Berta Sándor

Kínai a világ legértékesebb mesterséges intelligencia startupja

Peking mindent és mindenkit felügyelni akar, ez hatalmas piacot teremt egyes cégek számára.

A SenseTime nevű arcfelismerésre specializálódott vállalkozás értékét ma már 3 milliárd dollárra becsülik. A startup értéke néhány hónap alatt a kétszeresére növekedett. A cég már tavaly a hongkongi különleges közigazgatási zóna első unikornis vállalatává vált - így nevezik azokat a startupokat, amelyeket a befektetők több mint egymilliárd dollár értékűre becsülnek. Az Alibaba és más befektetők most további 600 millió dollárt invesztáltak a cégbe, amelynek köszönhetően tovább nőtt a SenseTime értéke, emellett a Qualcomm szintén befektetett a vállalkozásba.

Az alapvetően a mesterséges intelligenciát kutató vállalat szoftverét már több, mint 100 millió kínai okostelefonra telepítették fel. Emellett a SenseTime azt tervezi, hogy az öt legnagyobb kínai városban szuperszámítógépet épít, amelyek segítségével forgalom-ellenőrző kamerák, bankautomaták vagy akár normál okostelefonok 100 000 élő közvetítéséből származó arcfelismerési felvételeket lehetne egyetlen rendszerben kielemezni. A program így felismerné és kiszűrné a rendőrség által körözött személyeket.

A hongkongi Kínai Egyetem korábbi tudósai által 2014-ben alapított startup létrehozói visszautasították azt a felvetést, hogy a SenseTime segítségével felügyelhetőek lennének a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen élő muszlimok. Továbbá rámutattak, hogy csak megfelelő engedéllyel rendelkező intézmények férhetnek hozzá a meglévő arcprofilok kiértékeléseihez. A SenseTime egyébként jelenleg több mint 400 ügyféllel és partnerrel rendelkezik, köztük van a Qualcomm, az nVidia és a Xiaomi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!