Berta Sándor

Jöhet a viselhető személyes felhőkörnyezet

Egyre több eszközt hordanak az emberek a testükön, de eddig hiányzott egy személyes cloud.

A felhasználók különböző okokból, például a kalóriafogyasztás, zenehallgatás vagy a pulzus mérése, illetve a megtett lépések számolása miatt alkalmaznak viselhető termékeket. Azonban eddig nem létezett olyan hordozható felhőkörnyezet, amely ezeket az okoskészülékeket elegendő memóriával tárolóhellyel látta volna el. Ezen próbált meg segíteni az Alabamai Egyetem két kutatója.

Ragis Hasan, a szakemberek egyike azt nyilatkozta, hogy ha valaki jelenleg okosórát, okostelefont, fitneszkarkötőt vagy okosszemüveget akar viselni, akkor több drága megoldást kell vásárolnia, amelyek nem kommunikálnak egymással. Miért ne lehetne egy olyan platformot kialakítani, amely a különböző típusú és fajtájú mobil és hordozható eszközöket támogatja? Hiszen ebben az esetben az összeköttetés jelentősen leegyszerűsödne és olcsó is lenne, ráadásul nem egy gyorsan lemerülő okostelefon a központ.

Hasan és kollégája, Rasib Khan az elképzelést át akarják ültetni a gyakorlatba is. Vettek egy téli dzsekit és felszerelték 10 darab Raspberry Pi számítógéppel, továbbá három kiegészítő akkumulátorral és egy kis méretű érintőképernyővel, amely biztosítja a távoli hozzáférést. Mindezek ellenére a kabát tömege nem nőtt jelentősen, de számtalan dologra képessé vált. A létrehozott felhőkörnyezet több mint 10 gigabájt memóriával rendelkezik és a Raspberry Pi számítógépekhez egyenként 32 gigabájt tárolóhely társul.


Khan kiemelte, hogy egy olyan platformot akarnak létrehozni, amelyet az emberek az igényeiknek megfelelően személyre szabhatnak. A hordozható cloud alkalmazásplatform lehet, anélkül, hogy a hardvereket módosítani vagy frissíteni kellene és a fejlesztők felépíthetik azt, amit szeretnének. A felhasználási lehetőségek száma végtelen. Amennyiben például egy katasztrófa esetén több személy is ilyen dzsekiket hordana és az egyikük egy Google Glass okosszemüveget viselve belépne egy romos épületbe, akkor a felvételt megoszthatná a többiekkel is. A kórházakban pedig a betegek hordhatnának egy átalakított mellényt, amely minden információt (szívritmus, hőmérséklet stb.) összegyűjtene.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ugh #7
    Én is viselni szoktam.
    Amíg el nem száll a gatyából ....
  • Elemir #6
    az első gondolatom az volt, hogy akkor már miért nem nadrágszíj? azt hordom télen és nyáron is. akku us férhet bele, öv tájékon a súly sem veszélyes dolog. Persze ez nem igazán létszükség, de amíg ennyibe kerül a mobilnet addig látom értelmét.
  • gforce9 #5
    - Képzeld tegnap elcsúsztam a jégen.
    - És nem lett semmi bajod?
    - Nem, de a zsekimben 50k-s kár keletkezett, összetört 5 számítógép meg 2 akku.
  • TokraFan #4
    Igen, hát a Föld lakosságának jelentős része olyan területeken él, ahol téli dzsekiről nem is hallottak, vagy ha mégis, maximum pár hónapig hordható az időjárási körülményektől függően.
    De azt sem értem, miért jobb 10db RPi-t +3 akkut hurcolni, mint egyetlen olyan powerbank-ot ami akár 3-4 alkalommal képes feltölteni egy eszközt (pl. telefont).
  • Omega #3
    Ez kell a népnek!
  • NEXUS6 #2
    Wazze ez tényleg fájdalom!

    Most olvastam egy cikket, hogy ezek az IoT alkalmazások/eszközök marhára nem akarnak terjedni, a viselhetők detto. Házi IoT hálózati szerver-szerűséget is csinálgatnak már, szal ez tényleg kanálban a mélyedés esete, bár a viselhetőknél is megoldhat 1-2 problémát. Ja, de akkor ez az eszköz miért is nem a mobiltelcsi!?
  • Skylake #1
    Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahhh! Személyes felhő, az b*zmeg!

    (Ugye "felhőnek" hívjuk azt a jövőben majd zsákutcának visszatekintve látott innovációt, ahol az userek saját tulajdonú adataik teljes kontrolljáról kis előnyökért cserébe, átadták nagyvállalatoknak, hogy nekik ebből jó nagy profitjuk származzon - párhuzamosan nemzetbiztonsági értelemben megfelelő hálózati és adatgyűjtési elvek maradéktalan érvényesíthetőségével.)

    Micsoda PR-bullshit megfogalmazása a body area network-nek:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Body_area_network

    Már feltalálták a melegvizet korábban, csak szólok!