Gyurkity Péter

Végleg búcsút int az LCD-nek az Apple

Jövőre emellett jöhet az 5G, a kihajtható kivitel, valamint a saját akkumulátor.

Bár a területen megjelenő hírek többnyire az Apple várható idei kínálatáról szólnak, már több részlet kiderült a 2020-ra tervezett változtatásokról, hiszen itt korábban felbukkantak bizonyos menetrendek, amelyek felvázolták a cég előtt álló utat. A jelek szerint jövőre több fontos fejleményre számíthatunk, ezeken szaladunk most végig a tisztánlátás érdekében.

A Wall Street Journal írt arról a napokban, hogy a cég egyik beszállítója, a Japan Display (amely több ottani cég együttműködésén alapul) már készül a jövőre esedékes változásokra. Számukra a legfontosabb eltérés az lesz, hogy az Apple (állítólag) teljesen lemondana az LCD-panelek alkalmazásáról, vagyis 2020 lenne az első olyan év, amikor már kizárólag OLED-okostelefonokat dobnának piacra. Az említett gyártó ugyan maga is készül a technológia adaptálására, eddig azonban nem kaptak ilyen kijelzőkre vonatkozó megrendelést az Apple háza tájáról, vagyis meg kell barátkozniuk a gondolattal, hogy belátható időn belül kénytelenek lesznek lemondani az Apple partnerségéről, ami nyilván komoly kiesést jelentene, hiszen ez jelenleg a teljes bevétel csaknem felét szolgáltatja.

Nem pusztán a kijelzőtechnológia területén várhatunk azonban komoly változást, 2020-ban ugyanis (a jelenleg rendelkezésre álló korai hírek szerint) befuthat az 5G-t támogató iPhone (állítólag az Intel által szállított modem révén), az első, immár kihajtható kivitelben érkező saját okostelefon, valamint az Apple által, házon belül fejlesztett saját akkumulátor, amely a friss értesülés szerint a nemrég átigazolt új cégvezető segítségével jönne létre (aki korábban 14 évet töltött el az LG Chem berkein belül, majd pedig 4 évet a Samsung SDI kötelékében). A cég egyes beszámolók szerint közvetlenül a bányákból szerezné be az ehhez szükséges kobaltot, ami szintén arra utal, hogy komolyan készülnek a saját fejlesztések piacra dobására, mégpedig valamilyen újgeneráció technológia alkalmazásával.

Meglátjuk, mindebből mennyi valósul majd jövőre – illetve, hogy pontosan mely típusoknál teszik elérhetővé az említett új technológiákat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • VolJin #9
  Az unokaöcsém az iphoneja és az én alsókategóriás gagyi galaxy J5-öm közötti különbséget remekül látja. Mondja is, hogy jé, az iphone kijelzője borzalom az olcsó samsungom mellett.
  Amúgy a telefonja iphone, de a tv, mikró, mosógép, porszívó, klíma az mind samsung nála. : -)
  A hangprojektort is samsungnak akarta, de az eladó mondta, hogy van egy jobb LG-je, és azt vett, mert az tényleg jobban szólt. Felvetette, hogy a következő telefonja samsung lesz. De ez nem márkafanság nála, hanem így alakult. Egyszerűen az ár/érték arányt és egy belőtt minőséget néz. A sütő az gorenje lett. De mondjuk azt ajándékba kapta. :-)
 • M2 #8
  Igen, technikailag pontosan tudom, hogy mi az OLED, mik az előnyei és hogy ez a jövő. De a gyakorlatban pár perc után már nincs látható eltérés az Apple LCD képernyőihez képest. Az energiatakarékos működés meg a gyakorlatban szintén olyan, mintha nem is lenne, az akkuidőn nem látszik belőle semmi.

  Meg ott volt a vakteszt, egy OLED kijelző és az iPhone XR LCD kijelzője, letakarva a készülék. Kivétel nélkül mindenki az LCD-re hitte, hogy az a modernebb OLED.

