Gyurkity Péter

Az Androidot támadják a legtöbbször

A Nokia is erre a következtetésre jutott, de a Windows továbbra is népszerű célpont.

A finn cég saját új szoftverén keresztül igyekszik jobban felmérni a különböző platformok sebezhetőségét, pontosabban a külső támadások gyakoriságát, amely elsősorban az egyes operációs rendszerek, a kártevők körében élvezett „népszerűségének” eredménye. A számokból jól látszik, hogy az Android itt is magasan vezeti a listát.

A NetGuard Security Management Center a szolgáltatók számára teszi lehetővé az automatikus elemzést és a megfelelő procedúrák felállítását, hogy ennek révén valamilyen módon reagáljanak az új támadásokra, amelyeknek akár 70 százaléka is konkrét ellenintézkedés (javítás) hiányában tevékenykedhet a felbukkanását követő első időszakban. Most közzétett jelentésükben nemcsak a szoftver előnyeit, hanem a rendelkezésre álló adatok egy részét is felsorolják nekünk, amiből kitűnik, hogy az utóbbi hónapokban az Androidot a mobilhálókon keresztül terjedő támadások 69 százaléka vette célba, míg az iOS aránya itt (a többi alternatív szoftverrel együtt) mindössze 3,54 százalék volt.

A szakértők ezt elsősorban azzal indokolják, hogy a különböző trójai-jellegű kártevők nagyon elterjedtek. A felhasználót valamilyen úton-módon (a közösségi hálón, a reklámokon, az adatgyűjtési megoldásokon keresztül, stb.) ráveszik az adott alkalmazás telepítésére, az úgynevezett side-loading opció engedélyezése után ezt ugyanis szinte bármilyen forrás felhasználásával megtehetjük. Ilyen módon terjedhetnek el a károkozók, ebben azonban a harmadik fél online szoftverboltjai is szerepet játszanak, amelyek különösen Kínában népszerűek – nem beszélve arról, hogy a szöveges üzeneteken és emaileken keresztül még mindig támadható a legtöbb készülék.

A Windows sem szorult teljesen háttérbe ezen a területen, hiszen a Microsoft platformja még mindig 28 százalékban van itt jelen – ez ráadásul némi növekedést jelent a tavalyi évhez képest. Az okostelefonok azonban idővel valóban visszaszorítják majd a Windows szoftvert futtató eszközöket, ahogy a lakosság jó része már egyre inkább a mobil kütyükön keresztül éri el a világhálót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!