SG.hu

Adózni kell a bitcoinból származó jövedelem után

Az adóbevallási határidő közeledtével aktuálissá válik a kérdés, hogy miként kell adózni a kriptovaluták készpénzre váltása során keletkező nyereség után.

A kriptovaluták 2017-ben robbantak be a köztudatba, amikor a Bitcoin olyan léptékű árfolyam-növekedést produkált alig néhány hónap alatt, amellyel árfolyama elérte a történelmi csúcsát. A kriptovaluták ennek hatására soha nem látott népszerűségre tettek szert - Magyarországon is egyre többen fektetnek Bitcoinba vagy más kriptovalutákba, altcoinokba. Az adóbevallási határidő közeledtével aktuálissá válik a kérdés: hogyan kell adózni a kriptovaluták fiat-valutára, készpénzre váltása során keletkező nyereség után? A befektetési céllal vásárolt Bitcoin értékesítésből származó jövedelem ugyanis adóköteles.

Jelenleg Magyarországon a kriptovaluták birtoklása és értékesítése nem tartozik szakhatósági szabályozás alá. Éppen ezért nem tekinthető a kriptovaluta-kereskedelem ellenőrzött tőkepiaci ügyletnek, a kriptovaluták nem minősülnek értékpapírnak, sem hivatalos fizetőeszköznek, és az árfolyamnyereségre irányadó szabályok nem alkalmazhatóak. Jelen állás szerint a személyi jövedelemadó törvény vonatkozik a Bitcoin értékesítésből szerzett jövedelemre, ami ezt “egyéb jövedelemként” definiálja.

“A személyi jövedelemadó törvény szerint adóköteles az a nyereség, amely a Bitcoin devizára/valutára történő átváltása során keletkezik. Az így szerzett jövedelem beszámít az összevont adóalapba, amely után a magányszemélynek 15% személyi jövedelemadót, továbbá 19,5% egészségügyi hozzájárulást, EHO-t kell fizetnie.” - mondta el Dr. Varsányi Károly, a digitalcash.hu szakértője. “Tekintettel arra, hogy az egészségügyi hozzájárulást a magánszemélynek kell fizetnie, és ezt költségként nem számolhatja el, illetve részére nem térítik meg, a személyi jövedelemadó törvény alapján az adóalapként magállapított jövedelem 84%-a veendő figyelembe a számításkor.” – folytatta Dr. Varsányi.

Mindez a gyakorlatban a következőket jelenti. Ha egy magánszemély 2017. május 1-én vásárolt egy Bitcoint 1390 dollár/Bitcoin árfolyamon, 397 540 forint értékben (286 forint/dollár aznapi árfolyamon számolva), majd ezt a Bitcoint eladta 2017. december 16-án 19 187 dollár/Bitcoin árfolyamon, akkor 17 797 dollár nyereséget realizált, amely 4 734 002 forint (266 forint/dollár aznapi árfolyamon számolva). Az adóalap tehát 4 734 002 forint, melynek 84%-ából, 3 976 561 forintból 15%, azaz 596 484 forint személyi jövedelemadó, valamint 19,5%, azaz 775 429 forint egészségügyi hozzájárulás fizetendő. A befektetett 397 540 forintból származó 4 734 002 forint nyereség után tehát összesen 1 381 913 forint a közteher.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • rajdi #16
  Adózni kell, ez nem kedv, vagy választás kérdése, az világos. Viszont a nyereségem utáni adózást követően, a következő évben az árfolyam ingadozás miatti veszteségembe azért igazán beszállhatna az állambácsi egy kis kárenyhítésre. Ja hogy az az én veszteségem csak...? Na ezért visszás kicsit a dolog. Ha dolgozom adózok, ha nem dolgozom, kapom a munkanélkülit, ha nyerek adózok, ha vesztek....így jártam.
 • kvp #15
  Mondok egy egyszerubb peldat: Meg az USA-ban is kotelezo az illegalis kabitoszerkereskedelem soran szerzett penz utan adozni. Persze keves olyan idiota van aki onkent feljentene magat. Ezert ha valakinek illegalis jovedelme van, akkor az adocsalas szuksegessege adott. Nem veletlen, hogy Al Caponet is adocsalas miatt iteltek el, ugyanis csak ott tudtak megfogni.

  Az adok szuksegessegerol pedig csak annyit, hogy ezekbol fizeti az allam az osszes allampolgari jogon jaro szolgaltatast. Teljes adomentesseg eseten nem csak a politikusok nem kapnanak penzt, de a rendorok, a mentosok es a tuzoltok sem. Mivel az utobbi haromra altalaban szukseg van egy nagyobb kozosseg eseten, ezert allami adok hianyaban letrejonnenek a magan rendorsegek, magan mentosok es magan tuzoltok, amik onkentes elofizeteses alapon mukodnenek, viszont az elofizetest nem fizetok eseten nem vedenek meg oket, nem vinne el oket egy balesetnel a mento, stb. Ez a felig anarchikus rendszer akar mukodhetne is, csupan ket problema van, az egyik, hogy onnantol akinek tobb penze van az dontene a torvenyekrol, mert az o rendorei (zsoldosai) tartatnak be az o torvenyeit, masreszt minden normalisabb tarsadalom eseten az emberek egy ido utan tomegesen kovetelnek az alanyi jogon jaro allami eletvedelmet. (hogy egy gazdagabb ne olhesse meg oket vagy szeretteiket buntetlenul) Innentol az allamra igeny van, mert igy a szegenyebbek is eletben maradnak, szemben az anarchiabol gazdasagi alapon termeszetes modon letrejovo feudalis rendszerrel.

