Berta Sándor

Őrizetbe vették Vancouverben a Huawei pénzügyi vezetőjét

A kanadai hatóságok által letartóztatott menedzser kiadatását már kérte az Amerikai Egyesült Államok.

Meng Wanzhou, a Huawei pénzügyi vezetője már a hétvége óta a kanadai hivatalok vendégszeretetét élvezi, de a közvéleményt csak most tájékoztatták. A kínai gyártó megerősítette az információt és hangsúlyozta, hogy minden törvényt betart, így az Egyesült Nemzetek Szervezete, az Európai Unió és az USA jogszabályait, szankcióit és exportkorlátozásait is. A kínai nagykövetség tiltakozott az intézkedés ellen és az emberi jogok megsértéséről beszélt. A külképviselet azzal érvelt, hogy a Meng Wanzhou sem a kanadai, sem az egyesült államokbeli jogszabályokat nem sértette meg, ezért haladéktalanul szabadlábra kell helyezni.

A The Globe and Mail kanadai újság ugyanakkor azt írta, hogy a menedzsert - aki egyébként Ren Zhengfei Huawei-alapító lánya - hivatalosan azért kereste az amerikai igazságügyi minisztérium, mert az Irán elleni amerikai gazdasági szankciók megsértésével vádolják. A kanadai igazságügyi minisztérium azt közölte, hogy a nő bírósági meghallgatására később kerül sor és akkor vizsgálják majd azt is, hogy a Huawei pénzügyi vezetőjét óvadék ellenében szabadon engedik-e vagy sem.

Az eset azt jelenti, hogy új szintre lépett az Amerikai Egyesült Államok és Kína kereskedelmi háborúja. A Huawei és más kínai elektronikai ellen többször felmerült az a vád, hogy nem lehet bennük és az általuk kínált termékekben megbízni. Míg az angolszász országok sorra tiltják le közbeszerzéseikből a Huaweit (Kanadától kezdve Nagy-Britannián át Ausztráliáig), addig például a Deutsche Telekom kiállt mellettük. A Süddeutsche Zeitung arról számolt be, hogy az USA a gyanúsításaival kapcsolatban semmilyen bizonyítékokat sem tudott bemutatni a német kormánynak, minden erre irányul kísérletük sikertelen maradt.

A Deutsche Telekom jelezte, hogy több gyártó, így az Ericsson, a Nokia, a Cisco és a Huawei felszereléseit is használja, de egyiket sem fogja kizárni a beszerzéseiből, ráadásul nem is talált kémkedésre vagy más illegális cselekményre utaló bizonyítékokat. Hasonló eredményre jutott a Szövetségi Információtechnikai Biztonsági Hivatal (BSI), a német gazdasági minisztérium és a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV), amelyek "semmilyen terhelő bizonyítékot nem találtak az egyes beszállítók komponenseinek biztonságkritikus tulajdonságaira". Az M-net német hálózatüzemeltető sem talált konkrét bizonyítékokat a kínai társaság ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!