SG.hu

HTC U11 - újabb próbálkozás a legfelső kategóriában

Nagyon drága, de kamerája az egyik legjobb a piacon. Viszont a csúcson nem a teljesítmény, hanem inkább az ízlés és a márkaerő dönt.

A HTC Magyarországon is bemutatta a U11-et, melynek erősségei az eseményre szóló sajtómeghívó szerint a dizájn, a kezelés, a hanglejátszás és a kamera. Az utolsó kettő igaz is, míg a többinél tamáskodhatunk, mert külseje inkább csillogó, mint egyedi, kezelése pedig a gyártóra jellemzően hoz valami újat, de akinek már volt HTC telefonja ezen nem lepődik meg.


Már ebben a hónapban kapható lesz itthon is, négy színben: ezüst, kék, fekete és fehér. Külseje mindegyik példánynak extrém módon csillog, tükröződés nélkül lefényképezhetetlen volt. De ez egyben azt is jelenti, hogy amint hozzáérünk, tele lesz ujjlenyomattal, a budapesti sajtótájékoztatón is nagy figyelmet fordítottak a folyamatos törölgetésére. Mint elhangzott, a hátlapi üveg alatt fényvisszaverő ásványok vannak több rétegben, emiatt minden szögből mást mutat, de persze ez csak addig igaz, amíg nem rakjuk bele egy tokba.


Az 5,5 collos telefonra régivágású kijelzőt raktak: nem hajlított (azaz nem folyik le a széleken, mint az manapság oly divatos), és a képarány sem az S8-nál vagy a G6-nál újonnan bevezetett 2:1-es hanem maradt a szokványos 16:9, így maradt hely alatta az ujjlenyomat olvasónak. A 2560 x 1440 képpontot Gorilla üveg védi. Az IPS-kijelző minőségben sem emelkedik ki, de színei szépek, fényereje jó. Motorerő miatt nem kell aggódnunk, a háztető alatt Snapdragon 835-ös chip és 4 GB memória van 64 GB tárhellyel (kapható lesz 6 GB/128GB-os modell is), továbbá 3000 mAh-es kapacitású akkumulátor egy IP 67 szabvány szerinti vízálló házban. (Ez azt jelenti, hogy a laboratóriumban egy méteres vízben fél órát kibírt.)


A cég Bukarestből ideutazott termékmenedzsere leghosszabban a kamerát és a hangot méltatta. Előbbire méltán lehet büszke a cég, a DxOMark tesztjében ez lett a legmagasabbra értékelt mobilkamera. (Ez egyben kritika is a többi gyártó iker/duálkamerás megoldása felé.) Írásuk szerint a 12 megapixeles, a szokványosnál picit nagyobb szenzor f/1.75-ös lencsékkel párosítva még kevés fénynél is jól teljesített, és az autofókusz pontossága és gyorsasága is tartja a lépést ezzel a minőségi szinttel. Szelfiket extrém nagy, 16 megapixeles méretben készíthetünk, habár ez valószínűleg csak a tárhelyet zabálja, és igen kevés ember akarja majd kinyomtatni A0-ás méretben a mobillal készített önarcképét.


Zenelejátszás terén az aktív zajszűrést és a 4 mikrofonnal történő felvételt emelte ki a HTC munkatársa, a telefon hangerejét pedig magasra tartott, maximumra erősített rockzenével demonstrálta. Hátrány viszont, hogy a jack dugót itt is elhagyták, és csak egyetlen USB-C foglalat van rajta. Operációs rendszere természetesen a legújabb, Android 7.1.1. Kezelésben újdonság, hogy a készülék oldalaira szorításra érzékeny szenzorokat raktak, mely lehet rövid vagy hosszú. A funkció személyre szabható: alkalmazásokat nyithatunk meg így, vagy például vastag kesztyűben is fotózhatunk anélkül, hogy lefagyna a kezünk a levétele miatt.


Végére jöjjön a fekete leves, az ár, mely alig valamivel lesz 300 ezer forint alatt. A boltokban ennyiért gyakorlatilag már bármelyik telefont megvehetjük, és képességeikben ettől a Samsung és az Apple aktuális csúcsmodelljei sem maradnak el, így a márkaerőben nem jeleskedő, és már sok éve folyamatosan gazdasági nehézségekkel küszködő HTC véleményünk szerint nem sok sikerre számíthat - legalábbis Magyarországon biztosan.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!