Berta Sándor

Lakáskiadó platformokat büntetett Bécs

Az osztrák főváros pénzbüntetésekkel próbálja együttműködésre bírni a piaci szereplőket.

A Der Standard arról számolt be, hogy a bécsi önkormányzat először szabott ki közigazgatási bírságot olyan portálokra, amelyek eddig megtagadták a lakásokat kiadókkal kapcsolatos információk továbbítását. Összesen hat szolgáltató kapott büntetést, további kettővel még zajlanak a tárgyalások, az egyik az Airbnb.

A kiszabott pénzbírságok elérték a 2100 eurót. A hatályos törvény alapján az összeg minden egyes be nem jelentett szálláskiadás esetén értendő. Egy olyan oldal tehát, amely akár több száz szobát és lakást ad bérbe, nagyon rosszul járhat. Az érintett vállalkozásoknak minden esetben helyi adót kell fizetniük, amelynek az összege nem nagy, általában szobánként és éjszakánként néhány euró. De a drágább lakások vagy a hosszabb tartózkodások esetében az összeg nőhet.

A szállodaiparban régóta tartja magát az a vélemény, hogy az Airbnb és a többi platform azért tud ilyen olcsó lenni, mert nem fizeti meg a helyi adót. Bécs mindenesetre reagált a helyzetre és februárban új törvényt fogadott el, amely kimondja, hogy az összes portál köteles jelenteni a szállásadók adatait. Alternatívaként lehetőség van arra, hogy az üzemeltetők külön megállapodást kössenek. Ilyen esetekben a szolgáltatók szedik be a helyi adót, majd továbbítják azt a városnak. Emellett a pénzbüntetéseket az eddigi esetenkénti 420 euróról 2100 euróra emelték.

A Wimdu megerősítette, hogy kapott határozati dokumentumot, de azt még a jogi részlege tanulmányozza. Az Airbnb nem érintett a mostani ügyben, de érdekli az alternatív megoldás és konstruktív tárgyalásokat folytat a várossal. Elsősorban azt kell tisztázni, hogy Bécs miként tudja ellenőrizni a helyi adók korrekt elszámolását. A Tripadvisor kötelékébe tartozó Housetrip közölte, hogy nem adja ki a partnerei adatait, kivéve, ha erre hatályos és jogerős bírósági ítélet kötelezi. A 9flats pedig azt jelezte, hogy minden információt továbbít.

Klemens Himpele, a város gazdasági és munkaügyi részlegének vezetője kijelentette, hogy Bécsben 16 online lakáskiadó szolgáltatás működik és ezek közül nyolcnak a képviselőivel kötöttek megállapodást. Himpele később megerősítette, hogy valóban hat piaci szereplőt büntettek meg.

Az már szeptemberben ismertté vált, hogy eljárásokat indít az online lakásmegosztók ellen Bécs és a vállalatok azzal hibáztak, hogy a kért határidőre nem osztották meg a partnereik adatait. Kiderült az is, hogy az Airbnb belépése komolyan átalakította az osztrák főváros lakáspiacát. Amíg 2014 októberében még csak körülbelül 1300 szálláslehetőség volt elérhető az oldalon, addig idén augusztusban már 8650. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a platform fontos gazdasági tényezővé vált. Az éves bruttó bevétele 80 millió euró, ez körülbelül a 10 százalékát teszi ki a bécsi szállásbevételeknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!