Berta Sándor

"Ami a sci-fikben látható, az meg is fog történni"

A Google egykori menedzsere szerint hamarosan beköszönt a sci-fi korszak. A technika rendkívül gyorsan fog fejlődni, de természetesen lesznek kockázatok is.

Mo Gawdat, a Google X korábbi vezetője közölte, hogy a futurisztikus sci-fi világ hamarosan a mindennapokat jelenti majd. A menedzser a Credit Suisse Global Megatrends Conference nevű szingapúri rendezvényen kijelentette, hogy minden, amit a sci-fikben látunk, az valóban meg fog valósulni. Mindenekelőtt a robottechnika, a gépi tanulás, a blokklánc technológia, valamint a virtuális és a kiterjesztett valóság határozzák majd meg a jövőt.

Gawdat kiemelte, hogy számos technológiai területen már most hatalmas előrelépést értek el, példaként említette a mesterséges intelligenciát. Úgy vélte, hogy hamarosan robotok fogják végezni a mindennapi feladatokat, a gépek így tanulhatnak és valamikor "sokkal okosabbak lesznek, mint mi". A Google X korábbi vezetője emellett hangsúlyozta, hogy 2050-ig a gyógyítás hatalmas fejlődéseket ér majd el, az ember várható élettartama minden esztendőben egy évvel nőni fog.

A menedzser mindent összevetve úgy gondolta, hogy valóban egy a sci-fikben leírt világ felé haladunk. "A technológia rendkívüli léptékkel fejlődik, de mivel nincsenek világraszóló áttörések és nagy felfedezések, az emberek nem is érzékelik, hogy mekkora mértékű változás valósult meg az idei és a tavalyi esztendő között. Ráadásul a technológia adaptációs görbéje is gyorsul, azaz az új termékeket hamarosan már nem éves ciklusokban, hanem csupán néhány havonta fogják bemutatni."

Gawdat hiszi, hogy a gépekbe be lehet programozni erkölcsi értékeket és a jó viselkedést. Ennek ellenére lesznek kockázatok, hiszen a digitális világban már most is vannak veszélyek és azokat nem lehet teljesen kizárni. Az ellenőrzés szerinte nemes egyszerűséggel egy illúzió, különösen akkor, ha egy olyan valamit próbálunk meg ellenőrizni, amely okosabb nálunk. A legokosabb hacker már most is ki tudja játszani az összes biztonsági intézkedést. S hogy 20 év múlva kik lesznek a legokosabb hackerek? A gépek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Macropus Rufus #22
  "S hogy 20 év múlva kik lesznek a legokosabb hackerek? A gépek."
  aha. Mert a célhardverek nem fognak fejlődni mi?
  Továbbá nem hinném, hogy olyan nagyon jó ez a iránya a fejlődésnek. Tulságosan is rabjai lettünk a technológiának.
 • Skylake #21
  "Ami a sci-fikben látható, az meg is fog történni" -így van. De nemcsak azok a dolgok, amelyek ilyen rózsaszín fejlődés töretlenségébe vetett illúziókban megtalálhatók, hanem azok kőkemény ellentétei is. Kérdés, hogy akarunk-e ilyen világot, amely döntő többségében a magánszféra maradékainak piaci és állami szereplők által történő totális gyarmatosításáról szólhat, továbbá az informatikai rendszerek eredendő tökéletlenségeiből származó externáliák társadalmakra és gazdaságaikra történő totális ráterheléséről.
 • wraithLord #20
  Én sem gondolom, hogy el kellene kerülni. De emellett azt sem gondolom, hogy el lehet kerülni. Gondolok itt arra, hogy pl. attól, hogy valamit betiltanak, még nem fog megszűnni a kutatása, fejlesztése, max. illegálisan (és esetleg általános emberi normáktól mentesen, kontrollálatlanul) folytatják.
 • gothmog #19
  Kedvenc metaforám a témában
 • gothmog #18
  Megjegyzem, nem gondolom, hogy emiatt el kellene kerülni az adott technológiák kifejlesztését. Ha A nem csinálja meg, majd úgyis megcsinálja B helyette, miután átvette A-tól a projekt kukázása miatt csalódott mérnököket. A technológiával együtt születő problémák nem megoldhatatlanok, csak amiatt feltűnőek, hogy amikor megjelennek, még el kell telni a megoldásukhoz szükséges időnek. Lásd: önvezető autók, hálózatba kötött egymással kommunikáló autók. Biztos vagyok benne hogy jelenleg még fogalmunk sincs egy csomó problémáról, amit felvetnek, de abban is biztos vagyok, hogy nem lesz köztük megoldhatatlan. Ha belegondolsz, a Black Mirrorban felvetett problémák (már amelyik problémát vet fel, és nem csak a technológia következményeit ecseteli) között sincs megoldhatatlan.

  kiegészítés:
  hogy kontrollálhatatlan MI lesz-e, és milyen következményei lesznek, arról viszont nem bocsátkoznék jóslásokba. (ajánlott irodalom: Vernor Vinge: Tűz lobban a mélyben)
 • NEXUS6 #17
  Basszus rájöttem! Nyilván az Idokráciára gondolt!
  XD
 • wraithLord #16
  Igazából mindig az ember a gond. A technológia nem csinál semmit. Kivéve az öntudatra ébredt mesterséges intelligenciát, de nyilván ember nélkül az sem lenne.
 • BrockSamson #15
  Bar hozza kell tenni, hogy a Black Mirrorban sem a mindig technologia a gond, hanem az ember.
 • gothmog #14
  +1
  Jelentős része már most megvalósult (a google meg a többi tech óriás pl sokszor olyan, mintha Dick kottájából játszana, vagy Orwelléből)
  Lásd még: Black Mirror sorozat
  Utoljára szerkesztette: gothmog, 2018.04.23. 09:37:30
 • Prof William #13
  Akkor már ne aprózzuk el! Legyen Warhammer 40 000! Kicsit sokat kell várni rá de aztán már bőven megéri. :)