Gyurkity Péter

Csak 2020-ban jön az 5G-s iPhone

Az Apple kivár, amivel a lassuló piacon akár még jól is járhatnak.

Hónapok óta tudjuk, hogy bár egyes gyártók már most dolgoznak az 5G-okostelefonokon, az első ilyen készülékek nagyobb példányszámban csak 2019 elején jelennek majd meg a piacon, de még ekkor sem áll majd rendelkezésre kellő számú hálózat, hogy kihasználjuk az új technológiát. Az Apple a maga részéről óvatosabb, ők csak 2020-ban mutatnának be ilyen készülékeket.

Egy friss előrejelzés és helyzetjelentés szerint a cég egyelőre teszteli a technológiát, mégpedig az Intel picit régebbi, 8060 jelzésű chipjével, az eredmény pedig nem túl biztató. A modem ugyanis túlságosan melegszik, az Intel a jelek szerint küszködik ennek leszorításával, bár azt ígérik, hogy a 10 nanométeren készülő 8161, amely már a végleges iPhone-ban is helyet kapna, megoldást nyújt majd a problémára. Az Apple a maga részéről az Intel mellett döntött, úgy tűnik, hogy a Qualcomm együttműködésére már nem számítanak, viszont szerződést kötöttek a MediaTek illetékeseivel, amennyiben az Intel nem tudja megoldani a jelenlegi gondokat, vagyis megmaradnak a hőleadással és a fogyasztással kapcsolatos aggodalmak.

Az Apple ezzel nem feltétlenül jár rosszul, hiszen bőven ráérnek a piaci bemutatkozásra, 2019 elején még biztosan nem lesz mindenhol elérhető az ötödik generáció. Mi több, egy nemrég közzétett felmérésből az is kiderült, hogy a tengerentúlon nem érdekli az embereket az 5G, sokan nem is tudják, mit takar az új platform, bár ez nem tartotta vissza az androidos gyártókat attól, hogy már most 5G-telefonokkal támadjanak. Eközben azonban azt is jól látni, hogy a globális telefonpiac lassul, az IDC által most elkészített anyagban például arra mutatnak rá, hogy a most véget ért negyedévben összesen 355,2 millió okostelefont szállítottak le, amely 6 százalékos visszaesést jelent az egy évvel korábbi időszakhoz képest.

Ebben ugyan nagy szerepet játszott a Samsung, a dél-koreai cég esetében 13,4 százalékos volt a csökkenés, viszont eközben a kínai piac is lassult, immár sorrendben a hatodik negyedévben mutatva fel csökkenő példányszámot. Erősen kérdéses, hogy az 5G meg tudja-e majd fordítani ezt a trendet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #4
    Hat oszinten nekem felhasznalokent valoban abszolut nem hianyzik az 5G. Reg volt mar az, hogy a net sebessege miatt panaszkodtam volna, a 4G teljesen kiszolgal minden teren, meg HD Youtube videokat is tudok nezni problema nelkul.

    5G maximum akkor lehet relevans, ha le akarom cserelni az otthoni haztartasi vonalas netet is drotnelkulire, de ahhoz meg nem iPhone kell, hanem egy dedikalt 5G modem.
  • CairoJack #3
    Apple mércével mérve gyorsan reagálna, az 5G-nek még legalább 3 évig nem lesz igazi relevanciája.
  • takysoft #2
    Mint azt már több 5G-s hír alatt is részleteztem.... az 5G nem a felhasználóknak fontos, hanem a telefonközpontoknak.
    Sokkal olcsóbb technológia, ami sokkal több eszközt képes kezelni, és gyorsabb az elérési ideje is.

    De ennek előnyeit Te nem fogod érezni. a 4G se lassú. Amilyen internetárak ma vannak, amúgy sem fogod olyasmire használni... torrentezni meg ilyenek.

    Amire olcsóbb lesz az 5G miatt, amúgy is minden telefon 5G-s lesz.

    a 3G legnagyobb előnye a felhasználók számára a szélessáv volt.
    a 4G legnagyobb előnye a 800mhz-es sáv, ergo internet az erdő közepén.

    az 5G-nek konkrétan nincs előnye a felhasználók számára. legalább is olyan, ami miatt neked most váltani lenne érdemes, olyan nincs.
    Ráér az Apple...

    Emellett ezt bele kell tenni az SoC-be. Lehet, hogy sebességben a QualComm egy generációban az Apple mögött van, de technológiában általában előtte jár picit.

    Egyszerűen csak nincs kész az apple 5G modeme még...
    Utoljára szerkesztette: takysoft, 2018.11.07. 12:29:06
  • M2 #1
    Jajj, de unalmas lesz!
    Jönnek majd megint az androidnácik, akik szerint mindenki hülye, aki nem 5G-s telefont vesz...