• Sequoyah
    #11
    Ha reszvenyed van akkor egy ceged van, ami a te penzedet felhasznalva termel valami termeket, eszkozt vagy szolgaltatast, es ezaltal profitot. Reszvenyt nem az ara miatt vesz a befekteto, hanem a nyereseg, es ezaltal az osztalek miatt. A reszveny ara akkor emelkedik, ha tortenik valami a ceggel ami miatt a jovoben tobb nyereseg varhato.
    (Persze ha valaki ezt figyelmen kivul hagyva day-tradel, csupan az armozgasokat figyelve, az pont ugyanugy spekulal mint a bitcoinosok. A dotcom-lufinal is az volt a baj, hogy csupan a reszvenyarakat neztek, es senkit sem erdekelt, hogy az IT cegek nem nagyon termeltek valodi nyereseget)
    Ha valutad van, akkor ennek az ellenkezoje zajlik. A nalad tartott valuta semmifele erteket nem termel, sot azaltal hogy a tartogatassal kivontad a piacrol, meg gyengiti is a gazdasagot. Valutat akkor kell venni, ha hasznalni akarjuk. Japan Yent akkor veszek, ha Japannal akarok kereskedni, vagy Japan gazdasagba akarok befektetni. A forex persze valamilyen szinten fontos, mert az biztositja a likviditast es az arakat ehhez.

    Masik fontos szempont a penz szerepe ugy altalaban:
    A gazdasag szamara olyan penzre van szukseg, ami lassan inflalodik, kulonben nem lesz fogyasztas. Ha a penzem minden nap egyre tobbet er, akkor nem veszek semmit, hanem elteszem, hiszem holnap tobbet er. Es ha senki nem vesz semmit, akkor a gazdasag oszeomlik, es a penz se fog akkor semmit se erni...
    Ezzel ellentetes, hogy a penznek ertektarto szerepe is van, tehat holnap nem erhet sokkal kevesebbet sem, mert akkor az ellenkezoje fog tortenni. A fenti ketto egyensulya a fontos.