Berta Sándor

Adatokat küldenek Kínába a Blu okostelefonjai

A problémát amerikai biztonsági szakemberek fedezték fel.

A Kryptowire nevű cég munkatársai hívták fel a figyelmet arra, hogy az Amerikai Egyesült Államokban forgalmazott okostelefonok egy része a felhasználók tudta nélkül küld el adatokat Kínába. Az érintett készülékek az egyes személyek szöveges üzeneteit, kapcsolati és tartózkodási helyre vonatkozó információit 72 óránként továbbítják. A biztonsági probléma elsősorban a Blu által gyártott mintegy 120 000 mobiltelefont érinti. Ezeket a termékeket Kínában készítették és részben kínai vállalatok licencelt modelljei, amelyeket saját márkanév alatt és módosított szoftverekkel hoztak forgalomba.

Azt a programot, amely az üzenetek továbbításáért felel, a Shanghai Adups Technology Corporation fejlesztette ki. A társaság megoldásai összesen több mint 700 millió telefonon, autóban és más készüléken találhatók meg. Az ügyfelei között van a Huawei és a ZTE is. A Shanghai Adups Technology Corporation azt állította, hogy az alkalmazást egy kínai szolgáltató megbízásából készítette el azért, hogy elemezni lehessen az ügyfelek szokásait és soha nem tervezték az USA-ban való használatát. A vállalat amerikai ügyvédje közölte, hogy tévedés történt és sietett leszögezni, hogy az Adups nem áll kapcsolatban a kínai kormánnyal.

Az eset érdekessége, hogy a Kryptowire az amerikai belbiztonsági minisztérium szolgáltatójának számít és azonnal tájékoztatta a fejleményekről az amerikai kormányt. A cég hamarosan közzé akarja tenni a jelentését is. A Blu elvileg szoftverfrissítés segítségével eltávolítja az érintett programot, de azt nem lehet tudni, hogy a biztonsági probléma az amerikai piacon hány telefont érint. A Google mindenesetre felszólította a Shanghai Adups Technology Corporationt, hogy az összes olyan - Androidot futtató - okostelefonról azonnal távolítsa a szoftvert, amelyeken megtalálható a Google Play és számos más szolgáltatás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)