Berta Sándor

Adatokat fognak gyűjteni a Facebook okoshang­szórói

A társaság megpróbálja eloszlatni az új készülékeivel kapcsolatban felmerülő esetleges adatvédelmi aggályokat.

A Facebook több mint két évnyi kutatómunka után jelentette be a két új okoshangszóróját, amelyek különlegessége, hogy kijelzővel és videofunkcióval is rendelkeznek. A Portal és a Portal+ nevű eszközök lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy videokapcsolaton keresztül kommunikáljanak egymással. Az új termékek novembertől lesznek kaphatók az Amerikai Egyesült Államokban, majd később más országokban is. Nick Fell, a társaság marketingigazgatója akkor közölte, hogy tudják, hogy mennyire fontos a felhasználóiknak az adatvédelem és a magánélet, ezért lehetővé tették, hogy le lehessen zárni a készülékekbe beépített kamerát. A beszélgetéseket csak titkosítva továbbítják és nem tárolják azokat a szervereken. A kamerát és a hangzást segítő mesterséges intelligencia is a hardvereken fut és nem a Facebook szerverein.

Az óriáscég most ismertette, hogy az új termékek milyen adatokat fognak összegyűjteni és feldolgozni. Az első dolog, hogy a Facebook azt szeretné tudni, hogy a felhasználó valamit mond és nem pedig azt, hogy pontosan mit. A videobeszélgetések tartalmát sosem értékelik majd ki és nem fogják eltárolni. A beérkező hívásokat titkosítják és a mesterséges intelligencia közvetlenül az eszközökön fut. Nem lesz lehetőség arra sem, hogy egy személyt a kamerán keresztül azonosítsanak.


Ki ne akarna a lakásába egy mikrofonjával és kamerájával folyamatosan figyelő eszközt?

Mindez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a Facebook egyáltalán nem gyűjt majd adatokat a felhasználókról. A vállalat többek között azt fogja elemezni, hogy ki, mennyire gyakran és milyen hosszú ideig telefonál; mekkora hangerőt állít be, milyen gyakran használ bizonyos alkalmazásokat és funkciókat, valamint mekkora adatmennyiséget továbbít. Ezek az információk pedig a közösségi portálon megjelentetett bizonyos reklámokhoz lesznek felhasználhatók.

Miután a felhasználók kimondják a "Hey Portal" szavakat, onnantól a beszédparancsokat továbbítják a Facebook szervereire, ott kielemzik azokat, a megszerzett adatokat pedig a termékek javítására használják fel. Ugyanez igaz a készülékek összeomlásával kapcsolatos naplófájlokra is. A felhasználóknak ugyanakkor lehetőségük lesz arra, hogy a beszédparancsok útját töröljék a Facebook aktivitási beállításaiban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • end3 #5
  Tőlem a következő 100 évben biztosan nem.
 • esztyopa #4
  Ebben az a bizzarr,hogy a csóka maga fizet azért,hogy kib*sszanak Vele,azután,meg siránkozik,meg aggodalmaskodik.
  Egy ilyen szerkentyű tökéletes eszköz egy diktatórikus hatalom emberek feletti totális ellenőrzéséhez.
  Kiváncsi vagyok,hogy mit talál ki még az emberiség önmaga ellen - a fejlődés fogalmát megerőszakolva.Mikor találnak fel valami olyat,ami CSAK Nekünk jó,és nem a profitnak,meg a hatalomnak.
  /Minden esetre a *lehallgató* titkos szervezeteknek,szuperkémeknek,
  efbiájnak,ciának - ezzel befellegzett !/
 • gosub #3
  Ennél örömtelibb nincs, hogy 0-24-ben a face menden rándulásom megfigyelje. Ha ez kész akkor már csak a gondolatolvasó hiányzik. Öröm és bódottág!
 • lammaer #2
  Fekete szigszalag a kamerára, az a biztos :)
 • kvp #1
  A facebook eseteben azok az adatgyujtesi allitasok amiket tagadtak eddig mindig igaznak bizonyultak. Tehat szerintem a fenti listat a nem-ek nelkul erdemes nezni.