Berta Sándor

Nem fejlesztenek halálos robot­fegyvereket a techóriások

Egyre nagyobb a tiltakozás az autonóm fegyverrendszerek fejlesztése és alkalmazása ellen.

A stockholmi International Joint Conference on Artificial Intelligence (IJCAI) keretében számos nagy technológiai vállalat és üzletember jelentette be, hogy nem akarnak halálos autonóm fegyvereket fejleszteni. Köztük volt Elon Musk, a DeepMind és annak három társalapítója, Shane Legg, Mustafa Suleyman és Demis Hassabis; Jaan Tallinn, a Skype alapítója; s számos neves mesterséges intelligencia kutató, így Stuart Russell, Max Tegmark, Yoshua Bengio és Jürgen Schmidhuber. A szakemberek, menedzserek és a társaságok egyöntetűen azt az álláspontot képviselték, hogy emberéletről soha ne döntsön egy gép.

A stockholmi nyilatkozat alapján az emberek megölésének idejéről maguk döntő harci robotokkal két alapvető probléma van. Az egyik az a morális tényező, hogy egy ember életéről mindig egy másiknak kellene döntenie, míg a másik egy pragmatikus probléma: az ilyen jellegű fegyverek egész régiókat, sőt, akár az egész világot is destabilizálhatják.

Max Tegmark, az MIT professzora úgy nyilatkozott, hogy az emberek megöléséről önállóan döntő fegyverek ugyanolyan gusztustalanok és destabilizáló hatásúak, mint a biológiai fegyverek és azokhoz hasonló módon is kellene kezelni azokat. Az ilyen rendszereket be kellene tiltaniuk az országoknak. A Google június elején döntött úgy, hogy kivonul a Pentagonnal közös projektekből. Musk és számos más tudós már korábban is követelte a katonai robotok fejlesztésének befagyasztását, illetve az autonóm fegyverrendszerekkel való esetleges visszaélések veszélyeire figyelmeztetett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • overseer-7 #27
  "Nem fejlesztenek halálos robot­fegyvereket a techóriások"

  ..nem e?

  Hány olyan dolog lehet amiről nem tudunk... még?
 • overseer-7 #26
  azt akarod mondani, hogy a pénz ami hatalom.. a média, ami szintén hatalom, a titkos szervezetek és összeesküvő dinasztiák.. mögött maga a GONOSZ áll?

  ez is egy megközelítése a létezésnek..

  Az atombomba korszakában.. nagyon veszélyes dolog a hatalom és a nagyravágyás.
  1000 év múlva is lesz atombomba.. a fejlődés nem fordítható vissza.
  Idő kérdése csak, hogy kirobbanjon a földön egy mindent pusztító, szörnyű globális atomkatasztrófa.

  Az emberiség fennmaradó része szépen beköltözik majd a föld alá.. máshol ugyanis nem lesz már számára hely a földön.

  Tartályban termesztett algát eszik minden nap.. miközben nézegeti a szép zöld erdőket és pázsitos réteket a múlt korszakáról fennmaradt fotóalbumokban.

  .. miközben ordítva szidja, teli torokból a múlt hataloméhes birodalmait.
 • apucsabi #25

  - nem ismerik az erkölcsöt.. nem ismerik a kegyelmet és a gátlást
  - az emberi élet számukra nem érték
  - Régen azért tették vallási ideológiává a terjeszkedj és sokasodj, szaporodj elvet, hogy legyen elég ember a háborúhoz és a munka elvégzéséhez.
  - Most már azt mondják, hogy ne szaporodj -> pontosabban azt sugallják, hogy HASZNÀLJ és fogyassz inkább, válj függövé
  - A pénzhatalom GÁTLÁSTALAN.. minden eszközt megragad és minden áron eléri a célját. A történelemben egyszer sem vallottak kudarcot.. A pénzhatalom történelme egy sikertörténet.. de nem az emberiség sikeréé.
  - nem a pénz érdekli.. nem a fizetőképes munkát végző ember az érték. Ők a bolygót akarják.. a teljes és korlátlan hatalmat. Plutokráciát akarnak.


  Szerintem itt inkább arról van szó, hogy amit körülírtál az nem "Ők", hanem AZ!

