Berta Sándor

E-tetoválással kezelhetők az eszközök

Újabb kutatócsoport készített el több feladatra is alkalmas elektronikus tetoválásokat.

A Saar-vidéki Egyetem és a Google munkatársai közösen fejlesztették ki azt a rendszert, amely rendkívül vékony elektronikus tetoválásokból áll és amely felvihető a testre. A felhasználók megérinthetik, összenyomhatják vagy széthúzhatják ezeket a felületeket és ezáltal intuitív módon kezelhetik a különböző eszközeiket vagy elérhetik, hogy felvilágítsanak bizonyos szimbólumok. A módszer akár csukott szemmel is működik, és egy teljesen új fajta interakciót tesz lehetővé.

A saarbrückeni informatikusok 2015-ben a Carnegie-Mellon Egyetem kutatóival közösen megalkották az iSkin nevű hasonló megoldást, amely rugalmas szilíciumból és vezetőképes elektroszenzorokból állt. Az iSkint az alsókarra lehetett felragasztani és össze lehetett kötni az okostelefonnal, majd a felület megnyomásával lehetett fogadni egy hívást vagy szabályozni az éppen hallgatott zeneszám hangerejét. Az iSkin hátránya az volt, hogy csak bizonyos testfelületeken lehetett elhelyezni és egy viszonylag sima felületet igényelt, ráadásul elég nagy méretű volt. Martin Weigel doktorandusz kiemelte, hogy az új megoldásnál olyan testfelületeket is be akartak vonni, amelyek korábban nem lehettek ilyen interakciók részei. Az elektronika precíz módon való elhelyezése a bőrön nagyon bonyolult dolog, viszont tisztában voltak azzal, hogy a fáradozásaik mindenképpen megtérülnek.


Weigel, Alex Olwal, Aditya Shekhar Nittala és Jürgen Steimle professzor közösen alkották meg végül az e-tetoválást. Az áttörés rengeteg kisérlet után következett be. A PEDOT:PSS nevű vezetőképes műanyag jelentette a megoldást, az anyag segítségével ugyanis a szakemberek hajszál vékonyságú tetoválásokat nyomtathattak, így biztosítva a megfelelő rugalmasságot. Az új megoldás neve SkinMarks lett és víz segítségével kerül fel a bőrre, majd néhány nap múlva magától leesik. Laboratóriumi körülmények között egy e-tetoválás kinyomtatása 30-60 percig tart, Jürgen Steimle szerint ugyanakkor az időtartam lerövidíthető. Meggyőződésük, hogy a jövőben mindenki kevesebb, mint egy perc alatt elkészítheti majd a saját e-tetoválását egy hagyományos nyomtató segítségével.


Már tavaly augusztusban beszámoltunk egy hasonló projektről. Akkor a Microsoft Research és az MIT tudósai alkották meg a DuoSkin nevű tetoválásokat, amelyekkel különböző eszközök vezérelhetők vagy információk cserélhetők a beépített Near Field Communication (NFC) chipnek köszönhetően.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • who am I 7 #7
 • mcmoha #5
 • tom_pika #4
  Ezt a marhaságot!...
 • MuldR #3
  Már látom is a diszkókban a beszégetéseket:
  - De cuki a tetkód, mit ábrázol?
  - Ez a villanykapcsolóm vazze!
 • Whysper #2
 • Whysper #1
  ;)