az érintett oldalak nem lépnek fel a közeljövőben keményebben a kérdéses tartalmak ellen, lehetséges szankció lehet a pénzbüntetés, de akár az időszakos betiltás is. A politikus azt nyilatkozta, ha úgy vélik, hogy ezek a platformok bizonyos dolgok megtételét megtagadják, akkor nekik ez ellen törvényileg fel kell lépniük. De nem szabad elfelejteni azt sem, hogy e szolgáltatások nagyon sok jót is tesznek.

A Facebook elnézést kért az esetért és hangsúlyozta, hogy ilyen anyagoknak nincs helyük az oldalain. Az Instagram olyan szakértői csoportokkal dolgozik együtt, amelyek támogatják az öngyilkosság és az önpusztító tartalmak elleni harcban. A cég átgondolja az irányelveit, mert bizonyos tartalmak eltávolítása helyett jelenleg inkább arra összpontosít, hogy az azokat megtekintő vagy megjelentető embereknek közvetlen segítséget ajánljanak fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • lammaer #26
  Ebben egyetértünk.
 • ostoros #25
  A legfontosabb dolog szerintem, hogy a gyerekednek a fejébe vered, hogy amit a tévében és az interneten lát, az mind mese. Kész.
  És még nem is hazudtál, mert bármiféle információ ami közvetetten ér minket (tehát nem te láttad és hallottad magad), torzul.
  Ha pedig torzul, akkor meghamisítja a valóságot.
  Az a valóság amit a két szemeddel látsz, nem az, amit eléd tolnak, hogy kajáld.

  Persze a média azt hazudja, hogy "összeköt" a világgal. Nem igaz. Elszeparál a világtól, és szűrőként viselkedik még a legjobb esetben is. A rosszabb esetekről pedig ne is beszéljünk.
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.02.01. 18:42:16
 • dyra #24
  Te egy olyan felesős hozzáállást vársz el az emberektől ami több összetevős és nem fogja tejesíteni az emberek nagy többsége mert sem a korábbi érdeklődési köre sem az iskolái nem ruházták fel ilyen tudással. A nagy többség pedig magától nem fog fejlődni.
  Utoljára szerkesztette: dyra, 2019.02.01. 16:54:13
 • dyra #23
  Te félreértésben vagy. Én a befizetett járulékaimért cserébe várom a nyugdíjat. Ledolgozok 45 évet ha a magyar átlagéletkort nézem akkor 6 évig leszek nyugdíjas (feltéve ha 20 évesen kezdtem dolgozni). Számold már ki mennyi pénzt kapok vissza? Matek. Általános iskola. Persze könnyebb azt mondani, hogy nem várhatunk semmit a befizetett járulékért cserébe. Semmi gond! Akkor minek fizetjük?

  A másik. Minimum 50 év ledolgozott évet fognak kérni mire én odajutok. Akkor pedig magad is láthatod az átlagéletkort nézve 1 évig fogják nekem folyósítani.

  Természetesen itt is arról van szó, hogy teljesen hülyének nézik a magyar embereket. Meg kellene kapirgálni ki és milyen jogcímen és mennyi pénzt kap a nyugdíjkasszából. Gyanús, hogy milliárdokat lehetne simán megfogni.

  Arról nem is szólva, hogy a nyugdíj előtt meghalt emberek befizetett járuléka sem kerül vissza a családjához

  Oké legyen öngondoskodás. De akkor ne fizessünk mostantól semmit.

  Utoljára szerkesztette: dyra, 2019.02.01. 16:52:02
 • lammaer #22

  Nyugdijas topikot elengedem, csak félrevinné a beszélgetést. Nézz utána miért fontos az ÖNGONDOSKODÁS , és miért nem reális hogy a 10%os nyugdijjárulékod után alamizsnán kívül bármit is kapj. Gondolom ehhez is több éves egyetemi oktatás szükséges, nem elég csak bemeni bármely pénzintézetbe és leemelni egy 2 oldalas prospektust arról hogy az állami nyugdijrendszer miért szar már most is....
  Könnyebb azt mondani, majd az állam megment.
 • lammaer #21
  "De te most olyan szakmai dolgokat szeretnél megkövetelni a szülőktől amiket amúgy egyetemeken oktatnak évekig."