  Engedd meg kérlek, hogy elmagyarázzam mire gondolok:
  A pénz és a pénzhatalom önmagában csak materiális javak, áramlanak össze-vissza, olyanok, mint amikor videó felvételen több ezer évet felgyorsítva megfigyelünk egy hegyvidékes tájat. Azt látnánk, hogy azon a hegyek fel-le hullámoznak, elkopnak, lesüllyednek, máshol bukkannak fel, újra kiemelkednek.

  Nem az "Ők" a lényeges, mert a biológia múlandó: egyik nap Rockefeller, másik nap Hitler, harmadnap Sztálin, az emberi helyiérték kicserélödik.

  Amit körülírtál a kommentjeiddel az maga a TECHNOLÒGIA, mint létezni akaró szellemi entitás.
  Létezni akar: alapvetöen a biológia által, mert egyszerüen a biológia nem teheti meg, hogy ne foglalkozzon vele; mert elvész, kihal.
  Szellemi entitás: mert fizikai test nélküli, folyamatos áramlásban van anélkül, hogy a fizikai világ határai korlátoznák és minden élö (és ide nem csak a biológiát értem, hanem bármit, ami a technológia létezésre való törekvését gyakorolja ) jövöbeni fennmaradását segíti elö (célokat, álmokat, értelmet ad a test létezésének).

  Utoljára szerkesztette: apucsabi, 2018.07.24. 09:30:30
 • fonak #24
  Felbukkan sok helyen, még filmekben is (Kingsman). Meg persze a hírhedt Georgia Guidestones-on is.
 • overseer-7 #23
  még annyit hozzáteszek, hogy van még egy dolog amit én magam sem hiszek el.. de állandóan és több helyen is felbukkan a koncepció.

  A világ állam egy olyan hely lesz, ahol nagyon kevés ember fog élni.. a mai létszámhoz képest.
  Kb.. 500 millióra fogják levinni a föld lakosságát. Azt most nem részletezem, hogy milyen eszközökkel.. humánus (tudatformálás és törvénykezés) és nem humánus eszközökkel (háború és járványok).

  Ebből a kb 500 millióból a nagy részének egy nem monetáris alapú társadalomban fognak élni. Számukra az maga lesz a megvalósult kommunizmus. Nagyon sok dolgot ingyen kapnak meg.. viszont dolgozniuk így is kell.. még a robotizalt világban is.
  ..és lesz a pénzvagyonos arisztokrata réteg, akik biztonságban és hedonista módon élvezik a világi élet minden áldását. A társadalom a szórakozásra, játékokra, a passzív életre,..a jólétre, a tudatlanságra, a megfigyelésre, a szigorú rendre épül majd.. de semmi féle képen nem az egyenlőségre.
 • kvp #22
  Az egypolusu vilagrenddel az a gond, hogy nagyon konnyen tud felrecsuszni, ugyanis semmilyen rossz dontesnek nincs ellensulya. Ez a tortenelem soran sajnos mindig igaz volt.

  A masik, hogy ha csak egy allam vagy egyfajta berendezkedes van, akkor ha az valakinek nem tetszik nem tud hova menni. Ez az adott allamnak is gond, mert elobb utobb belso ellenallas lesz belole.

  A harmadik problema mar inkabb csak gazdasagi. Ha egyetlen allam lenne es a Foldon minden embernek ugyanaz az az egyseges szintu alapellatas jarna, akkor egy szegenyebb afrikai szintjen lennenek mi is. Ez innen Magyarorszagrol, ami meg mindig a felso 98%-ban van a tobbiekhez kepest eleg rossz perspektiva.

  ps: Ez utobbi miatt alakult ki a bevandorlasellenesseg. Ha tul sokan jonnen Europaba, akkor azonos penzbol itt is ugyanolyan rossz lesz mint afrikaban, de nem csak azoknak akik idejottek, de azoknak is akik mar hosszabb ideje itt elnek. Tobb penzt meg nem kellene eloallitani, ugyanis a kornyezetszennyezes miatt mar igy csak romlik a helyzet ha egyre tobb ember el emberi szinten. Ez nem humanus, de logikus ok arra, hogy miert nem akarunk segiteni az afrikaiakon. (a masik hogy most mar tortenelmi tapasztalat hogy ha barmiben segitunk csak tobben lesznek es meg tobb segitsegre lesz szukseguk)
 • lammaer #21
  Én kimondottan örülnék egy világállamnak... egy nyelv, egy pénznem, egy kormány, egyféle dátumformátum, nem kellenek országhatárok, vámok, sok garnitúra politikus... aztán be is léphetnénk a csillagközi föderációba mint egységes Föld.
  Utoljára szerkesztette: lammaer, 2018.07.23. 15:09:13
 • overseer-7 #19
  Ez csak egy személyes vélemény... majd az idő igazolja vagy cáfolja.
 • overseer-7 #18
  Nekem is ez lenne a véleményem.. csak talán én túlságosan belemerültem a háttérhatalom mocskos világába és ezért van az a véleményem, hogy ezek a gazember dinasztiák nem ismerik az erkölcsöt.. nem ismerik a kegyelmet és a gátlást.

