Berta Sándor

Ecetben oldódó chip

Amerikai kutatók olyan vékony chipet fejlesztettek ki, amely szenzorként akár bőrön is viselhető, majd teljesen lebomlik.

A Stanford Egyetem munkatársai által megalkotott chip teljesen feloldódik, ha ecettel kerül érintkezésbe. A megoldás előnye, hogy akár a bőrön vagy a szervezeten belül is alkalmazható és az áramkörei arany helyett vasból vannak. A vas előnye, hogy a lebomlása nem károsítja a környezetet és az emberi szervezetre sem káros.

A chip további részei félvezető polimerből készültek. A Zhenan Bao által vezetett szakemberek az áramkörök és a polimer közötti szubsztrátként cellulózt használtak, amelyet úgy módosítottak, hogy az a beavatkozás hatására átlátszóvá vált. A chip rendkívül rugalmas és nagyon vékony, valamint akár egy szabálytalan felületen, például a bőrön is elhelyezhető.


Nem kell sima felület a működéséhez

Bao közölte, hogy olyan lágy megoldást képzeltek el, amelyek akár a bőrhöz is igazítható, egy napig vagy egy hétig is hordható és többek között képes mérni a vérnyomást, a vércukorszintet vagy az izzadság tartalmát. Használat után a chip egyszerűen eltávolítható és ecetben feloldható. További előnye, hogy semmilyen mérgező alkotóelem vagy anyag sem marad utána.

A chip számos területen használható fel. Egy orvos például szenzort helyezhet majd el egy betegen, hogy így ellenőrizze a testi folyamatait. A vizsgálat végén pedig nem lesz szükség beavatkozásra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • inkvisitor #5
  Képzeld, a keményítő is polimer, akárcsak a cellulóz. Sőt, a DNS-ed is tekinthető polimernek. Nem csak PVC, PE és társai léteznek.
  Bár nemrég találtak hernyókat, amik megeszik és lebontják a PE zacskókat is.
 • caprine #4
  Az arany nem bomlik le, de nehézfém mint az olom. Sőt mintha egymás mellett lennének a periodus táblában:) A polimerek alatt gondolom a műanyagokat értik, na az biztos nem bomlik le.
 • barret #3
  Gondolod az arany is így lebomlana?
 • fszrtkvltzttni #2
  Mintha az arany mérgező lenne...
 • dzsagon #1
  bámulatos hol tart már a tudomány