Gyurkity Péter

45 éve történt az első mobilhívás

A sok változáson keresztülment Motorola kedvezményekkel készült.

A Motorola okostelefonokat fejlesztő és forgalmazó cég az amerikai felhasználók számára komoly kedvezményeket tett most elérhetővé, amellyel a 45 évvel ezelőtti első mobilhívásra emlékeztek. Azóta sok változást láthattunk, az eseményről azonban mindenképpen érdemes megemlékezni.

A korábban a Google, most pedig a Lenovo tulajdonában lévő egykori telefonos részleg februárban már Facebook-bejegyzésben emlékeztetett arra, hogy a DynaTAC óta mennyit változtak a mobiltelefonok, a héten azonban az amerikai csoport jelentős kedvezményekkel kedveskedik az ottani vásárlóknak – sajnos azt nem közölték előre, hogy mely készülékeket vonják be ebbe. Ezzel együtt érdemes visszatekinteni az első hívásra, amelyre 1973. április 3-án került sor, mégpedig New York városában, ahol az említett prototípust próbálták ki, a hosszú évekre visszanyúló kutatás-fejlesztési program eredményeként.


A Motorola (az anyacég) 1968 és 1983 között fejlesztette ki a DynaTAC mobiltelefont, amely a világ első ilyen masinája volt. A DynaTAC 8000x 1983-as megjelenése idején 4 ezer dollárt kóstált, ez mai áron csaknem 10 ezer dollár lenne. Ezért egy mai szemmel igencsak méretes, 790 grammot nyomó készüléket kaptunk, hosszú antennával, amit csak 1989-ben váltott le a jóval kisebb MicroTAC, a sorban pedig 1996-ban a StarTAC következett, amely külalakjában már hasonlított a ma is kapható megoldásokra.

A Bell Labs ekkoriban az AMPS névre keresztelt első hálózaton dolgozott, amely 1979-ben állt rendszerbe, majd pedig 1983-ban tette lehetővé az első, immár kereskedelmi célú mobilhívást, amikor maga a telefon a piacon is elérhetővé vált – akkor szerencsére nem egy téves számot hívtak fel, mint a prototípus kipróbálásakor. A Motorola ezzel egy új piacot teremtett meg, hiszen korábban autókba szerelt telefonokat kínáltak, amelyek azonban túl méretesek voltak a kényelmes használathoz. Az AMPS a kétezres évekig jelen volt, ezt az amerikai szolgáltatók csak 2008-tól kezdve nem voltak kötelesek támogatni, addigra ugyanis már a második és a harmadik generáció is kellően elterjedt volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!