Berta Sándor

Az új technológiákat támogatják az ARM új chipjei

A cég három új terméket is bejelentett, melyek támogatják a 4K videók lejátszását, az 5G szabványt és a HDR fotózást.

Az ARM új chipjei a Cortex-A75, a Cortex A-55 és a Mali-G72. Az új egységek támogatják az olyan új technológiákat, mint a mesterséges intelligencia, a virtuális és a vegyes valóság, továbbá újdonságuk a DynamIQ nevű technika, amely növelheti a mobil processzorok hatékonyságát. Az új chipek támogatják a 4K videók lejátszását, a HDR-t és az 5G szabványt. A Cortex-A75 és a Cortex-A55 egy nyolcmagos rendszerchipbe is integrálható, amelynél előbbiek a nagy teljesítményű, utóbbiak pedig az energiatakarékos chipek.

A DynamIQ technika lehetővé teszi, hogy a magokat az egyes feladatokhoz lehessen rendelni. Az egyes magokhoz tartozó parancsokat az alkalmazásoktól és a rendszerfolyamatoktól függően jelölik ki, ez pedig csökkentheti az energiaszükségletet, viszont ezzel párhuzamosan növelheti a hatékonyságot. A DynamIQ előnye továbbá, hogy a big.LITTLE technikával közösen lehet alkalmazni.


A Cortex-A75 50 százalékkal nagyobb teljesítményt kínál, mint az elődjének számító Cortex-A73. A chip nem csupán okostelefonokba, hanem akár laptopokba és más, nagy képernyővel rendelkező mobil eszközökbe is beépíthető. Az ARM ezt szánja az önállóan közlekedő autókba is. A Cortex-A55 - amely a Cortex-A53 utódja - az energiahatékonyság területén ért el áttörést. Az új modell 2,5-szer hatékonyabb, mint a 28 nanométeres gyártási eljárással készített Cortex-A53 és éppen ezért az aprócska dolgok internete termékekbe is beépíthető.

A Mali-G72 grafikus chip fejlesztése során a mobil játékok mellett a virtuális valóság került előtérbe. A chipet a gépi tanulásra optimalizálták. Csökkent a szükséges sávszélesség és ezzel magasabb képfrissítési rátát tesz lehetővé, továbbá a streamelés is javulhat. A Mali-G72 1,4-szer nagyobb teljesítményű az elődjénél, de ezzel párhuzamosan 25 százalékkal energiahatékonyabb, mint a Mali-G71. Az új grafikus chip támogatja az olyan technikákat, mint a Multisampling Anti-Aliasing (MSAA) és az Adaptive Scalable Texture Compression (ASTC), amely javít a képminőségen és ezzel párhuzamosan csökkenti a fogyasztást.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az ARM új chipjei mikor kerülhetnek beépítésre az első eszközökbe. A tervezőcég úgy becsülte, hogy az első készülékek 2018 elején jelenhetnek meg a boltokban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hungi #1
    Az "aprócska dolgok internete" mellett azért még a "nagy dolgok Internete" elérhető lesz?