Berta Sándor

Kiber­támadások - Ukrajna csak a kezdet volt

Az orosz elnök visszavágna a szankciókért és elbizonytalanítaná az európai uniós tagállamokat.

A Német Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) szerint kibertámadások fenyegetik Németországot és az Európai Uniót, ezért figyelmeztetést adtak ki a vállalkozások számára. Levelük szerint a legrosszabb esetben a kibertámadások erőműveket és energiahálózatokat is megbéníthatnak. (Ukrajnában tavaly decemberben történt áramkimaradás, az Ivano-Frankivszk közigazgatási egység területén három regionális áramellátó rendszert érintett a probléma. A BlackEnergy nevű kártevő több százezer háztartásban okozott gondot. Az eset egy jól előkészített és megszervezett hackertámadás volt.)

A német hivatal szerint a Sofacy/APT 28 az egyik legaktívabb és legagresszívabb csapat a virtuális térben. A Sofacy (APT28) egy 2007 óta működő orosz hackercsoport, amelyet a német hatóságok a Bundestag ellen tavaly tavasszal elkövetett támadásokért tettek felelőssé. Akkor az elkövetőknek 14 szervert sikerült feltörniük és 16 gigabájt adatot tudtak ellopni. A német szövetségi államügyészség titkosszolgálati tevékenység miatt indított nyomozást. A BfV közölte, hogy bár konkrét akcióról még nincs tudomása, de már vannak jelek az előkészületekre. A kiberlevélben 32 cím szerepel, ezekről kerülhetnek a Sofacy kártevői a cégek számítógépeire. A címek között van például a mozilla-plugins.com, az opecmember.com és a termsgoogle.com.

Biztonsági források szerint a hackercsoport mögött az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat(FSZB) és a GRU katonai titkosszolgálat áll. A német kancellária ezért megbízta a BfV-t és a Szövetségi Hírszerző Szolgálatot (BND), hogy vizsgálja meg közelebbről az orosz személyeket és akciókat, hogy kiszűrhesse a dezinformációkat, a befolyásolási kísérleteket, a szélsőséges csoportokat és a kibertámadásokat. Putyin elnök több milliárdot fordít propagandacélokra, "jobboldali radikális hálózatok" pénzelésére, és ennek az "ötödik hadosztálynak" a tevékenységét dezinformációs kampányokkal egészíti ki. Az orosz akciók mögött elsősorban az Európai Unió által Oroszország ellen bevezetett szankciók állnak, amelyek érzékenyen érintették Moszkvát, ezért a stratégiai cél" az EU megosztása és gyengítése, melyhez a menekültválságot is aktívan gerjesztik.

Az orosz titkosszolgálatok összeállítottak egy listát, amelyen az európai uniós tagállamokat az alapján helyezték el, hogy mennyire lehet manipulálni a politikájukat és a társadalmukat. A listán Németország is szerepel, a középmezőnyben található.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • caius marius #4
    Az ilyen cikkeket ki a faszomnak írják és minek? Az is agyhalott aki egy ilyen "hírt" képes megjelentetni!
  • Akva #2
    "a stratégiai cél" az EU megosztása és gyengítése, melyhez a menekültválságot is aktívan gerjesztik."

    A menekültválságot az USA gerjesztette és gerjeszti.
  • sedward #1
    "Az orosz titkosszolgálatok összeállítottak egy listát" - még szerencse hogy az sg.hu titkos ügynökei megszerezték ezt a listát :)

    Köztudott hogy az USA lehallgatta Merkel telefonját is és egész Európát és az ENSZ-t. Lelepleződtek, megígérték hogy többet ilyet nem tesznek. Nemrég kiderült továbbra is ugyanúgy lehallgatnak mindenkit, főleg gazdasági hírszerzést folytatnak....

    Mégis egyre azt olvasom, hogy szemét orosz, kínai, iráni, észak-koreai hekkerek hmmm mit is csinálnak?: "konkrét akcióról még nincs tudomása, de már vannak jelek az előkészületekre."