Berta Sándor

Miniatűr robot segíthet a gyógyításban

Az új fejlesztés a jövőben akár a gyógyszerek adagolásában is komoly szerepet játszhat.

A Max Planck Társaság Intelligens Rendszerek Intézetének tudósai egy olyan mágneses vezérlésű, mindössze 4 mm-es, hajlítható robotot fejlesztettek ki, amely képes különböző terepen mozogni. A gép nagyon gyorsan tud az egyik mozgásfajtáról a másikra átváltani. A robot emellett kisebb súlyokat szállíthat és úszni is tud. Pont emiatt kaphat szerepet a jövőben a gyógyításban. Az új fejlesztés a természetben megtalálható megoldásokra épít, például a bogárlárvák, a hernyók, sőt, a medúzák mozgására. A kutatók azt remélik, hogy az elasztikus polimerből lévő miniatűr robot képes lesz a gyógyszerek és a hatóanyagok megfelelő helyekre való eljuttatására.


Metin Sitti, az intézet fizikai intelligencia részlegének az igazgatója közölte, hogy a robotok építésekor megvizsgálták a rovarok mozgását és igyekeztek abból ihletet meríteni. A megalkotott kis méretű robot mozgása e tapasztalatok ötvözésének köszönhetően lett teljesen egyedülálló. A robot vezérlésére a szakemberek egy külső mágneses mezőt alkalmaznak. A gép polimerrétegében mágneses részecskék vannak, ezáltal a tudósok kívülről változtathatják meg a robot alakját és mozgathatják a gépet, amely akadályokat ugorhat át vagy szűk csövekben is kúszhat.

Sitti és kollégái arról álmodnak, hogy a fejlesztésük a közeljövőben képes lesz arra, hogy oda szállítsa a gyógyszereket, ahol azokra szükség van, éppúgy, ahogy egy futár is házhoz viszi a megrendelt csomagokat. A betegek akár le is nyelhetik majd a robotot vagy a bőrön keresztül fog bejutni a szervezetükbe. Sittinek és csoportjának számos kutatása foglalkozik az egészségügyben használható újszerű és intelligens miniatűr robotokkal. A részleg munkájában központi szerep jut az ilyen jellegű projekteknek. A szakembereknek még komoly kihívásokkal kell megbirkózniuk addig, amíg az ilyen rendszerek elterjednek a gyógyászatban.

Az ilyen robotokkal a sebészek közvetlenül elérhetnék és ellenőrizhetnék az emberi test nehezen hozzáférhető részeit is. Sitti rámutatott, hogy sok esetben a szervezet számos területéhez nem lehet sebészeti beavatkozás nélkül hozzáférni. A céljuk az, hogy ezeket a területeket elérhetővé tegyék, biztosítsák a diagnózis elkészítését és a szükséges kezelés lefolytatását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • flashpointer2 #1
    Azert a "robot" kicsit tulzas, tekintve hogy ez mindossze egy magneses hatasra reagalo anyagdarabka. Inkabb az az erdekes benne hogy hogy lehet a kulonbozo pontjait ugy gerjeszteni hogy osszesegeben usszon, masszon, ugorjon, stb. Amugy kurvajo.