  Szoval az, hogy adot fizetunk azt is jelenti, hogy nem lohet le a gazdagabb szomszed ha kedve van hozza es ha a fejunkre esik egy viragcserep, akkor nem hagynak ott az utcan. Szerintem amig mukodik egy orszag, addig alapvetoen megeri adozni, meg ugy is, hogy a politikusok eleg sokat zsebrevagnak belole... (nem az adozast kell megszuntetni, hanem a politikusok es a gazdagabb kisebbseg mozgasteret csokkenteni a nep tobbsegenek dontesevel szemben)
 • Jawarider #14
  Érdekes h. az állam egyből tudja, hogy mit/hogy tud sápolni. De arra a kérdésre évek alatt nem jött hivatalos válasz , hogy számfejtésnél melyik útvonaltervező távolság mutatását lehet elfogadni autóhasználat gyanánt......
 • Zoli007 #13
  Sosem fogom felfogni, mi köze az EHO-nak a jövedelemhez. De legalább lehet menőzni milyen kicsi a jövedelemadó.
 • datango #12
  itt a kerdes hogy kinek mennyi kriptovalutája van es hogy mit tudott venni belöle.
  Valaki irna valami konkretumot is ?
 • silverchain #11
  Hát, sok sikert a Tállai vezette Apehnek:D
 • Sequoyah #10
  Azt hiszem ebben a topicban nem sokra mesz az intelligenciaval. Ezek csak gyerekek, akiknek lovesuk sincs a gazdasagrol es adozasrol, es nem kepesek par napnal es a sajat bankszamlajuknal tovabb latni. Lasd pl ervet nem hoztak fel hogy miert is baj a profit megadoztatasa, csak karognak hogy elveszik a penzuket, es nem ertik miert...:)
 • lammaer #9
  A záró mondatodhoz egy kis adalék.

  Azért kicsit gondolkozz el, mit is akarsz. Mert amiben te szeretnél élni az olyan embereknek kedvez akik:

  A, rengeteg pénzzel rendelkeznek, hogy minden szogáltatást megvehessenek piaci alapon (értsd: iskoláztatás, egészségügy, gyógyszerek full áron, tűzoltóság, rendőrség, bíróságok, törvényi rendszer)

  B. Fizikailag erősek / van fegyverük hogy a fentieket megszerezhessék és megtarthassák erővel

  Példa: most az állam indirekt biztosítja számora, hogyha van egy lakásod, akkor este nagy valószinűséggel nem jön be hozzád valaki és rugdos ki belőle, mondván hogy ez most az övé... vagy ugyanezt a lakást egy papír által eladhatod, és biztos lehetsz benne hogy meg is kapo az ellenértékét... stb stb

  Szóval valamit valamiért.... az adók arányán lehet vitatkozni, de hogy szükség van e államra.... sajnos nem (kivéve ha istenhívő vagy, akkor az állam szerepét egy másik felső hatalom tölti be).
 • lammaer #8
  Túlságosan filozófiai mélységekbe mész. Nem mondom hogy nincs igazad, néha én is elgondolkodom azon az ember hogy jutott el oda hogy önként odadja a hatalmat egy másik embernek, hogy az uralkodjon rajta és elnyomja....

  De maradjunk atopiknál. jelen világrendszerben adóznod kell, a bitcoinból származó nyereség meg ugyanúgy jövedelem mint bármi más: a fizetésed, a befektetésed, az eladott ingatlanod stb, tehát sarcköteles abban a pillanatban amint igazi pénzzé konvertálod.

  Akkor lenne gazán jó, ha úgy tudnál rajta adni-venni dolgokat mint mondjuk a dollárral. Na akkor nem tudnának megfogni - ezért is fogja kinyírni az összes állam a bitcont, amint a kiberterroristákon kívül máshol is lehetne fizetni vele... vagy marad az ami most, egy jókis piramisjáték.
  Utoljára szerkesztette: lammaer, 2018.05.06. 08:19:34
 • CrazyAchmed #7
  Ha mondjuk elmész a boltba, veszel egy kapát, majd elmész kapálni, adózni kell a fizetésed után. Ha veszel egy vga-t és bányászol vele, akkor is pénzt keresel, logikus hogy ezután is adót kell fizetned. Az, hogy decentralizált meg akármi, az nem lényeges, bevételed van, adózol, ennyi. Ez is ugyanolyan munka, mint akármelyik másik. Az hogy most ez konkrétan kripto bányászat, az nem érdekes. Amúgy meg az sem igaz, hogy nem segített az állam a profitszerzésben. Pl. fizette a tanulásodat, hogy tudj olvasni, érts a gépekhez, és tudj vele bányászni. Ne érts félre, nem védem a kormányzatot, ezt most attól függetlenül mondom, ha olyan az adórendszer, hogy dolgozol és adózol, akkor szerintem logikus, hogy ezért is adóznod kell.