Gyurkity Péter

Lassan terjed az Android 7 Nougat

A megszokott tempóban zajlik a generációváltás, a régi verziók még mindig jelen vannak.

Az Android esetében hozzászokhattunk ahhoz, hogy a vadonatúj verziók nem terjednek rohamos gyorsasággal, itt ugyanis a számos eltérő gyártó különböző frissítési menetrendet és támogatási ciklusokat alkalmaz. A jelenlegi generáció sem változtat ezen, így a Nougat csak lassan halad előre.

A Google mobil operációs rendszere a mobilos elérések terén már átvette a vezetést, ahogy azt (hosszú késéssel) a bevételeknél is megtette. A cég most közzétette a legfrissebb havi összegzést a rendelkezésre álló (pontosabban a használatban lévő) verziók megoszlásáról, ebből pedig kiderül, hogy a saját táboron belül a 7.0 Nougat még mindig csak 5 százalékon áll. Tekintettel arra, hogy a debütálás óta immár 6 hónap telt el, ez nyilván lehetne jóval magasabb is, ám az említett tényezők miatt nagy meglepetésről nem beszélhetünk. Jól jellemzi a helyzetet, hogy a 6.0 Marshmallow a készülékek 31,2 százalékán van jelen, ám a vezető hely még mindig a még korábban bemutatott 5.0 Lollipopnak jár, amely összesítve még mindig 32 százalékot birtokol.


Érdekességként érdemes megemlíteni, hogy a 4.4-es verziószámot viselő KitKat még mindig 20 százalékkal van jelen a felsorolásban. Ez többek között nyilván annak is köszönhető, hogy a telefonok mellett több tábla és e-olvasó is erre a verzióra támaszkodik, esetükben pedig a frissítés olykor még ritkábban elérhető. A Jelly Bean aránya 10,1 százalék, ez annak idején szintén népszerű változatnak számított az olcsóbb készüléken, míg a mezőnyt valamikor egyértelműen uraló Gingerbread (az Android 2.3) már csak 0,9 százalékot mondhat magáénak – kétségtelenül hosszú évek teltek el azóta.

Mivel az Android O fejlesztői előzetese szintén elérhető, a folyamat várhatóan felgyorsul az elkövetkező hónapokban, ezt pedig az új generáció megjelenése követheti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wraithLord #7
    iOS = iPhone, iPad. Android=/= Google Nexus vagy Pixel. Kicsit nagyobb a kavarodás Android téren, mivel több tízezerféle készülékre pakolják rá a ki tudja hányféle Androidot.
    Igaz, a Google sem nagyon igyekszik sokáig támogatni a saját készülékeit, de legalább amíg támogatja, addig azonnal jön rá. Nem úgy, mint a többi gyártó esetén.
    Nincs jól így ez a modell... Valami olyasmi kellene, mint az asztali gépek esetén van.
  • unstmon #6
    Androidos telefonom van (LG X Cam), és nem lehet cserélni benne az aksit, de nem emiatt akarnám lecserélni újabbra...
  • Elmin #5
    "Ez az android egyik legnagyobb hátránya az ios-szel szemben.
    Ott 45% a legújabbon van."
    Az véletlenül nem azért van mert ott nem lehet cserélni az akkumulátort, és a felhasználók szinte versenyeznek, hogy minél újabb készülékük legyen?
  • Elmin #4
    "Van egy ez az dzsunka kínai tabletem (x86) Windows 8al vettem 40 ezerért két éve, aztán szépen megkaptam rá a 8.1et meg a 10et minden frissítés jön folyamatosan
    Miért nem tudja ugyanezt megcsinálni az android?"
    Ez akkor lenne nagy szó, ha a winből is 7 generációt hasonlítanál össze. Win 95-win 10-ig.
    .
    Sajnos a gyártókat, forgalmazókat, telefontársaságokat lehetne ezért fülön fogni. Ez nem az android hibája.
  • zola2000 #3
    Van egy ez az dzsunka kínai tabletem (x86) Windows 8al vettem 40 ezerért két éve, aztán szépen megkaptam rá a 8.1et meg a 10et minden frissítés jön folyamatosan.

    Miért nem tudja ugyanezt megcsinálni az android?
  • attes #2
    Ez az android egyik legnagyobb hátránya az ios-szel szemben.
    Ott 45% a legújabbon van.
    https://hwstats.unity3d.com/mobile/os-ios.html
  • unstmon #1
    A lassú terjedéshez, sajnos hozzájárulnak a gyártók is.
    Nekem LG X Cam telefonom van, amihez 6-os android van.
    A gyártó megtehetné, hogy kiad hozzá 7-es androidot, de inkább kiadta a telefont, új néven ( LG K10-2017 ), 7-es androiddal.