Berta Sándor

Nem ajánlott termék lett a Surface

A vásárlói tapasztalatok azt mutatják, hogy nem mindig érik meg a 2 évet az eszközök.

A Consumer Reports amerikai fogyasztóvédelmi szervezet megvonta a Microsoft Surface készülékeitől a korábban kiosztott "ajánlott" minősítést. Az ok az, hogy a legújabb tapasztalatok azt mutatták, hogy jelentős mértékben romlott a termékek megbízhatósága és 2 év alatt az ilyen típusú eszközök 25 százaléka vált működésképtelenné valamilyen okból.

Korábban a Consumer Reports szakértőitől - az elvégzett laboratóriumi tesztek alapján - mind a Surface Laptop (128 GB és 256 GB), mind a Surface Pro 2017 (128 GB és 512 GB) ajánlott minősítést kapott, azonban akkor még nem álltak rendelkezésre adatok a készülékek megbízhatóságáról. A szakemberek a 2014-től 2017 első negyedévéig értékesített 90 741 laptop és táblagép megbízhatóságát vizsgálták meg, s ezek közül a Surface Pro és Surface Book termékek egynegyede már egyáltalán nem működött 2 év után. Ez az arány sokkal nagyobb volt, mint a legtöbb más márka esetében.


A Microsoft nem sokáig hagyta válasz nélkül a minősítés eltörlését. Panos Panay, a Microsoft hardverekért felelős alelnöke blogbejegyzésében azt írta, hogy továbbra is a Surface mögött állnak. A menedzser közölte, hogy mind az általuk elvárt, mind a valós 1-2 éves kiesési arány a Surface Pro 4 és a Surface Book esetében egyaránt szignifikánsan 25 százalék alatt van. Az egységenként számolt incidensek száma kevesebb, mint 1 százalék, ezért nem tudják elfogadni a fogyasztóvédelmi szervezet számait. Sőt, úgy vélte, hogy soha nem volt jobb időpont egy Surface vásárlására, a csapatuk ugyanis sokat tanult az elmúlt évek során.

A panaszokból kiderült, hogy a problémák gyakran nem hardver-, hanem szoftveres hibákra vezethetők vissza. Sokszor írtak a felhasználók bootolási gondokról, esetleges váratlan lefagyásokról, és sokan az érintőképernyő érzékenységével sem elégedettek. Ezek orvoslására a Microsoft már kiadott frissítéseket. "A vásárlók közlése alapján a rendelkezésre állás nagyon fontos szempont egy tablet vagy laptop kiválasztásakor" - indokolt Simon Slater, a Consumer Reports kutatási vezetője. A szervezet rendszeresen végez felméréseket előfizetői körében, és ez a több milliós embertömeg rendszeresen beszámol termékeiről, legyen az mosógép vagy platós teherautó.

Egyébként a legmegbízhatóbb az Apple, az eszközeinek mindössze 10 százaléka esik ki 2 éven belül. Ugyanez az arány a Samsungnál 16 százalék, az Acernél 18 százalék, a Hewlett-Packardnál és az Asusnál 20 százalék, a Lenovo esetében 21 százalék míg a Dellnél 22, a Toshibánál pedig 24 százalék. Érdekesek a készülékek javíthatóságával foglalkozó iFixit nevű oldal minősítései is. Ezek alapján a Surface Laptop a 10 lehetséges pontból 0 pontot kapott, az 10,5 hüvelykes iPad Pro 10-ből 2 pontot, míg a legújabb Surface Pro 5 10-ből 1 pontot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • fonak #8
  Kérdés ki akarna még ~20 évvel ezelőtti tabletet (Palm) használni?
 • scagnetti #7
  "hogy nem tudnak olyat csinálni, ami legalább a 10-20 évet kibírná"

  Uhhh..... inkább csöndben maradtál volna.
  Magyarázd már meg légy szíves, épp ésszel, hogy ez miért érné meg akár 1 cégnek is?
 • CairoJack #6
  Szóval nem elég, hogy drága, de még [email protected] is. Király. Amúgy nem rossz termék, de a javíthatatlanság miatt tényleg aggályos a dolog, főleg az akku cserélhetetlensége nyomja fel az agyam.
  Azért egy tablet (főleg ha nem 30K-s kínai és) ha ennyibe kerül, igazán kibírhatná már 5 évig. Egy noti is elavul, meghal 6 év alatt, viszont egy ilyen drága tabnak is ki kéne bírnia annyit.

  Pajkos Panni beszólása tetszett a legjobban. "Igaz, hogy szart árulunk, ami 2 év alatt mehet a kukába, de most duplán megéri megvenni, mert kétszer annyiba kerül, mint bármi más a piacon." - Köszönjük Panni!
 • Elmin #5
  Szóval te sem szoktad elolvasni a cikkeket?
  Vagy a megértése a gond?
  Nem így beszélnél, ha a te géped benne lenne abban a 25%-ban.
  Amúgy elég nagy szégyen, hogy nem tudnak olyat csinálni, ami legalább a 10-20 évet kibírná, és még javítható lenne (az, hogy nem akarnak az ugyanolyan szégyen mintha nem tudnának).
 • zola2000 #4
  A mai gépekről majd csak két év múlva derül ki, hogy hány százalékuk bírja két évig.

  Ebből is látszik hogy az Apple nem "túlárazott szar" (bár tényleg drága nekem)
 • cateran #3
  En ertem, hogy hulye vagy, de miert reklamozod? Ehh nem is magyarazom, olvasd el batran a cikket, probald ertelmezni is az olvasottakat, illetve nezz utana batran par megjelenesi datumnak....

 • Alexease #2
  Es valszeg nemsokara jonnek az uj Apple cuccok is, vagyis jol kellett idoziteni?!:)))