SG.hu

A Kürt szerint túlszabályozott terület az adatvédelem

Big Data szempontból az adatvédelmi szabályok sok esetben kevésbé fontosak, ebből adódóan a KÜRT véleménye szerint az adatvédelem túlszabályozott terület.

Egy adathalmaz akkor Big Data, ha nem csak nagy az adatmennyiség, de szerkezetében is nagyon változatos és nagyon gyorsan szükséges feldolgozni. Ha tekintetbe vesszük, hogy a gyors feldolgozás során csak arra keressük a választ, hogy mi történik és nem arra, hogy miért, akkor a Kürt Zrt szerint könnyen belátható, hogy a Big Data szempontjából az egyén és személyes jellemzői nem feltétlenül fontosak. Például a közlekedés szervezési célú feldolgozás esetén a lényeg az, hogy most hol van dugó kialakulóban (hogy elterelhetők legyenek a járművek alternatív útvonalra), nem pedig az, hogy miért alakul ki.

Az európai szabályozás alapján semmilyen adat nem tárolható, dolgozható fel, ami az adat tulajdonos (adatgazda) személyéhez köthető, az ő külön engedélye nélkül; Amerikában pont a fordított elv érvényesül, ha nem tiltom meg, akkor szabadon használható. A Kürt szerint így minden adatunkat jogilag elzárjuk a lehetséges feldolgozástól (hiszen a smart eszközök világában legfeljebb három-négy kapcsolatot kell végigkövetni, hogy beazonosítható legyen a személy), azaz elveszítjük annak lehetőségét, hogy kapjunk egy üzenetet a járművünk fedélzeti eszközére, miszerint előttünk dugó van/lesz, amely alternatív útvonalon így kerülhető ki.

Mi fog történni? Természetesen hozzá fogunk járulni a személyes adataink kezeléséhez, így pusztán egy újabb adminisztratív feladathalmazzal fogunk szembesülni, mi, akik szeretnénk élni a smart eszközeink nyújtotta kényelemmel (hiszen ezért vásároltuk). Az új szabályozás szerint mindenkinek személyesen kell meghoznia azt a döntését, hogy akar-e a továbbiakban is részesülni a már megszokott kényelmi szolgáltatásokból. Természetesen az adatkezelőknek is dönteniük kell, hogy az eddigi szolgáltatásokat a megnövekedett adminisztrációs, kommunikációs, biztonsági és jelentési terhek mellett fenn tudja-e tartani a jelenlegi színvonalon, illetve elképzelhető, hogy eddig ingyenesen rendelkezésünkre álló szolgáltatásokért a fenntarthatóság érdekében díjat kell szednie.

Minden szereplőnek újra kell gondolnia az érdekeit, a lehetőségeit és ennek megfelelően kell rendeznie a kapcsolatait adatkezelés, adatvédelem tekintetében. Ugyanakkor a világ fejlődik, a Big Data feldolgozást végző algoritmusok egyre okosabbak, egyre több mindenben segítik a mindennapi életünket, ha nem tudják megtanulni a mi szokásainkat, azzal nem csak az algoritmus lesz kevesebb, hanem mi is veszíthetünk.

A cég kiemeli, hogy egy Big Data elemzéssel foglalkozó kutató/elemző más szemmel látja a világot. Őt nem a születési dátum érdekli, hanem inkább például az, hogy az 55 év feletti emberek milyen rendszerességgel látogatnak meg árvíztűrő tükörfúrógépet forgalmazó oldalakat és mennyi lesz belőlük vásárló Simagöröngyös 60 km-es körzetén belül, mert esetleg érdemes akkor oda gyárat vagy logisztikai bázist építeni. Esetleg arra kíváncsi, hogy adott iskola diákjai közül hányan laknak az iskolától 800 méterre, akiket járművel szállítanak minden nap, ide akkor érdemes lenne kerékpárutat építeni és egy dugóval kevesebb lesz a településen. "Érdemes odafigyelni az általuk professzionális módszerekkel készített folyamatos, dinamikus elemzésekre, hogy jobbá tehessük a világot, nem biztos, hogy tőlük kell féltenünk az adatainkat." - véli a Kürt Zrt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Merces2 #2
  Ja ez negyon szép , csak az adatfeldolgozás külön szakterület, de már látom az új foglalkozásokat megszületni pincér-adatfeldolgzó, kukás-bigdata manager....
 • felemelő #1
  Lehet eggy közbenső lépést is tenni.
  csak komolyan és keményen kellene végigvini.

  Az elvi ideális adatvédelmi törvény igen rövid:
  - Mindenki csak olyan adatot kezelhet, amire a feladata ellátására valósan szükséges.
  - Mindenki csak arra a célra használhatja fel az általa tárolt adatot, amire gyűjtötte vagy kapta.

  Aki visszaél adattal (átadja másnak, aki nem illetékes, nem arra hhasználja amire kapta ill. ami szükséges a feladata ellátására, stb) azt nagyon komoly börtönbüntetéssel kell súlytani, mégha az a kormányzat alkalmazottja is és politikai célokból akart visszaélni az adatokkal.

  Vagyis engem nagyon nem zavarnak a térfigyelő kamerák, ha pl. csak és kizárólag a bűncselekmény felderítésekor veszik elő a felvételeket és csak arra használják fel. de ha arcfelismeréssel azt akarják megállapítani hogy milyen útvonalon jártam és ezt eladják egy reklámcégnek a személyem azonosításával összekötve ezt az egészségügyi és a médiafogyasztási adataimmal, na az már sért és zavar.