Gyurkity Péter

Gyorsan terjednek az okoshangszórók

Már tavaly is sokan szerezték be a modern nappali elengedhetetlen kellékét.

Nem is olyan rég számoltunk be arról, hogy az előrejelzések szerint az okoshangszóró lesz az idei év slágerterméke, vagyis a gyártók a jelek szerint végre megtalálták az okostelefonok utódját – legalábbis a forgalom és a bevétel tekintetében. A jelek szerint azonban már 2017-ben gyorsan terjedtek ezek a termékek, tehát sokak érdeklődését sikerült felkelteni.

Egy amerikai felmérés világított rá a tavalyi számokra, itt ugyanis a National Public Radio (NPR) és az Edison Research közösen mutatta ki, hogy a tengerentúlon már a felnőttek 16 százaléka rendelkezik valamilyen okoshangszóróval. Ez igencsak gyors terjeszkedésnek minősül, hiszen magát a szegmenst csak 2015-ben hozta létre az Amazon azzal, hogy piacra dobta az Echo névre keresztelt fejlesztését, amely az Alexa asszisztenssel párosult. A Google és a Microsoft gyorsan követte is a példát, idén pedig az Apple és a Samsung csatlakozik majd a sorhoz, vagyis még gyorsabb bővülésre számíthatunk.


Az Amazon ezekben a napokban a teljes amerikai piac 11 százalékát birtokolja, míg a Google itt 4 százalékot tudott eddig elhódítani, megszerezve ezzel a második helyet. Jól látható módon erősen szegmentált tehát ez a terület, a felhasználói szokások változását azonban jól jelzi, hogy az ilyen termékeket használók 39 százaléka váltotta már ki az AM/FM rádiók adásait, a válaszadók egyharmada szerint itt egyes esetekben az okostelefont is sikerült mellőzni, míg 30 százalék kifejezetten a televíziót váltotta ki az új fejlesztésekkel. 51 százalék többet használta a nemrég beszerzett termékeket a vásárlást követő első hónap után, 71 százalék pedig elismerte, hogy kifejezetten gyakrabban hallgat zenét, amióta beszerezték a készülékeket.

Nagyjából egyharmad körül van azok aránya, akik a különböző háztartási eszközöket (így például az okoslámpákat) vezérlik a hangszórókkal, és ennyien tervezik egy második egység beszerzését a termosztát és egyéb rendszerek még kényelmesebb irányítása érdekében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • M2 #13
  A fizikában hol van benne, hogy kis méretű cucc nem fedhet le teljes hangtartományt? A kocsmában az ilyen hülye kijelentésektől szakértőnek hisznek?
 • wraithLord #12
  Ezt is a helyén kell kezelni, több mint valószínű [sarcasm], nem arra találták ki, hogy otthon, vagy egyéb zárt helyen a hangrendszert helyettesítse vele az ember, és nem azzal akar versenyezni.
  Ez egy hordozható kis cucc, amiből szabadtéren, kiránduláson stb. társaságban zenét lehet csiholni. (Egyedül való zenehallgatásra feltalálták a fejhallgatót, szóval a "társaság" faktor még fontos azonkívül, hogy "szabadban zajló tevékenységek"-ről van szó, ahova nem lehet hangrendszert kivinni hátizsákban.)

  A B&O és társai profi audioeszközgyártók sem tudnak kihozni belőle többszázezer vagy milliós nagyságrendi értékű hangrendszer minőséget, és nem is lehet, de jó hangjuk van. (Valamivel nagyobbak, mint ezek az okoshangszórók, és más formájuk van.)
 • zola2000 #11
  Azt nem írtam hogy jó, csak azt hogy a telefon csipogójánál biztos jobb...
  Utoljára szerkesztette: zola2000, 2018.01.20. 00:49:47
 • Sir Cryalot #10
  A cikkben látható méretű cucctól emberi beszédet lehet elvárni.

  Nem fognak studiokban ilyen cuccokra zenét beállítani soha. Ha pedig nincs ami ezekre készül , akkor nem lehet elégséges visszaadásról beszélni csak elégtelenről .


 • Sir Cryalot #9
  Fizikát nem lehet megkerülni, még egy B&O -nak sem.
  Ezek a fokozatok vannak , ha nincs szélessáv akkor max. boomboxozás , meg csipogás van.


  Szép álom hogy tenyérben elférő dologból jön világmegváltó szánd, de ideje lesz felébredni :D.
 • wraithLord #8
  Csak annyit mondtam, hogy "jó", nem azt, hogy "odab*sz", pláne nem, hogy audiofil.

  A kis hordozható hangszórók többségének enyhén szólva nem túl jó minőségű, pléhvödör akusztikájú hangja van, de egy bizonyos árkategória fölött vannak egészen meglepően jók, pl. a B&O is gyárt ilyeneket. Messze nem csipogás, vagy boombox.
 • zola2000 #7
  Ne viccelj, épp nemrég volt botrány, hogy play áruházból millió számra telepített appok lehallgatták az embereket folyamatosan (elvileg csak azt hogy milyen reklámok mennek háttérben a tvben na persze)

  Aztán majd az lesz gyanús a hatalom számára aki nem használ ilyeneket, szép új világ (írom ezt okostelefonról ami mindig nálam van szóval... )
 • zola2000 #6
  Csipogást a telefon hangszórója tud, ez sokkal jobb lehet annál.
 • Sir Cryalot #5
  Max, hordozható "boombox" van.
  Azért hívják úgy, mert nem szélessávú .
 • wraithLord #4
  Egyszer próbáltam ki a telefonomon a Google Assistantot, amit verbális utasításokkal lehet cseszegetni, de azonkívül, hogy jópofa, nem tudom, miért jó.
  Jobban szeretek csöndben lenni, és inkább a hagyományos kézi vezérléssel nézek utána az engem érdeklő dolgoknak.
  Mondjuk akkor jól jönne, ha nem lennének kezeim. Bár már szemvezérlés is van, az is jobb az idegbeteg őrmesterszerű utasítgatásnál. Sosem hittem, hogy ez lesz a jövő.

  Van olyan hordozható hangfal, aminek jó hangja van, de az pl. Bang & Olufsen, és alulról karcolja majdnem a 100k-t. :D És még csak nem is "okos".

  Szóval nálam két légy mellé ütöttek egy csapásra... ;D