  Nem vagyok az OLED ellen, csak az Apple árazásában nem kérek belőle, mert annyival nem ér többet.
 • VolJin #7
  AZ OLED-nek nincs háttérvilágítása, csak az a pixel világít, amelyiknek van tartalma is. Ez energiatakarékosabb működést eredményez. Mellesleg van látható különbség. Színben, kontrasztban. Főleg verőfényes napsütésben...
 • M2 #6
  Hogy LCD vagy OLED a kijelző, az totálisan nem érdekel, mert nincs látható különbség. Viszont az OLED kijelzőért van pofájuk 100 ezer forinttal többet elkérni (gyártási különbözet pár dollár). Kösz, de akkor kösz nem!
 • Sir Cryalot #5
  Derengett hogy szatíra, arra akartam rávilágítani hogy miért nincs hiszékeny NPCknek még mindig oled tapétájuk.
 • kvp #4
  Egyreszt a kijelzo moge szerelt aksit viccnek szantam, iszonyu veszelyes lenne ha a hajlekony folia kijelzo serulese eseten egy kiszakadt lipo aksit is kapnank bonusznak. Viszont ettol fuggetlenul elofordulhat, hogy valaki meglepi.

  A masik az, hogy vannak viszonylag olcso oled kijelzok es tenyleg ennyibol all megoldani, a mostanaban bemutatott hajlekony oled kijelzok csak sima irasvetito foliabol allnak. Ami bonyolult az a touchscreen reteg, ami a lenti leirasban meg a kulso folia fole jonne, de kihagytam a 'talalmany'-bol. Egyebkent a folia alatt az elektrodamezo akkor lesz bonyolult ha aktiv matrixosat akarnak kesziteni, mert akkor tranzisztorok es meg egy reteg szigeteles kell bele. Viszont a passziv matrixos megoldas, ami az olcso kinai cuccokban van, csak nyomtatott (felgozolt) femcsikokbol allo racs, kozotte a felkockazott (negyzetracsoasan nyomtatott) oled leteggel.

  A teljes megoldas egyebkent:
  -touch folia
  -touch elektrodak
  -touch szigetelo/oled felso reteg
  -oled felso elektrodak
  -oled ledes reteg
  -oled aktiv reteg felso szigeteles
  -oled aktiv reteg
  -oled aktiv reteg also szigeteles/aksi felso szigetelo reteg
  -aksi felso elektrodak
  -aksi kotott elektrolit reteg/tavtarto
  -aksi also elektrodak
  -aksi also szigetelo reteg

  Mindebbol az elektrodakat vakumkamraban gozolessel felvive, az oled reteget nyomtatva, mig az elektrolit hordozo reteget a felso retegek legmentes szigetelese utan szendvicselve es szigetelve. A kesz kijelzo/aksi csomag rendelkezne egy touch contact sorral, egy oled kontakt sorral es egy jo vastag, kis vezetekszamu aksi kontakt sorral, amit kvazi ra lehetne ragasztani/forrasztani az elektronikat tartalmazo panelra, igy a kijelzo/aksi feltekerheto lenne az egyik ele menten elhelyezkedo elektronika kore.

  ps: Mar letezik olyan (egyebkent kinai) oled kijelzo, ahol a nem hajlithato vezerloelektronikat a flexibilis szalagkabelre ragasztottak ra chip on glass technologiaval es osszesen csak 4 vezetek kell a bekotesehez (tap, fold, adat, orajel).
 • Sir Cryalot #3
  Az ami nálad 1 szóban elintézésre kerül hogy oled fólia azzal már évek óta szenvednek hogy 30 mikron vastag üveghez fogható szigetelést tudjon nyújtani sima pet, és az egészet vákuumban kell összetenni, az a fólia magában olyan multilayer hogy irodalma van.

 • VolJin #2
  Az OLED, mint új technológia? :-)
  A Samsung már vagy 7 éve csak ilyet használ a telefonjaiban. :-D
  A galaxy S3-ban tuti az volt. :-D
  De szerintem a kettesben is...
 • kvp #1
  Van egy hatalmas ujitasom, ami meg vekonyabb keszulekeket tenne lehetove. Ez az oled kijelzo aksicsomag egy kiszerelesben, azaz egy reteg folia, oled elektrodak, oled festek, oled elektrodak, folia, aksi elektrodak aksi elektrolit/szeparator, aksi elektrodak, folia. Egyben leforrasztva es beragasztva a keszulekbe.