Berta Sándor

Mesterséges intelligencia - nem véletlenül bukik el sok projekt

A ma mesterséges intelligenciának hívott rendszerek valójában célszerszámok, csak egy dolgot tudnak, de azt nagyon. A svájci bicska még a láthatáron sincs.

Alexander Linden, a Gartner piackutató cég mesterséges intelligencia szakértője és elemzője közölte, hogy már a technológia elnevezése is félrevezető. Utalt azokra az előrejelzésekre, amelyek alapján a gépek egy napon úgy fognak gondolkodni, mint az emberek. Ezek a prognózisok szerinte egyértelműen a fantázia birodalmába tartoznak. Napjainkban a gépi tanulási projektek vagy a képezett megoldások nagyon erősen az egyes alkalmazásokra vannak szabva. A Google Go megoldása például elbukna a Watson Jeopardy teszten, de a helyzet ugyanez lenne fordított esetben is, hiszen a Watson sem tudna a Go játékkal játszani.

Az előzetesen tanított alkalmazások hozhatnak nyereséget, használhatók például a marketing területén olyan előrejelzések készítésére, hogy a felhasználó rákattint-e majd egy reklámra vagy sem, vagy a flottamenedzsmentben, a képfelismerésben és a szövegek kiértékelésében, valamint az ügyfelek hitelképességének a megállapításában segíthetnek. Egy további példa lehet a történeti adatok kielemzése és azok további tényezőkkel, például az időjárási információkkal való ötvözése. Így például előrejelezhető a vásárlási magatartás a következő három hónapra. A példák közé tartozhatnak az önállóan közlekedő autók és a járműadatok kiértékelése is.


Linden fantáziának tartotta azt is, hogy belátható időn belül olyan rendszerek jelenhetnek meg a piacon, amelyek a problémák széles körére kínálhatnak megoldást. Az olyan prognózisokat, hogy egy napon egy szuperintelligencia meghódítja vagy kiirtja az emberiséget, éppúgy korainak tartja, mint a Mars túlnépesedésétől való félelmet. Mégis van értelme a fejlesztésüknek: az egyik lehetőséget az olyan projektek jelenthetik, amelyek nagyon pontos becslést várnak előre meghatározott kérdésekre. De a fókuszált megoldások esetében is nagyon magas a veszélye annak, hogy az egyes programok elbuknak, s ennek különböző okai lehetnek.

Az egyik ok, hogy sok eszköz még nem elég kiforrott vagy felhasználóbarát. Emellett nagyon kevés olyan megoldás van, amelyek megkönnyítik az üzleti szféra és a fejlesztők közötti átfogó adatcserét. További gond, hogy ugyan sok felhőkörnyezeti eszköz van a gépi tanuláshoz, de gyakorlatilag nincsenek hibrid rendszerek a két világ között. A területen jelen lévő szakemberhiány is megnehezíti a megfelelő szakértők megtalálását. Ráadásul a hardverekkel kapcsolatos komoly követelmények is nagyon drágává teszik ezen a területen a kísérletezést.

Linden végül leszögezte, hogy a fejlesztések esetében természetesen egy nagy adag szerencse is kell a valódi válaszok megtalálásához. A vállalatoknak a gépi tanulással foglalkozniuk kellene, de ha korábban mégsem indítottak ilyen projekteket, szerinte akkor sincs okuk még az aggodalomra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Cat #5
  Dehát régóta vannak takarítórobotok: porszívórobot, felmosórobot, ablakpucoló robot, sőt, még medenceporszívozó robot is. De mindegyik egy külön gép, külön szoftverrel, útkereső mechanizmusokkal stb. Egyik sem tudja ellátni a másik munkáját.
  Utoljára szerkesztette: Cat, 2017.05.25. 18:38:04
 • zola2000 #4
  De ha eljutunk arra a szintre hogy kizakarítja egy robot a lakást, (3D kép értelmezése, ehhez koordinált mozgás, anyag elemzése és még sokminden kell ehhez) akkor nagyon sok ember munkája is feleslegessé válik.

  (akkor max le veszik a nyugdíjkorhatárt, csökkentik a munkaidőt ennyi fog történni a mi életünkben)
 • zola2000 #3
  Akkor majd elver GOban és leparkol helyettem, de nem fogja tudni kitakarítani a lakást.

  (a felhő miatt egy okostelefonban is egyesítve van sokminden)
 • NEXUS6 #2
  Hát egyelőre ilyen felület, ahol ezek egyesíthetők lennének nincs. Erről szól a cikk.
  Jelenleg annyira van értelme, mint egy CNC eszterga, egy autóba szánt automata parkoló és egy kocsmai zenegép egyesítésének.
 • Whysper #1
  mi van akkor ,ha egy mesterséges intelligencia egyesíti a Watson Jeopardy és a Google Go-t meg az összes többi ilyen képességet és netalántán kombinálni is tudja,ha szükséges ezeket az elemeket és tudásokat?