Gyurkity Péter

Kevesebb telefont gyárt az Apple

Eközben pedig Kínában árat csökkentenek, hogy orvosolják a gondot.

Nem is olyan rég már írtunk arról, hogy az Apple csökkentette a bevételre vonatkozó korábbi előrejelzését, ebből pedig mindenki kitalálhatta, hogy nem megy olyan jól a szekér, mint ahogy azt korábban megszokták. Most két további hír is befutott, eszerint csökkentik a gyártási volument, valamint a hivatalos árakat.

A Nikkei által közzétett jelentésből kiderül, hogy az eredetileg elhatározott mennyiség, azaz 47-48 millió darab helyett nem is 43 milliót, hanem „mindössze” 40 millió példányt szeretnének legyártatni a beszállítókkal a január és március közötti időszakban, ami legalább ilyen jól jelzi a jelenlegi problémákat. Megtudhattuk azt is, hogy az erre vonatkozó döntés már korábban megszületett, vagyis a bevételi előrejelzés mérséklése valójában ezt követte a sorban, a visszaesés pedig különösen annak fényében jól érzékelhető, hogy tavaly ilyenkor még 52,21 millió okostelefont szállítottak le. A mostani, legfrissebb csökkentés nagyjából 10 százalékos, ez pedig ugyanúgy érinti az XS Max, az XS, illetve az XR típust.

Ezzel csaknem egy időben jelent meg a hír, miszerint a cég Kínában csökkenti a hivatalos kereskedelmi árakat, legalábbis a megfelelő licencet birtokló online boltok, valamint a prémium forgalmazók kínálatát illetően, bár az Apple Stores ottani üzleteiben egy korábbi modell becserélése esetén szintén kedvezményben részesülnek a vásárlók. Az iPhone 8, 8 Plus, XR, XS, valamint XS Max egyaránt kedvezőbb áron lesz ezáltal kapható, a csökkentés mértéke pedig nagyjából 59 dollárnak felel meg, bár az XR esetében ez már 66 dollár lesz. Azt még nem tudjuk, hogy a többi piacon is hasonló lépésekre szánják-e majd el magukat, de a következő lépés nagy valószínűséggel India lesz.

Az Apple kapcsán megjelenő hírekről sokaknak máris a Samsung kínai nehézségei jutnak eszébe, annak idején a dél-koreai rivális is gyorsan (és nagyot) zuhant, könnyen előfordulhat, hogy Tim Cook cége is hasonló sorsra jut a legnagyobb piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #18
    Főleg hogy van olyan gyártó, ami még hozzá is csomagolja a telefonhoz azt az átalakítót...
  • ostoros #17
    A jack elhagyása a környezetszennyező akksis BT felé tereli az embereket. Le velük!
  • lipovics #16
    Igen, van előnye a BT fülesnek, a kábel nélküliség (bár engem személy szerint soha nem zavart, mindig eltudtam úgy helyezni, hogy kényelmes legyen).
    A hátránya az hogy aksi kerül bele, ezáltal lesz súlya, az aksit tölteni kell, ez is hátrány, továbbá vannak olyan helyek, ahol nem lehet használni (pl repülő) és drágább is.
    Nekem már a második telefon jack-dugó nélküli, nem tudom megszokni, mai napig idegesít. Van USB-c átalakító, de teljesen kényelmetlen a használat. Most jól szól, de cserébe nem tudom a kábelre épített vezérlővel léptetni a számokat..

    Ezt belátták az androidos gyártók és a következő telefonokba teszik vissza a jack-dugót (legalább is az eddig kiszivárgott információk szerint).
    Az is pletyka, hogy az Apple végre dobja a lighting csatlakozót és lesz helyette usb-c, kíváncsi vagyok hogyan fogják bemagyarázni megint a fanboyoknak a váltást :D (mert mindig jön valami bullshit). De lesz előnye, végre kompatibilis lesz a a macbook és az iphone :D
  • monk00 #15
    Én airpodsot használok, mert engem zavar a kábel. 60 ezer forintért vettem, de jobb is lehetne. Kíváncsi vagyok hogy az idén milyen lesz az airpods 2
  • lipovics #14
    UK-ban a raktárban rohad meg az XS Max.
  • wraithLord #13
    "Aki megelégszik a silány hangminőséggel,annak jó a BT is."

    Aki annyira audiofil, az nem okostelefonon hallgat zenét. Pontosabban, nem egy okostelefontól várja az audiofil hangzást. 30000 forintért már biztosan lehet olyan BT fülest venni, ami egy vájtfülű embernek megfelel (félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy tökéletes, hanem megfelelő minőséget nyújt, amitől nem megy a falnak). Ez az audiofil termékek árfekvéséhez képest olcsó.
    A jack nem elengedhetetlen (a telefonon). Már csak azért sem, mert feltalálták az USB Type-C - 3,5"-es jack átalakítót, amit rábiggyesztesz a jackes fej-/fülhallgatód végére, és megoldódott a hatalmas probléma. (1 db picike átalakító kemény 1 dollár pl. az Aliexpressen, ÁFA-val együtt 1,27 dollár. Kb. ugyan ennyiért is már vehetsz olyan átalakítót, ami még el is osztja az USB-C-t egy jackre és egy USB-C-re).

    Nekem is van 3,5"-es jack a telefonomon, és én is szoktam használni. Kétségtelen, nem hátrány, ha van 3,5"-es jack a telefonon. Mivel az egy funkció. Ami jól jöhet bizonyos esetekben. Egy plusz funkció sosem rossz.
  • lipovics #12
    Már megint nyomod a hülyeséget.
    Teszik vissza a következő telefonokba a jack dugót, ez az új trend,
  • barret #11
    Aki megelégszik a silány hangminőséggel,annak jó a BT is. Még le lehetne spórolni a töltő csatlakozót,és a memóriakártyát is! Azok is tetemes helyet foglalnak el a készülék űrtartalmából... :D
  • ostoros #10
    Az emberek többsége a BT fülest szarja le. Csak szólok.

    A jack elengedhetetlen. Akinek nem az, az a törpe kisebbség.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.01.14. 18:16:54
  • M2 #9
    Igen, de az Apple is mérlegelt szerintem az addigi felhasználói statisztikáik szerint. Kijött, hogy az elmúlt évben 5% használta a jack csatit, és az 1% aki rendszeresen. Összedugták fejüket a mérnökök, az értékesítők és a marketingesek és az jött ki, hogy a jack csatinak mennie kell.

    Ugyanez másoknál is kiadhatta, ráadásul nem ők lettek a főgonoszak, hanem az Apple, aki elkezdte. :-)