Berta Sándor

A humanitárius segítséget is átalakítja a mesterséges intelligencia

Arcfelismeréssel állapítják meg a gyerekek alultápláltságát és mobilhasználat alapján a szegénységet, mindezt emberi beavatkozás nélkül. A technológia lassan mindent megváltoztat.

A Genfben megrendezett Mesterséges Intelligencia a Jó Célokért nevű kiállításon mutatták be a fejlesztők és a feltalálók azokat a megoldásokat, amelyek a jövőben megkönnyíthetik a világon élő szegények életét. Például Irakban azt tesztelik, hogy műholdfelvételek alapján meg lehet-e becsülni egy távoli régióban az anyagi helyzetet. Ez úgy történik, hogy szoftverek kiértékelik, hogy hány embernél van világítás, milyen anyagokból vannak a házak tetői és az egyes portákon tartanak-e állatokat.

A kenyai Kimetrica cég egy olyan programot alkotott meg, amely a számítógép által vezérelt arcfelismerés segítségével képes megállapítani az 5 évesnél fiatalabb gyerekek esetében az alultápláltság mértékét. Anita Shah, a Kimetrica igazgatója elmondta, hogy a terméket már sikeresen tesztelték felnőtteken, s most testadatok és fotók segítségével trenírozzák. Az Egyesült Nemzetek Nemzetközi Gyermek Gyorssegélyalapjának (UNICEF) Innovációs Műhelye támogatja a projektet. Egy másik projekt azt vizsgálja, hogy a mobiltelefon-használat alapján lehet-e következtetni a szegénységre. Így például olyan dolgokat vesznek figyelembe, hogy a felhasználók hányszor töltik fel a mobiljaikat, inkább SMS-eket küldenek vagy telefonálnak, milyen hosszú ideig tartanak a beszélgetések, milyen nagy a kapcsolati hálózatuk, s hogy a különböző szokások eltérőek-e az egyes falvak esetében.


Naroa Zurutuza, a UNICEF Innovációs Műhelyének tudósa kiemelte, hogy a mesterséges intelligenciában az a nagyszerű, hogy a gépnek nem kell megmondani, hogy pontosan mit elemezzen ki. A program megtalálja magától az összefüggéseket, ehhez elegendő csupán adatokkal ellátni. Az adatok ugyanakkor névtelenek, így a felhasználók magánélete védve van.

Maurizio Vecchione, az Intellectual Ventures innovációs cégnél a Bill Gates által finanszírozott Global Good Fund nevű alapot vezeti. A Global Good Fund a világ legszegényebb emberei számára akar technológiai megoldásokat találni. A projektek elsősorban az egészségügyhöz és a gyógyításhoz kapcsolódnak. Vecchione hangsúlyozta, hogy a fejlődő országokban hiány van orvosokból és szakértőkből, ezért feltették a kérdést, hogy kifejleszthetők-e olyan megoldások, amelyek pótolni tudják a szakértőket. A válasz az volt, hogy igen.

Például már most is vannak olyan ultrahangos berendezések, amelyek csatlakoztathatók egy mobiltelefonhoz. Egy számítógép a mesterséges intelligencia segítségével feldolgozhatná a megkapott adatokat és legalább olyan pontos diagnózisokat tudna készíteni, mint egy szakember. Amennyiben egy alkalmazás ismerné a normális egészségügyi értékeket, akkor a legtöbb esetben akár egy képzett nővérnek is hasznos segítséget jelentene a diagnózisok elkészítésében és a kezeléseknél.


Még a gazdag országokban is a betegségek 80 százalékát viszonylag egyszerű módon kezelik. Például a kardiológusok által látott páciensek 80 százaléka csak gyógyszereket kap, és már most is vannak olyan diagnóziskészítő alkalmazások, amelyek a tesztek során gyakran pontosabb diagnózisokat adtak, mint a vezető szakértők. A Global Good Fundnak meggyőződése, hogy ezek a szoftverek forradalmasíthatják az egészségügyi ellátást a legszegényebb államokban, de akár a gazdag országokban is. Az alap a fejlődő államokban ingyen adja a program licencét, a gazdagabb országokban viszont pénzbe kerül. Vecchione leszögezte viszont, hogy a használathoz ki kell építeni az áram- és a mobilhálózatot.

"Természetesen a gépi tanulás nem olyan egyszerű, hogy bármekkora adatmennyiséget fel lehet tölteni az okostelefonba és utána az kiadja a tökéletes megoldást" - jelentette ki a szakember. A számítógépek táplálására szánt alapinformációkat nagyon precízen ki kell válogatni. Zurutuza szerint sok területen egész egyszerűen hiányzik az elegendő mennyiségű adat, de az egyértelmű, hogy ezekben a megoldásokban rendkívül nagy lehetőségek vannak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • barret #3
    " kifejleszthetők-e olyan megoldások, amelyek pótolni tudják a szakértőket"
    Nem kell fejleszteni,rá kell mutatni ujjal a megfelelő számú emberre.
  • vato loco #2
    "A Global Good Fund a világ legszegényebb emberei számára akar technológiai megoldásokat találni. A projektek elsősorban az egészségügyhöz és a gyógyításhoz kapcsolódnak. Vecchione hangsúlyozta, hogy a fejlődő országokban hiány van orvosokból és szakértőkből, ezért feltették a kérdést, hogy kifejleszthetők-e olyan megoldások, amelyek pótolni tudják a szakértőket."

    Az észnélküli gyerekgyártás a természetes elhalálozási ráta "túllicitálására" lett anno kitalálva. Most megbontjuk az egyensúlyt azzal hogy akik eddig elhullottak volna betegségben, éhségben, azok is felnőnek, és mivel maguk körül csak ezt látják, ők is futószalagról fogják ontani a gyereket. Mindezt egy olyan korban amikor a Földet a túlnépesedés fenyegeti, de annyira hogy a Knaiak már bűntetik is az 1-nél több gyereket. Ezzel nem jót teszünk, hanem pont rosszat, hiszen ott nő leginkább a népesség ahol nincs semmi: a sivatagokban. Ezért aztán mit tud csinálni ott egy ember? Csónakba pattan és eljön ide migránsnak. Ha már miattunk maradt életben, tartsuk is el mi...
  • Sir Cryalot #1
    Imádnivaló a félműveltség találkozása a pszeudo futurisztikussággal.