Gyurkity Péter

Allergiás reakciót válthat ki a mobiltelefon

Brit bőrgyógyászok aggódnak a mobiltelefonok által kiváltott reakciók miatt - ezúttal nem a sugárzás jelentette potenciális veszélyek, hanem a borítás által kiváltott allergia van a középpontban.

A felhívást a British Association of Dermatologists, vagyis a Brit Bőrgyógyászok Szövetsége által elvégzett kutatás eredményeinek ismeretében tették közzé. Kiderült ugyanis, hogy még a szakorvosok jó része sincs tisztában a mobil készülékek fémtartalmú borítása által kiváltott allergiás reakciókkal, így tévesen diagnosztizálhatnak a bőrön itt-ott megjelenő tüneteket. Ezen szeretne minél hamarabb változtatni a szervezet.

A most, illetve korábban elvégzett kutatások hasonló eredménnyel zárultak - megállapították, hogy sok esetben a túlzott, illetve egyszerűen csak a gyakori mobilhasználat vezetett a nyakon és az orcán megjelenő vörös, viszkető kiütések kialakulásához. A szervezet mindössze annyit kér a szakorvosoktól, hogy ilyen és hasonló tünetek esetén gondoljanak a mobiltelefonokra is, mint potenciális forrásra. Ez szerintük egyre gyakrabban fordul elő, különösen napjainkban, amit nyilván a készülékek népszerűsége és gyakori használata magyaráz. Nemcsak az arcon és a fülön, hanem az ujjakon is megjelenhetnek ilyen kiütések.

A problémát a mobiltelefonok borításának nikkeltartalma jelenti, ez ugyanis viszonylag gyakran vezethet allergiás reakciókhoz a bőrön. Ehhez nyilván közvetlen kontaktus kell a bőr és a készülék között. A Brown University munkatársai által elvégzett vizsgálatban például 22 különböző telefont vettek közelebbről is szemügyre, ebből pedig 10 esetben találtak nikkelt a külső borításban. Néhány készüléknél a gombok is tartalmazták a fémet, így lehetséges a kiütések megjelenése akár az ujjakon is.

A nikkel és a kiütések közötti kapcsolat jól ismert orvosi körökben, hiszen a nikkel az ékszereken és például az övcsatokon is megtalálható, hasonló reakciók pedig nyilván itt is előfordulnak. A telefonok esetében mindez még új jelenségnek számít, ám a jelek szerint könnyebben bizonyítható, mint az agyra gyakorolt esetleges hatások.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #4
    mondjuk szivesebben olvasnek magyar v japan v indiai tudosokrol..
    pl Japanban a cikkben emlitett tenyt mar regota tudjak, hiszen tobb eve vannak olyan telefonok amik garantaljak a borbarat anyagokat..
  • waterman #3
    nem világos számomra, hogy hogyan lehet nikkelt tartalmazó ötvözettel borítani a telefon azon részét, ahol esély van az arcbőrhöz érni vele, mert szerintem nem ezek a brit tudósok mondták róla először, hogy irritatív hatású.
  • duke #2
    Hat az alergia egy fontos tema nem csak briteknek,hanem barmelyik orszagban.Nalunk is kb 3 millio embert erint a kornyezeti terhelesek miatt kialakulo alergias megbetegedesek.A mobilok altal kivaltott alergia nem tunik komolynak,de levego szennyezes mar milliokat erint.
  • NEXUS6 #1
    Első mondat első szó:
    Brit...

    Höhöhö, nem is olvastam tovább. Na most nem hiszem el, ez tényleg valami bulváros szófordulat - brit tudósok ugye-, vagy ott tényleg annyira ráérnek az emberek/ ennyi fölösleges pénzük van az adófizetőknek, hogy ilyenekkel foglalkozhatnak a kutatók?
    ;)))