Berta Sándor

Egyformán veszélyes a kémkedés és a kibertámadás

Legalább a brit titkosszolgálat szerint.

A Government Communications Headquarters (GCHQ) brit hivatal a digitális fenyegetéseket egy szintre helyezte a kémkedéssel és más állami vagy katonai fenyegetésekkel. Jeremy Fleming, aki az év elején került az MI5-tól a GCHQ-hoz és az utóbbi vezetője lett, kiberszervezetté akarja átépíteni a titkosszolgálatot. Az elképzelés megvalósításában az egy évvel ezelőtt, a GCHQ egységeként alapított National Cyber Security Centre segíthet, amely a hivatallal ellentétben a magángazdasággal, a sajtóval, az iskolákkal és az egyetemekkel is együttműködik.

A változtatás nagy kihívást jelent egy olyan titkosszolgálatnak, amely eddig az árnyékban tevékenykedett. Emellett a brit kormány megnövelte a biztosított pénzt is, hogy a hivatal a legokosabb és a legjobb szakembereket tudja toborozni a társadalomból. Az új feladatok az olyan technológiák megjelenésének és elterjedésének köszönhetők, mint a nagy sebességű internetelérések és a végpontok közötti titkosítások.

Fleming azt közölte, hogy az ellenséges államok, a terroristák és a bűnözők ugyanazokat a funkciókat - az azonnali kapcsolódásokat és a titkosított kommunikációt - használják arra, hogy aláássák a brit nemzetbiztonságot, támadják a szigetország érdekeit és egyre gyakrabban bűncselekményeket kövessenek el. Az ellenségeik jók abban, hogy új módokat találjanak a károkozásra. A vezető hozzátette, hogy ha a GCHQ-nak továbbra is segítenie kell az ország biztonságosabbá tételében, akkor a digitális haza védelmének ugyanúgy a feladatuknak kell lennie, mint a globális információszerzésnek és a terrorizmus elleni erőfeszítéseiknek.

Az NCSC az első évében 1131 kibertámadást jelentett, amelyek közül 580 volt súlyos, 30 pedig kormányzati reakciót váltott ki. A különleges egység ugyanakkor kritikákat is kénytelen volt bezsebelni. A brit kormány kiadásait ellenőrző Public Accounts Committee azt hangsúlyozta, hogy a kiberfenyegetések elleni védelem - az NCSC létrehozása ellenére - továbbra is "'betűleves". A szervezet ezzel arra utalt, hogy a feladattal még mindig legalább 12 csapat foglalkozik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Akva #1
    "a digitális haza védelmének"

    Eldobom az agyam! A digitális szentlélek oltalmazza a digitális nemzetet!