Berta Sándor

Energia­menedzselési chipet fejleszt az Apple

A kaliforniai cég 2018-tól kiterjesztené a tevékenységét a chipfejlesztés területére is.

Jelenleg a gyártó számára a processzorokat, az akkumulátorok feltöltését és az áramfogyasztást vezérlő megoldásokat a Dialog Semiconductor szállítja. A Nikkei Asian Review arról számolt be, hogy az Apple a jövő évtől az energiagazdálkodás területén is a saját chipekre építene. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a saját fejlesztésű chipek mikortól kerülhetnek az iPhone és iPad készülékekbe. A Nikkei egyik forrása azt közölte, hogy a társaság már 2018-tól az energiamenedzselési chipek felét maga akarja gyártani. Egy másik forrás ugyanakkor úgy vélte, hogy a gyártás elindítása akár 2019-ig is elhúzódhat.

A chipek készítését a Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) végezheti majd. Mindez már bevált beszállítói kapcsolat, hiszen a vállalat készíti az Apple A-sorozatú rendszerchipjeit Szintén a TSMC üzemeiből kerülnek ki az Apple azon chipjei is, amelyeket a Dialog Semiconductortól szerez be. A Dialog Semiconductor nem kommentálta a hírt, miként Elizabeth Sun, a TSMC szóvivője és az Apple sem.

Ez fontos lépés lenne az Apple számára, mert a processzor, a modem és a memória után az energiamenedzselési chip a készülékek legdrágább elemei. Az ígéretek szerint természetesen az Apple új energiamenedzselési chipje a legfejlettebb lesz az iparban és olyan feldolgozási képességekkel rendelkezhet majd, amelyek lehetővé teszik az egyes alkatrészek energiafogyasztásának eddiginél jobb felügyeletét és szabályozását. Így például az iPhone készülékek a jövőben alacsonyabb fogyasztás mellett is jobb teljesítményt kínálhatnak.

Már most az Apple tervezi saját processzorait, a neurális chipjét (az arc-, a kép- és a beszédfelismerési funkciókhoz) és a gépi tanulási algoritmusokat. Szintén az óriáscég készíti saját ujjlenyomat- és hálózati chipjeit, amelyeket többek között az AirPod termékekben is alkalmaz és amelyekkel más termékeit kötheti össze a vezeték nélküli fejhallgatóval.

Az már áprilisban ismertté vált, hogy energiamenedzselési integrált áramkört (PMIC) fejleszt az Apple. A konszern Kaliforniában és Münchenben energiamenedzselési fejlesztőközpontokat akar kiépíteni és jelenleg 80 mérnököt foglalkoztat a chipfejlesztés területén, ráadásul sikerült Münchenbe csábítania a Dialog Semiconductor számos fontos mérnökét is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!