Gyurkity Péter

Nem fogy jól az iPhone XR

Az Apple több millióval kevesebb példányt rendel az ünnepi szezon előtt.

A hónap elején mi is beszámoltunk arról, hogy még a legnagyobbaknak is van miért panaszkodniuk az okostelefonok piacán, bár az Apple továbbra is magasan a legnagyobb profitot söpri be ezen a téren. A cég ennek ellenére további gondokkal küszködik, a legolcsóbbnak szánt idei modellből például jóval kevesebbet rendelnek, mint ahogy azt eredetileg tervezték.

Néhány nappal ezelőtt már felbukkantak olyan pletykák, amelyek szerint az iPhone XR kisebb példányszámban áll majd a forgalmazók rendelkezésére, legalábbis ezt suttogták bizonyos beszállítói források. Ezt követte egy további elemzői előrejelzés, amiben viszont már hozzávetőleges számokat is közzétettek, ez pedig jelzi számunkra a helyzet komolyságát. Az elemzők szerint ugyanis az Apple 1-2 millióval növelheti az eredeti iPhone X példányszámát, amit a megújuló vásárlói igényekkel magyaráznak, miközben az iPhone XR, vagyis az LCD-panellel szállított idei legolcsóbb változat, példányszáma akár 4-5 millióval is csökkenhet, ami már nem pusztán a vártnál kisebb érdeklődéssel indokolható.

Egyéb források ugyanis arról adtak hírt, hogy az amerikai illetőségű Skyworks által leszállított nyákok megbuktak az Apple minőségi tesztjén, a cég pedig emiatt rendel sokkal kevesebbet a modellből, ez azonban önmagában nyilván nem magyarázza a komoly módosítást. Nagyon úgy tűnik, hogy az ünnepi szezonban jóval kisebb hangsúlyt helyeznek a legolcsóbb idei példányra, viszont ezzel egy időben több fogyhat a tavalyi telefonokból, hiszen az iPhone X mellett még az iPhone 8 iránti kereslet is erősödni látszik, ami viszont némileg kedvezőtlenül hat a cég számára fontos átlagos eladási ár szintjére.

Bárhogy is legyen, az Apple egyelőre marad az élen a profitot illetően, igaz, a tetőződő amerikai bázis nem túl jó előjel. Az USA-ban már 181 millió készülék van aktív használatban, a növekedés üteme viszont lassul, ami mindenképpen komoly figyelmeztetés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • csigafi #10
  Túl sokszor adott ki mostanság mobil kütyüt az apple és hát rohadt drágán nem érik meg ezek a készülékek az árukat már manapság. Minőségileg is sokkal silányabbak mint elődeik. Valahogy már nem a felhasználok a célközönség. Ha nem sokkal inkább a fent maradás és a versengés jellemző rájuk.Régebben szerettem ezt a márkát mára már semleges lett számomra. Túl gyorsan túl sok terméket kínálnak és alig vannak eltérések az árt le számítva.
 • monk00 #9
  Ezt már leírtam egy másik oldalon. Azért nem fogy mert az xs max túl jóra sikerült, és iphone rajongók inkább kivárnak had csökkenjen egy kicsit az ára és azt fogják megvásárolni. Akár használtan is, (mint ahogy én is ezt teszem, és leváltom a 8 plust a jövőhéten). Le kéne állniuk a a másik két iphone gyártásával, mert ami nyereség bejön az xs maxon, annak egy jelentős részét elviszi az el nem adott raktáron maradt xr és a sima xs. Nem mintha nem bírnák ki, de amilyen pénzéhesek, talán ez miatt a 2019-es iphone 800 ezernél kezdődik majd. Hisz amit az idei iphonokon veszítenek, azt bekel hozni valahogy, ha törik ha szakad :)
 • nkmedve #8
  Van néhány (persze ezek nem mindenkit zavarnak, inkább csak személyes vélemény):
  - PWM-es vezérlés ami alacsony fényerőn jobban fárasztja a szemet, sokan panaszkodnak erre az X-el kapcsolatban. Fórumokon több embertől is olvastam, hogy az X-ét Xr-re cserélte, jobban szereti az LCD-t nézni.
  - Pentile elrendezés, aminek az eredménye, hogy a 400+ PPIs X/XS-nek kevesebb szubpixele van mint a 326 PPIs Xr-nek. Számomra ez nem egy zavaró tényező (mindkét kijelző felbontása elég), szóval ezt nem nevezném hátránynak, inkább csak arról van szó, hogy a nagyobb PPI amit mindenki az X/XS előnyének ír fel nem feltétlenül jelent jobb képet (vagy nem annyival jobbat mint amit a felbontás sugallna).
  - Az OLED még mindíg hajlamos elhasználódásra, ami nálam gond, mivel sokáig tervezem használni a telefont (a jelenlegi 5S-em pont 5 éve van meg, a kijelzője még mindíg tökéletes). Nem szeretném, hogy néhány év után elcsússzanak a színek, felhősödjön, vagy beégjen valahol. Ez egy telefonnál különösen gond, mivel gyakran kint napfényben van használva maximum fényerőn, az pedig nem tesz jót az OLED-nek.
  - Ez nem az OLED-del kapcsolatos, de az Xr felbontása kombinálva a nagyon erős hardverrel sokkal inkább teszi életképessé hosszabb távra (a GPU nem fog olyan hamar elfogyni mint ez X vagy XS esetén ahol nagyobb felbontást kell meghajtson). Ahogy írtam fennebb, nekem, aki akár 4-5-6 évig is használ egy telefont, lényeges szempont, hogy meddig fogja bírni a hardver.