  Az ember élet számukra nem érték.
  Régen azért tették vallási ideológiává a terjeszkedj és sokasodj, szaporodj elvet, hogy legyen elég ember a háborúhoz és a munka elvégzéséhez.

  Most már azt mondják, hogy ne szaporodj.. és a média minden lehetséges módon ezt sulykolja közvetlenül és tudat alatti hatásokkal.

  De a világ nem minden része van rácsatlakozva a nyugati médiára.

  A pénzhatalom GÁTLÁSTALAN.. minden eszközt megragad és minden áron eléri a célját. A történelemben egyszer sem vallottak kudarcot.. A pénzhatalom történelme egy sikertörténet.. de nem az emberiség sikeréé.

  Annyit kutattam és olvastam már róluk.. hogy az a véleményem, hogy nem fogjuk megúsznia dolgot.

  Őket nem a pénz érdekli.. nem a fizetőképes munkát végző ember az érték.
  Ők a bolygót akarják.. a teljes és korlátlan hatalmat. Plutokráciát akarnak.

  Azt gondolom, hogy első körben zűrzavart fognak majd okozni europában és az usában. Katonai konfliktusokat generálnak amire hivatkozva.. nagyon erősen meg fogják növelni majd a védelmi kiadásokat.
  Majd gyorsan és hirtelen meg fogják támadni oroszországot és kínát miután az arab világ vezetőivel szövetségre léptek.


 • kvp #17
  "Fel akarják építeni az Egy Világ-Állam ot. ..és fel is fogják.
  A kérdés csak az.. hogy konszenzussal, vagy hódítással fog létre jönni."

  Nem egy, egyseges csoport van hanem tobb. Ezek egymassal sokszor ellentetes erdekuek. Mind kiderult van olyan csoport akik nem akarjak az emberiseget lecserelni es ellenzik az ez iranyu terveket, raadasul az emberek egyre inkabb tamogatjak is oket. Nem tudni mi az indok mogotte, lehet csak annyi, amennyi a zsido nepet most mar tobb mint 5000 eve eletben tartotta.

  A kerdes az, hogy melyik csoport tud felulkerekedni. Az egyik oldalon ott vannak a nagytokesek, akikkel most mar ellentetes az erdeke a sajat mernokeiknek. A masik oldalon ott vannak az ugyancsak nagytokesek, akik arra alapozzak a hatalmukat es a gazdasagi sikeruket, hogy az emberek szeretik oket. Tovabba ott van a harmadik fel, akik csak penzt akarnak keresni es nem erdekli oket a tavoi jovo, max. a sajat csaladjuk tulelese. A harom csoportbol az utobbi kettot joreszt leteben veszelyezteti barmilyen centralizalt, vilagkormany alapu rendszer, sot a minel tobb, minel szettagolttabb gazdasagi-politikai rendszerek elonyosek szamukra. Raadasul ugyebar az atlagos emberek, akiket mondjuk sehol nem kerdeznek nagyon meg ugyancsak onos erdekbol hagyomanyosan ezeket a csoportokat tamogatjak.

  Nem mondom, hogy nem lehet meglepni, hogy az ipart automatizaljuk, aztan egy automata hadsereggel kiirtjuk a civil lakossagot, de eleg sok ponton megbukhat a terv es eleg konnyen talalhatja magat egy ilyen terv kitalaloja a command prompt rossz oldalan. (mint a francia es orosz uralkodocsaladok) Ehhez eleg egy megfelelo erkolccsel rendelkezo vagy csak duhos mernok vagy egy olyan nagytokes aki hobbibol inkabb lenne az emberiseg megmentoje, mert penze az mar van eleg, de hires akar lenne nem hirhedt.