Berta Sándor

A Google-t és az Amazont is érinti a Telegram betiltása

Az azonnali üzenetküldő elleni fellépés egyre több orosz és nemzetközi platformot és céget érint hátrányosan.

Egy hete derült ki, hogy egy moszkvai bíróság elrendelte a Telegram oroszországi hozzáférésének blokkolását, miután az üzenetküldő szolgáltató az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság (Roszkomnadzor) követelése ellenére sem szolgáltatta ki a felhasználók kommunikációjának dekódolási kulcsait a Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB). Az ítélet felhatalmazta a Roszkomnadzort, hogy haladéktalanul hozzákezdjen a Telegramhoz való hozzáférések letiltásához.

Azóta ismertté vált, hogy a blokád számos oldal és szolgáltatás életére hatással volt. Így például, miután a Telegram üzemeltetője a működéshez szükséges infrastruktúrát a Google és az Amazon felhőszolgáltatásaihoz szervezte ki, így időszakosan azok is elérhetetlenek lettek.

A bírósági döntés alapján a Roszkomnadzor az elmúlt napokban számos olyan IP-címet kezdett blokkolni, amelyeket a Telegramhoz tartoztak vagy tartozónak véltek. Április 16-án, hétfő este már több mint 800 000 olyan IP-cím nem volt elérhető, amelyeket az Amazon a saját felhőszolgáltatásához használt. A blokád miatt nem csupán a Google és az Amazon került nehéz helyzetbe, hanem a Coinface kriptovaluta-platform és a Viber is. A Coinface egy Twitter-üzenetben azt közölte, hogy az orosz médiafelügyelet több mint kétmillió IP-címet vett tiltás alá. A felhasználók azt közölték, hogy problémák voltak a fizetési rendszerekkel is. A Telegramot ugyanakkor alig érintette a blokád és viszonylag stabilan hozzáférhető maradt.

Az orosz kormány nem elégedett meg ennyivel, a Kreml arra figyelmeztette a felhasználókat, hogy ne merjék megkerülni a blokádot. Dmitrij Peskov, a Kreml szóvivője azt nyilatkozta, hogy a médiafelügyelet továbbra is végre fogja hajtani a bíróság döntését. A politikus hozzátette, hogy még túl korai lenne megjósolni az elrendelt intézkedés hatékonyságát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • JoeBee #4
    So True.....well said. Magam sem irhattam volna szebben :) Respect, es lassan a sarkunkra kellene allni es kib***ni a poziciojabol a sok korrupt es moralisan romlott kozpenzlopo tovajt, mert baromira rossz iranyba megyunk, es sem en, sem a csaladom, se pedig a lemenoim nem kernek ebbol. Nem szabadna nekik egy percnyi nyugtot sem hagyni. Had irjunk mar azt amit akarunk, annak akinek akarjuk, akkor amikor akarjuk, es csak az lassa akit akarunk es akire tartozik, illetve meg szerettem volna osztani. Ez a tech fejlodes elott is igy volt, a terrorizmus alkibuvo bullshit pedig total gaz, mert a terrorizmus politikai forrasu es politikai iranyzatu. Egyek meg amit foztek, valami elzart szigeten.
  • kgpro #3
    Ilyen esetekben mutatkozik meg tisztán, hogy csak áldemokráciában élünk (nem csak az oroszok, hanem mi is, lásd. pl. wikileaks, vagy Snowden), hisz, ha egy szabad médium jelenik meg a piacon, amelyik - vagy valaki - nem tetsző infókat hoz nyilvánosságra az adott "demokratikus" hatalomról, abban a pillanatban jön a "független bíróság" és máris be akarja tiltani, rögtön kell azoknak a neve akik infóhoz jutottak, és így tovább. Hiába van igaza annak, aki leleplezi a kormány szemétkedéseit, mégis ő lesz a hazaáruló, mert ezt nyilvánosságra hozta!
    Undorító világban élünk....
  • Agyturbinikusz #2
    Én kíváncsi vagyok ez hova vezet, mert ha a telegram decentralizált akkor az 0.0.0.0 tol 255.255.255.255 is minden címet le kell tiltani IPV4-en míg IPV6-on nem írom le.... mert túl sok lenne :)
  • AndReWsss #1
    A "bíróság" döntését :)
    Lefordítva magyarra: Putyin döntését.
    Nincsenek nagyon szétválva ebben az eklatáns demokráciában a hatalmi ágak :))