  Az OLED előnyei számomra kimerülnek a jobb kontrasztban, és a sötét témánál kissebb fogyasztásban, de ezek egy telefonnál számomra nem igazán fontosak. Nem nézek filmet rajta, ahol a kontraszt számítana, a weboldalak/appok inkább világos témát használnak ami miatt a fogyasztásban nem igazán lesz előny (sőt, magas fényerőn és világos témánál, már inkább az LCD kezd jobban teljesíteni fogyasztásban).

  Nyilván ezek csak személyes preferenciák, én teljesen megértem azt is akinek az XS kijelzője sokkal jobban tetszik, de számomra az Xr LCD-je jobb választás lenne.
  Utoljára szerkesztette: nkmedve, 2018.11.11. 20:41:36
 • igazamvanvagyig #7
  Dragabb lett,mert kevesebbet vesznek, csak 1 ev garancia es draga volt a termekeik ,es sok hibak voltak, profitot kell mutatni a reszvenyeseknek.igy ugyan ott vannak profitban.

 • igazamvanvagyig #6
  Az amolednek (samoled (super amoled) a legjobb de a szamszunge tulszaturalt,nem szinhelyes,viszont az van az iphone x,xs ben ( az xr-ben lcd azert a legolcsobb) tokeletesen van kalibralva a legjobb most a piacon.
  Csak elonye van,pl kevesebbet fogyaszt,jobb a szemnek,sot ha feketet jelenit akkor meg foleg majdnem 0 at.
 • CairoJack #5
  Nagyon sok fiatal vette az SE-t, csak annak a telónak az induló ára 150K körül volt, addig az XR 300K-ról indul. Azért az tesók között is a duplája. Egy ilyen brutálisan durva áremelés persze hogy sok, kisebb pénzű vásárlót elriaszt.
  Amúgy nekem úgy tűnik, hogy az Apple elindult egy nagyon rossz úton, a korábbi (már alapból durva) árpolitikára is rátett egy lapáttal, ez hosszú távon (főleg a mostani innovációs hiátussal megtűzve) csúnyán visszacsaphat. De sebaj, ha elmegy még 10 millió vásárló, jövőre kijön az iPhone XP 849.990 forintért, macbook air 3.499.990-ért, a Pró pedig 7.599.990-ért. Gari nélkül, és ha tönkremegy, vegyél újat.
 • Magnum PI #4
  Csak kíváncsiságból kérdezem, hogy van esetleg az OLED-nek hátránya a telefonban, hogy nem az preferálod?
 • M2 #3
  Számomra értelmetlen az Apple jelenlegi termékpalettája.

  Telefonokból már csak tepsik vannak, ezekért én pénzt nem adnék.

  Mac vonalon annyira elszálltak az áraik, hogy egy hackintosh már nem a feléből jön ki, hanem a negyedéből.

  Van új, szuperjó iPad Pro, de egy csúcs notebook áráért.

  A cikkben szereplő iPhone Xr akkor lehetne jó opció, ha a kijelzője akkora, mint a 8-asé volt, és a ház mérete lenne kisebb. Meg tudták volna csinálni, de akkor nem hangzott volna túl jól az áremelés.
 • nkmedve #2
  Szerintem ez a legértelmesebb iPhone idén, a 8 tökéletes utóda...lenne, ha nem lenne ilyen hatalmas. Én is vettem volna ha nem lenne nagyobb az X / XS-nél, és (ezzel most ki fogok akasztani néhány embert) nekem az LCD is előnynek számít ennél a modellnél, nincs igényem OLED-re egy telefonban (mielőtt valaki beszól, van OLED-es tabletem, és tévéből is azt vennék, de telefonnál nem kell).

  Nem kizárt, hogy a méret is beleszólt az eladásokba, nem mindenki akar tepsifonnal járkálni (aki pedig igen és megengedheti magának, az vesz XS Max-ot).
  Utoljára szerkesztette: nkmedve, 2018.11.10. 16:49:58
 • igazamvanvagyig #1
  Ez a telefon a szánalom kategoria.Amenyire szerettem az iphonokat,most ingyen sem kellene de komolyan.