Berta Sándor

50 millió eurós bír­ság­gal fenyegeti a Face­bookot a német kormány

Kiderült, hogy milyen büntetéseket fizethetnek azok a platformok, amelyek nem működnek együtt a német hatóságokkal.

Az már márciusban ismertté vált, hogy Heiko Maas német igazságügyi miniszter törvénnyel akarja kényszeríteni a közösségi portálokat az illegális tartalmak és a gyűlöletkeltő bejegyzések minél gyorsabb és hatékonyabb törlésére. Amelyik honlap üzemeltetői nem működnének együtt, azokat drasztikusan megbüntetnék. A vétségeket magánszemélyek esetében 5 millió euróig, míg vállalatok esetében 50 millió euróig terjedő pénzbírsággal sújtanák. Most kiderültek a részletek is.

A vitatott törvény szerint az év végéig tartó átmeneti időszak után minden olyan közösségi oldal büntethető lesz, amelynek legalább kétmillió regisztrált tagja van. A német igazságügyi minisztériumtól kikerült büntetési tervezet alapján a kiszabott szankció erősen függ az adott platformot használók számától és a vétség súlyosságától. Az egyes menedzsereket legfeljebb 400 000 eurós bírsággal sújthatják. Emellett három kategóriába sorolták a vállalatokat. Az A kategóriába tartoznak a nagy hálózatok, amelyeknek több mint 20 millió regisztrált tagjuk van. A B kategóriában vannak azok a portálok, amelyeknél a regisztrált tagok száma 4 és 20 millió között van, míg a C kategóriába sorolható honlapoknál a regisztrált tagok száma 2 és 4 millió között van.

Az A kategória esetében a maximálisan kiszabható pénzbüntetés 40 millió euró, a B kategóriánál 25 millió euró, míg a C kategóriánál 15 millió euró. A kisebb vétségek esetében az A kategóriában egymillió eurós, a B kategóriában 750 000 eurós, míg a C kategóriában 500 000 eurós büntetést szabhatnak ki. A szaktárca szóvivője azt nyilatkozta, hogy a büntetési katalógus tervezete még közel sem tekinthető véglegesnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Akva #1
    Amikor Kína csinálta ugyanezt, nagy volt a hőbörgés.