Berta Sándor

Idegen fájlok voltak egy új memória­kártyán

Egy 49 éves bécsi férfi meglepődött, amikor az újonnan vásárolt adattárolón számos fájlt talált.

Az eredeti csomagolású memóriakártyán több tucat zeneszám és videó volt. A fájlok alighanem egy olyan ügyféltől származhattak, aki korábban visszavitte az adattárolót és visszatette azt a polcra. A csomagolást úgy ragaszthatta vissza, hogy az nem tűnt fel az eladóknak, így újra eladták a terméket. Manfred Neubauer, az Alsó-ausztriai Munkavállalói Kamara fogyasztóvédelmi és információs szolgálatának vezetője közölte, hogy ha például a memóriakártyán egy vírus lett volna, akkor a fogyasztó nem követelhetett volna kártérítést, bár cseretermék járna neki.

Az érintett elektronikai áruház elnézést kért az eset miatt és közölte, hogy kicseréli a használt adattárolót. Emellett felajánlották a vásárlónak, hogy vírusirtást végeznek az eszközön - korábban ettől mereven elzárkóztak. A vizsgálatot akkor azzal az indokkal utasították el, hogy - egy esetleges fertőzés esetén - az üzlet nem akarja a saját rendszereit veszélynek kitenni. Neubauer azt javasolta, hogy a felhasználók a jövőben alaposabban vizsgálják meg az általuk megvásárolt termékeket és ha bontottat találnak, akkor azt tegyék vissza és válasszanak egy bontatlan csomagolásút.

Májusban írtunk arról, hogy érdekes dolgok lehetnek az új USB-kulcsokon. Tavaly ősszel Stockholmban egy svéd laptoptulajdonos a lánya esküvői fotóit tároló USB-kulcson fedezte fel egy chilei állampolgár jogosítványfotóját. A pendrive teljesen új volt. Mint kiderült, az USB-kulcsok gyártásakor okostelefonokba beépített régi memóriachipeket hasznosítanak újra, így kerülhetett a jogosítványfotó az új adattárolóra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skylake #7
    Óh, ha látná még milyen f*sza fájlok vannak a mikrokontroller által kizárólag elérhető memóriaterületen! Van itt egy linux céldisztró a maryland-i vicces kedvű szoftverfejlesztők jóvoltából: ha intel management engine-t érzékel (illetve az IME azt) akkor elérhetővé teszi a teljes memóriatartalmat, az user számára nem érzékelhetően, minden oprendszer alól! Ha netán kellene onnan valami. A biztonság a célunk! Az userbase 99,9999%-a esetében ez lényegtelen, a cicás giffek, a pifpuff-mozik, a semmitmondó dokumentumok, a családi fotók, meg egyéb sz*rok tekintetében. De lehetőség van, be is lehetett építeni: a mikrokontroller gyártója amerikai cég, tulajdonosai amerikai állampolgárok, úgyhogy kollégánk öltönyben és egy levéllel felkereste őket, és büntetőjogi felelősségükre vonatkozó tájékoztatásunk okán nagyon készségesek lettek. Így beépítettük ezt a lehetőséget, és elláttuk valami hülye, csupa nagybetűvel írt névvel. Most pedig használjuk, ahogy kell.
  • Elmin #6
    Sokkal jobban hihető, hogy egy bolti alkalmazott volt.
    Lehet, hogy munkaidőben akartak hallgatni valamit. :)
  • JanekOne #5
    Az ügyfél, aki visszavisz a boltba egy terméket, és észrevétlenül visszarakja a polcra, létezne? :-) Kifelé menet talán még pénzt is csúsztat a kasszába ....
  • CsZ #4
    Nem értem miért aggódik a bolt, leellenőrzik egy stand-alone gépen, azután úgyis azt is eladják valakinek ...
  • barret #3
    Nemrég olvastam valahol,hogy használt chipeket is beépítenek,mert nagy a kereslet.
  • Ender Wiggin #2
    Legalább jó zenék voltak rajta? Esetleg poresz?
  • szunyika #1
    magyarán ha valami új akkor az nem biztos hogy valóban új

    furcsa hogy a gyártó miért nem vonható felelősségre, hiszen nem új a termék hanem már így-vagy-úgy használva volt valahol...