SG.hu

Mindenki nagy reményekkel tekint a blokklánc-technológiára

Három országban vizsgálta közös kutatásban a kriptovaluták és a blockchain technológia online ismertségét és megítélését a Neticle és a CoinCash.

A kutatás során a két vállalat a 2017. november 1. és 2018. február 1. közötti időszakban vizsgálta a kriptovalutákról és a blockchain-technológiáról a weben folyó párbeszédek gyakoriságát és tonalitását Magyarországon, Bulgáriában és Romániában. A kapott eredményeket a magyar kriptovaluta piac vonatkozásában kereskedelmi adatokkal is összehasonlította a Neticle és a CoinCash. A vizsgálat mindhárom országban az adott területre jellemző kulcsszavak és szinonimáik mentén zajlott, ezek említésének száma és megítélése mutatta meg, hogy a különböző tartalomformákban hogyan tér el az ismertség és a tonalitás.

A kutatás a kriptovaluták tekintetében kimutatta, hogy amíg román és a bolgár weben a felhasználók jellemzően coinokról beszélnek, addig a magyar piacon általánosan a kriptovalutákról, "kriptóról" is jelentős a virtuális párbeszéd. Az említések háromnegyede a social médiában születik, mindegyik országban kiemelkedő jelentőségű a fórumozás, itt zajlik a tapasztalatmegosztás. Magyarországon a párbeszédek jelentős része zárt Facebook-csoportokban zajlik – ezeket a Neticle rendszerei nem látják, kizárólag a publikus weben elérhető találatokat gyűjtik és elemzik. A Bitcoin magasan vezet mindhárom országban (2-10 000+ említés), őt követi az Ether (1-4000 említés).

A kutatás egyik legérdekesebb eredménye, hogy a kriptovaluták - különösen a Bitcoin - megítélése inkább negatív, bármilyen felületről is legyen szó. Ennek oka részben a piac volatilitásában, az árfolyam-változásokban és negatív csúcsokban keresendő, amivel kapcsolatban sok a spekuláció. Ezzel ellentétben viszont a forgalom a CoinCashnél a vizsgált időszakban is folyamatosan növekedett. A darabszámokat elemezve ez azt jelenti, hogy a tranzakciók 88,5%-a Bitcoin vásárlás vagy eladás volt. A maradék 11,5% oszlott meg az altcoinok között. Az altcoinok között magasan vezet az Ether, mögötte dobogós még a Bitcoin Cash és a Ripple is, megelőzve a Litecoint. Jellemzően inkább vásárolnak a magyarok, tesztelik a kriptovaluta piacokat. Kisebb arányban értékesítik csak a korábban megszerzett kriptovalutákat.

A blockchain-technológiáról a három ország közül Magyarországon beszélnek a legtöbben, itt a legmagasabb az említések száma. A blokklánc-technológia megítélése egyértelműen pozitív, a biztonságát, az utalások árát és sebességét, nyitottságát és egyszerűségét méltatják a felhasználók. "A kutatásunk alapján a magyar weben egyértelműen erős téma a bitcoin és a kriptovaluta témakör. A bitcoin ismertebb márka, mint a legerősebbnek számító Samsung, Apple vagy iPhone a hazai weben. A megítélés tekintetében vannak tévhitek, ugyanakkor a kriptovaluta kulcsszó egyszerre ismertebb, ami ígéretes eredmény a szakterületnek, és növekvő bizalmat sugall” – összegzi az adatokat Szekeres Péter, a Neticle társalapítója.

"A Bitcoin és más kriptovaluták megítélése érezhetően negatívabb, mint a blockchain-technológiáé. Ez nagyon gyakran a kriptovaluták volatilitásával és az ebből fakadó bizonytalansággal függ össze. Az, hogy a kriptovaluták árfolyama rendkívül volatilis, nem jó vagy rossz, hanem tény. Ez a tény abból fakad, hogy a legtöbb kriptovaluta még nagyon fiatal, és ha csak a legidősebb Bitcoin méretét és érettségét a globális pénz- vagy tőkepiacokhoz hasonlítjuk, akkor láthatjuk, hogy a fejlődési szakaszának nagyon az elején járnak mind. Ennek a fázisnak természetes velejárója az árfolyam volatilitása. Ahogy a kriptovaluták egyre érettebb fázisba jutnak, ahogy árfolyamuk és piaci kapitalizációjuk növekszik, illetve ahogy egyre több felhasználó vagy piaci szereplő használja őket, úgy várakozásaink szerint az árfolyamuk is stabilizálódik" - véli Mogyorósi Attila, a CoinCash ügyvezetője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!