Berta Sándor

Kanadában drón ütközött repülőgéppel

Szerencsére a kisrepülő utasainak az ijedtségen kívül nagyobb bajuk nem esett.

A Beechcraft A100 King Air típusú repülőgép és a drón közötti esetre október 12-én került sor a Jean Lesage Nemzetközi Repülőtér (Québec) közelében. A Beechcraft A100 King Airt 450 méter magasságban találta el a pilóta nélküli jármű, de az eset miatt szerencsére csak kisebb sérülések keletkeztek. A Skyjet nevű légitársaság repülőgépe éppen leszálláshoz készülődött és 7 mérföldre volt a légikikötőtől. A fedélzeten nyolc utas tartózkodott.

Marc Garneau közlekedési miniszter elmondta, hogy ez volt az első eset Kanadában, amikor egy drón összeütközött egy repülőgéppel. Nagyon megkönnyebbült, hogy nem történt nagyobb kár, a jármű kisebb sérülésekkel megúszta az esetet és biztonságban le tudott szállni. Amennyiben a robotrepülőgép valamelyik hajtóművet vagy a pilótafülke ablakát találta volna el, akkor sokkal nagyobb lett volna a baj.

A kanadai szabályozás alapján a pilóta nélküli légi járművek csak legfeljebb 90 méteres magasságon repülhetnek és tilos felszállniuk a repülőterek 5,5 kilométeres, valamint a helikopterkikötők 1,8 kilométeres körzetében. Szabálysértések esetén a kiszabható maximális pénzbüntetés akár 25 000 kanadai dollár lehet, illetve az illető börtönbüntetést is kaphat. A végleges szabályozás 2018-tól léphet hatályba és tartalmazni fogja a regisztrációs kötelezettséget, valamint a kötelező pilótajogosítvány megszerzését is. Garneau közölte, hogy idén eddig 1596 drónokkal kapcsolatos esetet jegyeztek fel és azok közül 131 jelentett kockázatot a légi közlekedés számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!