Berta Sándor

A hibás és a használt iPhone készülékek is értékesek

A sérült modelleket nagyon jó áron és gyorsan el lehet adni.

A Shpock nevű alkalmazást fejlesztő osztrák cég érdekes felmérést végzett arról, hogy mennyire népszerűek a felhasználók körében a korábbi vagy a hibás iPhone okostelefonok. A vállalat több mint 100 000 tavaly helyben eladott iPhone hirdetését vizsgálta meg és érdekes tapasztalatokra tett szert, de ugyanerre jutottak nagy-britanniai adatok alapján is, amelyet 300 000 készülék kereskedelme alapján végeztek. A legfontosabb megállapítás az volt, hogy az iPhone nagyon értékálló és ez teljesen független attól, hogy éppen melyik modellről van szó. Az iPhone X használtan 829, az iPhone 8593, míg az iPhone 8 Plus 666 euróba kerül nyugati szomszédunknál. Ezzel szemben a Samsung Galaxy S8-asokért használtan átlagosan 376, míg a Huawei P10-esekért 255 eurót kérnek el.

Jól megfigyelhető az is, hogy például Ausztria keleti részén sokkal olcsóbban megvehetők a használt eszközök, mint a nyugati tartományokban. Ugyanakkor bármely régióról is legyen szó, érdemes alkudni, így ugyanis az eredeti ár akár 19 százalékkal is csökkenthető. A legrugalmasabbak az eladók az iPhone 7 esetében, ott az átlagos 373 eurós eladási ár akár 21 százalékkal kevesebb is lehet. A leginkább az Alsó-Ausztriában élők hajlandók az engedményekre, a legmakacsabban pedig a burgenlandi és a tiroli eladók ragaszkodnak az áraikhoz. Alapigazság, hogy minél idősebb egy készülék, annál többet lehet alkudni az árából.


A fontot jelenleg 360 forint körül váltják, így érdemes szorozni

A hibás okostelefonokat is nagyon jó áron lehet eladni. Egy sérült kijelzős iPhone X-ért átlagosan 148 euróval kevesebbet kérnek el, miközben az Apple a képernyő cseréjéért 311,10 eurót számít fel. Egy hasonló állapotú iPhone 8-asért 121 euróval, míg egy egy szintén sérült képernyős iPhone 7-esért 108 euróval olcsóbban lehet hozzájutni, miközben a kijelző cseréje mind a két esetben 171 euróba kerül. A Samsung Galaxy S8 átlagos ára 179 euróval kisebb egy hibás vagy törött képernyő esetében, míg egy hasonló Huawei P10-esnél az ár 121 euróval kedvezőbb.


A Shpock munkatársai szerint a hibás eszközöket megvásároló személyek gyakran profi szervizek munkatársai, amelyek kijavítják és újra eladják az így megszerzett telefonokat. Az értékesítések rendkívül gyorsan történnek, az eladásra kínált modellek 57 százaléka egy héten belül, míg 14 százaléka egy napon belül gazdára talál. Christina Drumbl, a cég szóvivője közölte, hogy meglepő módon a hibás vagy sérült iPhone készülékeket különösen gyorsan sikerül értékesíteni. Egy 4 éves iPhone 6 még átlagosan 185, egy iPhone 6 Plus 226 eurót, egy iPhone 6s 238 eurót, míg egy iPhone 6s Plus 286 eurót ér.

A Shpock adatai alapján a legjobb időpontok a használt eszközök eladására, illetve a vásárlására általában röviddel egy új iPhone-generáció bemutatása után, valamint a karácsony előtt és után vannak. Drumbl rámutatott, hogy az okostelefonok általában nem érnek többet, mint a debütálásukkor. A legjobb ajánlatokat a használt iPhone készülékek esetében októberben és januárban lehet kifogni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #3
    Szerintem meg a Samsung telefonok szerezték az Apple-nek a legtöbb vásárlót! :-)
  • morguldae #2
    Az Apple valahogy elérte, hogy az iphone divat legyen, aztán divatból veszik, hogy az de jó.... A samsung telefonok viszont sokkal jobbak! Önmagukért beszélnek.... Sose vennék iphonet.
  • bPatrik0521 #1
    Én nem tartom olyan jó értékállóságnak azt hogy egy 5S-t nem lehet eladni 43ropiért amikor 240 volt újkorában. Oké hogy van egy két kisebb karc meg aksin érződik hogy nincs csúcsformában, de egyébként tök jól működik...durván karcos, kicsit repedt kijelzős ipod touch 4-re meg több jelentkező is volt 20-ért.