  Megmutatnád melyek azok a "szakmai dolgok" amiket írtam hogy szerintem a szülőknek tenniük kell "amit az egyetemeken oktatnak évekig"?

  Mert sehol nem írtam tűzfalbeállításoktól, programozásról, netes logok figyeléséről...
  Olyanokról írtam hogy beszéljenek a gyerekkel, tanitsák a gyereket arra hogy ne titokban számítógépezzen, netezzenek néha közösen, hallgassák meg mi az amit a gyerek szeret a neten....
  Utoljára szerkesztette: lammaer, 2019.02.01. 16:09:38
 • dyra #20
  "Az meg hogy kizárólag az állam védje meg az embereket a világtól szerintem nem jó irány és nem is reális elvárni ilyet. A szülőknek kutyakötelessége tisztában lenni azzal ogy mit jelent a XXI. században élni. Ha nem képesek/akarják megtanítani a gyerekeiket a mindennapos veszélyek kezelésére, nem jó szülők.

  Ez pont ugyanaz a gondolkodás mint pl az, hogy az emberek nagy része kis hazánkban képtelen előre gondolkodni például a nyugdijas korra. Ezért elvárják hogy állambácsi majd gondoskodjon róluk."

  Elvárják mert fizetnek nyugdíjjárulékot. Az állam pedig közben elvárja, hogy rabszolgabéreken toljad a melót. Mert ezt teszi. Mindenkinek jár a tisztességes nyugdíj aki tisztességgel végig dolgozott egy életet. Még a minimálbéren végig melózóknak is. Ez a társadalmi szolidaritás ami egykor megvolt mostanra a szerencsés félsóközéposztálynak köszönhetően teljesen kihalt.

  A másikra. A szülőnek természetesen van felelőssége. De te most olyan szakmai dolgokat szeretnél megkövetelni a szülőktől amiket amúgy egyetemeken oktatnak évekig. És az informatikai tudás megszerzése pl, hogy "power" user legyél sem öt perc. Közben ott tartunk, hogy sok embernek már a jelszókezelés is megoldhatatlan feladat.

  Ezek a realitások. Reális elvárásokat kellene támasztanod.


  Utoljára szerkesztette: dyra, 2019.02.01. 14:26:15
 • dyra #19
  Ez alapvetően egy adatvédelmi probléma. Ha definiálod az "adat" fogalmát és hogy mi tartozik abba bele akkor mindenképp. Az adatokhoz való hozzáférhetőség is ebbe a körbe tartozik.

  - Ki fér hozzá az adatokhoz?
  - Ki férhet hozzá az adatokhoz?
  - Milyen tartalmú adatot osztunk meg? Annak a felügyeletét ki látja el?

  stb..

  Azért ne legyen már olyan az internet mint a vadnyugat. Érdekes sok kérdéskörben milyen jól működnek a szűrőik.

  Amúgy itt a helyzet olyan mint a való életben is előfordul még a jól nevelt emberekkel is. Rossz társaságba keveredik, majd az ösvényen haladva tragédiába torkollik a dolog. Abban az esetben is lehetnek jogi következmények a rossz társaságot illetően.
 • lammaer #18
  DE a kiscsaj nem adatvédelmi probléma miatt halt meg.
  Ő követett hülye embereket, nem az adataival éltek vissza.

  Az meg hogy kizárólag az állam védje meg az embereket a világtól szerintem nem jó irány és nem is reális elvárni ilyet. A szülőknek kutyakötelessége tisztában lenni azzal ogy mit jelent a XXI. században élni. Ha nem képesek/akarják megtanítani a gyerekeiket a mindennapos veszélyek kezelésére, nem jó szülők.

  Ez pont ugyanaz a gondolkodás mint pl az, hogy az emberek nagy része kis hazánkban képtelen előre gondolkodni például a nyugdijas korra. Ezért elvárják hogy állambácsi majd gondoskodjon róluk.

  Utoljára szerkesztette: lammaer, 2019.02.01. 14:11:13
 • dyra #17
  Adatvédelemről beszélünk nem álmokról.

  A szülőtől pedig nem realitás elvárni, hogy ismerje a digitális világ veszélyeit. Nem lenézni akarok senkit de a nagy többség nem is képes rá. Szükséges az állami beavatkozás.