Gyurkity Péter

Távolodik az Android márkától a Google

A név nem minden területen ideális, a fizetéseknél és a viselhető kütyüknél ez már látszik. Viszont büszkék arra, hogy egyre nagyobb sikereket érnek el a biztonság terén.

Még február végén számoltunk be arról, hogy elindult a Google Pay, amely tulajdonképpen az eddig használt Android Pay rendszerét takarja, ezt azonban a közeljövőben egyesítik a Google Wallet platformmal, hogy még több opciót kínáljanak a felhasználóknak. Most a viselhető termékeknél folytatják a sort, az Android név innen is eltűnik.

A Reddit portálon bukkant fel egy érdekes bejegyzés, amely az egyik felhasználó észrevételeit foglalta össze. Ebből kiderült, hogy a Google Play szolgáltatás egyik új bétaverziójának, pontosabban a most elérhetővé tett APK-fájlok visszafejtése révén bukkantak rá az állítólagos új logóra és hivatalos névre, amelyből már hiányzik az Android márkára való utalás. Úgy tűnik, hogy a közeljövőben végrehajtják a váltást, amelynek révén az „Android Wear OS” helyett a „Wear OS” név jelenik majd meg a különböző viselhető kütyükön, jobban illeszkedve a valósághoz, hiszen ezek a termékek jórészt mindkét nagy mobilplatformmal kompatibilisek. Ezt azóta be is jelentették, így a változás immár hivatalos.


Ezzel a Google valószínűleg az átjárhatóságot és az interkompatibilitást szeretné jobban jelezni a vásárlóknak, az Android márka kiemelése pedig ebből a szempontból nem ideális. Ahogy a fizetéseknél, úgy a viselhető szegmensben is univerzális megoldásokat szeretnének elérhetővé tenni, így nincs is igazán szükség az Android-vonal erőltetésére, bár azt még nem tudjuk, hogy hasonló váltásra vajon mely egyéb területeken kerülhet sor. Az okostelefonoknál minden bizonnyal nem lesz erre szükség, itt továbbra is az Android számít a legelterjedtebb és ebből a szempontból legsikeresebb márkának, de nem látunk a jövőbe, így bármi előfordulhat. Egyelőre az Android P fejlesztésének folytatása foglalkoztatja a felhasználók jó részét, a harmadik negyedévben esedékes megjelenésig még sok minden történhet.

Biztonság terén viszont a tavalyi évet összefoglaló jelentés szerint már nincs komolyabb lemaradás. Az okostelefonok rajongói és megszállottjai évek óta vitáznak a legjobban elterjedt mobilplatformok biztonsági szintjéről, a köztük lévő vélt vagy valós különbségekről. Sokan hivatkoztak már arra, hogy az Android nagyon komolyan le van maradva ezen a téren az iOS-hez képest, a Google szerint azonban ez a szakadék már nem létezik.

A 2017-es évre vonatkozó részletes biztonsági jelentés szerint komoly munkát végeztek el ezen a téren, hogy behozzák a lemaradást. Ez David Kleidermacher, a tavaly május óta ezt a szerepet betöltő biztonsági főnök szerint sikerült is, ennek révén pedig ma már nincs komoly eltérés a biztonság szintjét illetően a konkurenciához képest. Néven ugyan nem nevezte ezt a konkurenciát, de mindenki jól tudja, hogy elsősorban az iOS-re gondolnak, mivel ez az egyetlen komolyan vehető rivális szereplő a piacon, amely még többé-kevésbé tartja a lépést az Androiddal (miközben a bevételek és a profit terén magasan veri azt). Véleményük szerint ezt még számos külső forrás is megerősíti, egyes új funkciók révén pedig itt-ott már vezető szerepet is betöltenek.


A kellő biztonsághoz persze a felhasználóra, annak felelős viselkedésére is szükség van. Ide tartozik az egyes appok letöltése, hiszen ezt kizárólag a Google Play platformon keresztül illik megvalósítani, hogy elkerüljük a komoly meglepetéseket. Az összegzés szerint ez utóbbi esetben kilencszer valószínűtlenebb valamilyen káros alkalmazás telepítése, arról nem is beszélve, hogy a Google Play Protect révén a már a készüléken lévő potenciálisan káros appok felderítése és eltávolítása, az elvesztett telefonok megtalálása, valamint a trükkös weboldalak elleni védelem is megvalósítható. A káros szoftverek 2017 végére már alig 0,02 százalékos eséllyel kerültek a különböző eszközökre a Play portálon keresztül, a napi rendszerességű szkennelés révén pedig átlagosan 1 millió készülékről 39 millió appot távolítottak el.

A ma meglévő több mint 60 ezer különböző típus kompatibilitásának és biztonsági szintjének megőrzése nagyon nehéz feladat, de a Google szerint ez már egyre jobban megy nekik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!