• kvp
    #4
    Egyreszt a kijelzo moge szerelt aksit viccnek szantam, iszonyu veszelyes lenne ha a hajlekony folia kijelzo serulese eseten egy kiszakadt lipo aksit is kapnank bonusznak. Viszont ettol fuggetlenul elofordulhat, hogy valaki meglepi.

    A masik az, hogy vannak viszonylag olcso oled kijelzok es tenyleg ennyibol all megoldani, a mostanaban bemutatott hajlekony oled kijelzok csak sima irasvetito foliabol allnak. Ami bonyolult az a touchscreen reteg, ami a lenti leirasban meg a kulso folia fole jonne, de kihagytam a 'talalmany'-bol. Egyebkent a folia alatt az elektrodamezo akkor lesz bonyolult ha aktiv matrixosat akarnak kesziteni, mert akkor tranzisztorok es meg egy reteg szigeteles kell bele. Viszont a passziv matrixos megoldas, ami az olcso kinai cuccokban van, csak nyomtatott (felgozolt) femcsikokbol allo racs, kozotte a felkockazott (negyzetracsoasan nyomtatott) oled leteggel.

    A teljes megoldas egyebkent:
    -touch folia
    -touch elektrodak
    -touch szigetelo/oled felso reteg
    -oled felso elektrodak
    -oled ledes reteg
    -oled aktiv reteg felso szigeteles
    -oled aktiv reteg
    -oled aktiv reteg also szigeteles/aksi felso szigetelo reteg
    -aksi felso elektrodak
    -aksi kotott elektrolit reteg/tavtarto
    -aksi also elektrodak
    -aksi also szigetelo reteg

    Mindebbol az elektrodakat vakumkamraban gozolessel felvive, az oled reteget nyomtatva, mig az elektrolit hordozo reteget a felso retegek legmentes szigetelese utan szendvicselve es szigetelve. A kesz kijelzo/aksi csomag rendelkezne egy touch contact sorral, egy oled kontakt sorral es egy jo vastag, kis vezetekszamu aksi kontakt sorral, amit kvazi ra lehetne ragasztani/forrasztani az elektronikat tartalmazo panelra, igy a kijelzo/aksi feltekerheto lenne az egyik ele menten elhelyezkedo elektronika kore.

    ps: Mar letezik olyan (egyebkent kinai) oled kijelzo, ahol a nem hajlithato vezerloelektronikat a flexibilis szalagkabelre ragasztottak ra chip on glass technologiaval es osszesen csak 4 vezetek kell a bekotesehez (tap, fold, adat, orajel).