MTI

Ezt fogja tenni az álhírek ellen az EU

Határozottabb fellépést szeretne a félretájékoztatással, az internetes álhírekkel szemben az Európai Bizottság, amely ennek céljából cselekvési tervet és javaslatokat mutatott be.

A brüsszeli testület megerősítené az EU külügyi szolgálatának illetékes munkacsoportjait és a szomszédságpolitikai partnerállamokban működő uniós küldöttségeket, lényegesen több szakembert és adatelemző eszközt biztosítva számukra. A szolgálat stratégiai kommunikációs költségvetése a tervek szerint jövőre több mint kétszeresére - 1,9 millióról 5 millió euróra - emelkedik. Külön riasztási rendszert hoznak létre az európai uniós intézmények és a tagországok között a félretájékoztatási kampányokkal kapcsolatos adatok megosztásának és a fenyegetések időben történő jelzése céljából.

Emellett a jövő májusi európai parlamenti választásokig havi jelentéstételre kötelezik vállalásaik végrehajtásáról az internetes platformokat, például a Google-t, a Facebookot és a Twittert. Az érintett vállalatoknak biztosítaniuk kell a politikai hirdetések átláthatóságát, fokozniuk kell a hamis felhasználói fiókok törlését, meg kell jelölniük az internetes botok által küldött üzeneteket és javítaniuk kell az ellenőrzött tényeken alapuló tartalmak láthatóságát. Az Európai Bizottság végezetül felszólította a tagországokat, hogy tegyenek többet az uniós értékek és szakpolitikák kommunikációja terén, és védelmezzék az EU-t és annak intézményeit a félretájékoztatási kampányokkal szemben, valamint külön programokkal mozdítsák elő a médiaműveltséget.


"Erős bizonyítékok mutatnak arra, hogy Oroszország a dezinformációk elsődleges forrása Európában" - húzta alá Andrus Ansip, a testület digitális egységes piacért felelős alelnöke. A félretájékoztatás az orosz katonai doktrína, illetve a Nyugat megosztását és gyengítését célzó stratégia része. "Szeretnénk látni, hogy az internetes platformok valódi előrelépést tesznek a vállalásaik végrehajtásában" - jelentette ki Julian King biztonságért felelős uniós biztos, hozzátéve, hogy amennyiben az önkéntes fellépés nem hoz megfelelő eredményt, akkor jogilag fogják szabályozni a kérdést.

A nyugati vádak szerint Oroszország dollármilliárdokat költ arra, hogy dezinformációs kampányokkal, álhírekkel próbálja befolyásolni a választásokat és aláásni a demokráciát világszerte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • leeloodallas #22
  A "balliberális média"? Arra a kb. 5 százaléknyi médiumra gondolsz, amit még nem vett meg a kormány?

  És vajon mi neked a hiteles? Az m1? Ahol még az időjárás-jelentésben is sorosoznak, és ha valami igazat mondanak, az csak hiba a rendszerben?
 • leeloodallas #21
  Igen, Brüsszel polgárháborút akar... :)
  Te az a fajta vagy, aki csak a .ru végződésű portálokat tart hiteles hírforrásnak?
 • leeloodallas #20
  Nem tudom eldönteni, hogy vicces vagy-e, vagy nevetséges.
 • Mosdatlanfalusi #19
  A megoldás pedig pofonegyszerű: be kell tiltani MINDEN hírforrást. Nincs liberális, nincs kormánypárti, sem orosz, sem európai, sem kínai, sem amerikai hírügynökség - semmi. Nincsenek hírportálok, vagy magazinok, vagy híradó. Úgy sincs semmi ráhatása az embereknek a dolgok alakulására, akkor minek terhelni a primitív agyukat ezekkel a dolgokkal? Menjenek csak dolgozni. 4 évente szavazni. Vásároljanak. Szaporodjanak. Ezen a négy funkción kívül minden egyéb káros a modern társadalomra.
 • ZenMillitia #18
  polgarhaborut akar brusszel? az nem àlhir, ha felrak egy juzer egy valos videofelvetelt. a facebook mar most ilyeneket is torolget, ha nem tetszik a libsi fèrgeknek a valosag dogmagyilkos sulya.
  Utoljára szerkesztette: ZenMillitia, 2018.12.07. 15:31:16
 • bdzsana #17
  Erre van bármi bizonyítokod vagy statisztikád? Magyar helyzetre van, ami épp az ellenkezőjét bizonyítja, ha a sajtóban közétett helyreigazítások számából indulunk ki. Nem 10- vagy 20%-os eltérésről beszélek hanem itt konkrétan 8x-os a különbség a kormánymédia javára.
 • Atisz #16
  Ez jó, eddig még nem láttam :D

  (a 'pyromancer'-t mondjuk elírták, a 'builder' meg szerintem pont 'demolitionist', mivel az utcakő-felszedés nem éppen az építés kategóriába tartozik ;))
  Utoljára szerkesztette: Atisz, 2018.12.07. 10:21:26
 • Atisz #15
  Az első számú álhírgyártó maga a balliberális média, ami többek között a facebook-ot vezérli.
 • ostoros #14
  Elefántcsonttoronyban üldögélő banda. Fogalmuk sincs az átlagember problémáiról, ami őket közvetlenül érinti, azzal foglalkoznak, meg amit lobbisták eléjük raknak, azt írják alá mérlegelés nélkül.
 • ostoros #13
  Pontosan így van. Ha valakik akár a teleshopban, akár a kib@aszott ezos műsorokban emberek tízezreit veri át, az nem fáj az elitnek, csak ha valaki nem azt gondolja amit ők (akarnak hogy gondolj).